MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

5- Çocuğun Haccı

 

1. İbn Abbas (r.a.)

 

10970 (1) İbn Abbas der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Revha'da iken bir kafileyle karşılaştı. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kimlerdensiniz?'' diye sorunca: "Müslümanlarız" dediler ve: "Siz kimsiniz?" diye sordular. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben Allah'ın elçisiyim'' karşılığını verince kafileden bir kadın hemen çocuğunun kolundan tutup hevdecden çıkardı ve: "Ey Allah'ın Resulü! Bu çocuğun haccı caiz olur mu?" diye sordu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet! olur. Sana da sevabı vardır" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1/379), Ebu Davud (1736) ve Nesai (5/21) rivayet etmişlerdir.

 

 

 

10971 (2)- Başka bir kanalla yukarıdaki hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

 

 

10972 (3)- Abdullah b. Abbas der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), hevdecinde çocuğuyla birlikte oturan bir kadına rastladı. Kadın: "Ey Allah'ın Resulü! Bu çocuğun haccı caiz olur mu?" diye sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet! olur. Sana da sevabı vardır" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

10973 (4)- İbn Abbas bildiriyor: Kadının biri çocuğunu (hevdecden) çıkardı ve: "Ey Allah'ın Resulü! Bu çocuğun haccı caiz olur mu?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet, olur. Sana da sevabı vardır" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

10974 (5)- Kureyb bildiriyor: Kadının biri çocuğunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e doğru kaldırdı ve: "Ey Allah'ın Resulü! Bu çocuğun haccı caiz olur mu?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet, olur. Sana da sevabı vardır" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1/379) rivayet etti.

 

 

 

10975 (6)- Ahmed başka bir kanalla İbn Abbas'tan bir öncekinin aynısını bildiriyor.

 

[Sahih]

 

 

 

10976 (7)- İbn Abbas bildiriyor: Kadının biri çocuğunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e doğru kaldırdı ve: "Ey Allah'ın Resulü! Bu çocuğun haccı caiz olur mu?" diye sordu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet! olur. Sana da sevabı vardır" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

2. Saib b. Yezid

 

10977- Saib b. Yezid der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Veda haccında beni de hacca götürmüşlerdi ve henüz yedi yaşındaydım."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1858) ve Tirmizi (925,2161) rivayet ettiler.

26640 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

3. Cabir

 

- - (-)

10978- C:lbir der ki: "Kadın ve çocuklarımızla birlikte Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile haccettik. Hacda çocuklarımızın yerine telbiye getirip, onların yerine şeytanı taşladık."

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: İbn Mace (3038) ve Tirmizi (927) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ