MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

11- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kaç Hac, Kaç Umre Yaptı?

 

1. Zeyd b. Erkam (r.a.)

 

11050- Ebu İshak der ki: Zeyd b. Erkam'a: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile kaç savaşa katıldın?" diye sorduğumda: "On yedi savaşa katıldım" dedi. Yine: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) on dokuz savaşa bizzat katıldı. Medine'ye hicretinden sonra bir defa haccetti" dedi. Mekke'deyken de bir defa haccetmiştir.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari (4404) ve Müslim (1254) rivayet ettiler.

25165 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

2. Enes b. Malik (r.a.)

 

11051 (1) Katade der ki: Enes b. Malik'e: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kaç defa haccetti?" diye sorduğumda şöyle dedi: "Bir hac, dört umre yaptı. Bu umreler de Hudeybiye zamanında yaptığı umre, Zilka'de ayında Medine'den gelip yaptığı umre (kaza umresi), yine Zilka'de ayında Ci'rane'den gelip yaptığı umre, bir de haccı ile birlikte yaptığı umredir."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari, umre 3/600 (1778), Müslim, hac 2/916 (1253), Tirmizi, hac 3/179 (810, 815) ve Darimi, menasik 2/46 (1787) rivayet ettiler.

 

 

 

11052 (2)- Katade bildiriyor: Enes'e: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kaç defa umre yaptı?" diye sorduğumda şöyle dedi: "Dört defa umre yaptı. Bu umrelerden biri Zilka'de ayında müşriklerin (Hudeybiye'de) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e engel oldukları umredir. Diğeri bir sonraki yıl Zilka'de ayında yaptığı umre (kaza umresi)dir. Diğeri Zilka'de ayında Huneyn savaşı sonrası Ci'rane'de ganimetIeri paylaştırdıktan sonra gelip yaptığı umredir. Bir diğeri ise haccı ile birlikte yaptığı umredir."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari, meğazi 7/439 (4148) ve Müslim, hac 2/916 (1253) rivayet ettiler.

 

 

 

11053 (3)- Katade bildiriyor: Enes'e: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kaç defa umre yaptı?" diye sorduğumda şöyle dedi: "Dört defa umre yaptı. Bu umrelerden biri Zilka'de ayında müşriklerin (Hudeybiye'de) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e engel oldukları umredir. Diğeri bir sonraki yıl Zilka'de ayında yaptığı umre (kaza umresi)dir. Diğeri Zilka'de ayında Huneyn savaşı sonrası Ci'rane'de ganimetIeri paylaştırdıktan sonra gelip yaptığı umredir. Bir diğeri de haccı ile birlikte yaptığı umredir."

 

[-Sahih-]

 

 

 

3. İbn Abbas

 

11054 (1) İbn Abbas der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dört umre yapmıştır. Bunlardan biri Hudeybiye'den yaptığı umredir. Diğeri bir yıl sonrasında Zilka'de ayında yaptığı kaza umresidir. Diğeri Ci'rane'den gelip yaptığı umredir. Diğeri de haccı ile birlikte yaptığı umredir."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (1993), Tirmizi (2/80, "garib"), İbn Mace (3003) ve İbn Hibban (3946) rivayet ettiler.

 

 

 

11055 (2)- İbn Abbas der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dört umre yapmıştır. Bunlar da Hudeybiye umresi, diğeri kaza umresi, diğeri Ci'dne'den gelip yaptığı umre, dördüncüsü de haccı ile birlikte yaptığı umredir."

 

[-Sahih-]

 

 

 

4. İbn Ömer

 

11056 (1) Mücahid bildiriyor: İbn Ömer'e: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kaç umre yaptı?" diye sorulunca: "İki umre yaptı" dedi. Aişe bunu duyunca: "İbn Ömer de biliyor ki Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Veda haccıyla birlikte yaptığı umre dışında üç umre yapmıştır" dedi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari (3/478), Müslim (1/357) ve Ebu Davud (2/153) rivayet ettiler.

 

 

 

11057 (2)- Mücahid bildiriyor: İbn Ömer: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (Veda) haccından önce iki defa umre yaptı" diyordu. Aişe bunu duyunca: "İbn Ömer de biliyor ki Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) biri (Veda) haccıyla birlikte olmak üzere dört umre yapmıştır" dedi.

 

[-Sahih-]

 

 

 

11058 (3)- Mücahid der ki: Urve b. ez-Zübeyr ile birlikte Mescid'e girdik. İçerde Abdullah b. Ömer'le karşılaşınca yanında oturduk. Mescid'de bazılarının kuşluk namazı kıldıklarını gördüğümüzde ona: "Ey Ebu Abdirrahman! Bu namaz da ne oluyor?" diye sorduk. İbn Ömer: "Bidattır" dedi. Ona: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kaç defa umreye gitti" dediğimizde, İbn Ömer: "Biri Receb ayında olmak üzere dört defa umreye gitti" dedi. Böyle deyince onu reddetmekten utandık. Bir ara Mu'minlerin annesi Aişe'nin misvak sesini işittiğimizde, Urve b. ez-Zübeyr: "Ey Mu'minlerin annesi! Ebu Abdirrahman'ın ne dediğini duydun mu? Biri Receb ayında olmak üzere Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in dört defa umre yaptığını söylüyor" dedi. Aişe: "Allah, Ebu Abdirrahman'a merhamet etsin. Oysa Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bütün umrelerinde kendisi de bulunmuştur ve Recep ayında Umre yapmış değildir" dedi. ı

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari: (1775, 1776, 4253, 4254) ve Müslim (1255) rivayet ettiler.

6528 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

 

11059 (4)- Mücahid der ki: Urve b. ez-Zübeyr ile birlikte Mescid'e girdiğimizde İbn Ömer'in Hz. Aişe'nin odasının duvarına yaslanmış oturduğunu gördük. Bazıları da içerde kuşluk namazı kılıyorlardı. Urve ona: "Ey Ebu Abdirrahman! Bu namaz da ne oluyor?" diye sorunca, İbn Ömer: "Bidattır" dedi. Urve ona: "Ey Ebu Abdirrahman! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kaç defa umreye gitti" diye sorunca, İbn Ömer: "Biri Receb ayında olmak üzere dört defa umreye gitti" dedi. Bir ara Mu'minlerin annesi Aişe'nin odadan misvak sesini işittiğimizde, Urve ona:

"Ebu Abdirrahman, biri Receb ayında olmak üzere Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in dört defa umre yaptığını söylüyor" dedi. Aişe: "Allah, Ebu Abdirrahman'a merhamet etsin. Oysa Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bütün umrelerinde kendisi de bulunmuştur ve Recep ayında kesinlikle umre yapmış değildir" dedi.

 

[Sahih]

 

6529 (4)'te tekrar etmiştir.

 

 

 

11060 (5)- Urve b. ez-Zübeyr bildiriyor: İbn Ömer'e: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Recep ayında umre yapmış mıdır?" diye sorduğumda: "Evet!" dedi. Bunu Aişe'ye zikretiğimde: "Allah, Ebu Abdirrahman'a merhamet etsin. Oysa Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bütün umrelerinde kendisi de bulunmuştur ve Recep ayında kesinlikle umre yapmış değildir" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

5. Abdullah b. Amr

 

11061 (1) Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hepsi de Zilka'de ayında olan üç umre yaptı. Bu umrelerde gelip Hacer-i Esved'i selamlayana kadar telbiye getirirdi."

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (3/278) der ki: "Ahmed rivayet etti. İsnadında Hacde b. Ertaa vardır. Hakkında tenkitler bulunsa da güvenilir görülmüştür."

 

 

 

11062 (2)- Amr b. Şuayb, babasından, dedesinden bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hepsi de Zilka'de ayında olan üç umre yaptı. Bu umrelerde gelip Hacer-i Esved'i selamlayana kadar telbiye getirirdi."

 

[Sahih]

 

 

 

6. Hz. Aişe (r.anha)

 

11063- Abbad b. Abdillah b. ez-Zübeyr der ki: Aişe'nin yanına girdiğimde: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üç tane umre yaptı ve hepsini de Zilka'de ayında yaptı" dedi.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ