MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

13- Ci'rane Umresi

 

1. Muharriş el-Ka'bi

 

11073 (1) Abdulaziz b. Abdillah b. Halid b. Esid, Huzaa kabilesinden Mihraş veya Muharriş adında bir adamdan bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ci'rane'den umre için gece vakti çıktı. Sanki geceyi Ci'rane'de geçirmiş gibi de sabah vakti geri döndü. Sırtına baktığımda gümüş külçesini andırıyordu."

 

[Hasen]

 

11078 (6)'da tekrar edecektir.

 

Ahmed der ki: "Süfyan bunu rivayet ederken ravinin ismi üzerinde fazla durmazdı.

Bazen ismini Mihraş olarak da zikretmiştir, ama ben duymadım."

 

 

 

11074 (2)- Muharriş el-Ka'bi bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) umre için Ci'rane'den gece vakti çıktı. Mekke'ye gece vakti girip yine gece vakti ayrıldı. Sanki geceyi Ci'rane'de geçirmiş gibi de sabah vakti Ci'rane'de oldu. Güneş tepe noktasını aşınca Ci'rane'den çıkıp Serif vadisinden Medine yoluna ulaştı. Bundan dolayı bu umresi fazla bilinmemektedir.,

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi (935) ve Nesai (5/199) rivayet ettiler.

25461 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

11075 (3)- Muharriş el-Ka'bi bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) umre için Ci'rane'den gece vakti çıktı." Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

 

 

11076 (4)- Muharriş el-Ka'bi bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) umre için Ci'rane'den gece vakti çıktı. Mekke'ye gece vakti girdi, umresini yaptıktan sonra yine gece vakti ayrıldı. Sanki geceyi Ci'rane'de geçirmiş gibi de sabah vakti Ci'rane'de oldu. Güneş tepe noktasını aşınca Ci'rane'den çıkıp Serif vadisinden Serifdeki Medine yoluna ulaştı. Bundan dolayı bu umresi çoğu kişi tarafından bilinmemektediL"

 

[Hasen]

 

 

 

11077 (5)- Abdulaziz b. Abdillah b. Halid b. Esid, Huzaa kabilesinden Muharriş adında bir adamdan bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ci'rane'den umre için gece vakti çıktı. Sanki geceyi Ci'rane'de geçirmiş gibi de sabah vakti geri döndü. Sırtına baktığımda gümüş külçesini andırıyordu."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Nesai (5/200) rivayet etti.

25725 (1)' de tekrar edecektir.

 

 

 

11078 (6)- Abdulazız b. Abdillah b. Halid b. Esıd, Huzaa kabilesinden Mihraş veya Muharriş adında bir adamdan bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ci'rane' den umre için gece vakti çıktı. Sanki geceyi Ci'rane'de geçirmiş gibi de sabah vakti geri döndü. Sırtına baktığımda gümüş külçesini andırıyordu."

 

[-Sahih-]

 

11073 (l)'de tekrar etmiştir.

 

Ahmed der ki: "Süfyan bunu rivayet ederken ravinin ismi üzerinde fazla durmazdı.

Bazen ismini Mihraş olarak da zikretmiştir, ama ben duymadım."

 

 

 

2. İbn Abbas

 

11079- İbn Abbas bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile ashabı Ci'rane'den umreye gittiler. Kabe tavafının üç şavtını remel ile (hızlıca), dört şavtını da yürüyerek yaptılar.,,

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (1890) rivayet etti. 11698 (7)'de tekrar edecektir.

 

 

 

14- Recep Ayında Umre

 

1. İbn Ömer (r.a.)

 

11080- Mücahid der ki: Urve b. ez-Zübeyr, İbn Ömer'e Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hangi ayda umre yaptığını sorunca: "Recep ayında yaptı" dedi. Aişe bizi duyunca Urve ona da bunu sordu ve İbn Ömer'in bu konuda söylediğini de aktardı. Aişe: "Allah, Ebu Abdirrahman'a merhamet etsin. Oysa Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bütün umrelerinde kendisi de hazır bulundu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de Zilhicce ayı dışında hiç umre yapmış değildir" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

2. Hz. Aişe (r.anha)

 

11081 (1) Urve b. ez-Zübeyr der ki: İbn Ömer'le birlikte Aişe'nin odasının duvarına yaslanıp oturmuştuk. İçerde ağzını misvakIayan Aişe'nin sesini de duyuyorduk. İbn Ömer'e: "Ey Ebu Abdirrahman! Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Recep ayında umre yaptı mı?" diye sorduğumda: "Evet!" dedi. İçerde olan Aişe'ye: "Anneciğim! Ebu Abdirrahman'ın ne dediğini duyuyor musun?" diye sorduğumda: "Ne diyor?" dedi. "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Recep ayında umre yaptığını söylüyor" dediğimde, Aişe: "Allah, Ebu Abdirrahman'ı bağışlasın. Unutmuş olmalı, zira Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Recep ayında umre yapmış değildir" dedi. İbn Ömer de bunları işitiyordu. Aişe'nin bu sözü karşısında sustu ve ne evet, ne de hayır dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, umre 3/559 (1777) ve Müslim (2/916) rivayet ettiler.

 

 

 

11082 (2)- Urve b. ez-Zübeyr anlatıyor: İbn Ömer'le birlikte Aişe'nin odasının duvarına yaslanıp oturmuştuk. İçerde ağzını misvakIayan Aişe'nin sesini de duyuyordum. İbn Ömer'e: "Ey Ebu Abdirrahman! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Recep ayında umre yaptı mı?" diye sorduğumda: "Evet!" dedi. İçerde olan Aişe'ye: "Ey Mu'minlerin annesi! Ebu Abdirrahman'ın ne dediğini duyuyor musun?" diye sorduğumda: "Ebil Abdirrahman ne diyor?" dedi. "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Recep ayında umre yaptığını söylüyor" dediğimde, Aişe: "Allah,Ebu Abdirrahman'ı bağışlasın. Oysa Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bütün umrelerinde kendisi de bulunmuştur ve Recep ayında umre yapmış değildir" dedi.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ