MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

6- Azığın, Bineğin, Yol Emniyetinin ve Kadının Yanında Mahremi Olan Birinin Bulunmasının Haccın Şartlarından Sayılması

 

1. İbn Abbas (r.a.)

 

10979 (1) İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ensar'dan bir kadına -Ata der ki: İbn Abbas bu kadının ismini zikretti, ancak ben unuttum-: ''Bu yıl neden bizimle birlikte hacca katılmadın?'' diye sorunca, kadın: "Ey Allah'ın Resulü! Bizim su taşımada kullandığımız iki devemiz vardı. Birine filanın babası (kocam) ile oğlu (oğlum) binip hacca gittiler. Diğer deve ise su işinde kullanılıyordu" dedi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O zaman Ramazan ayı gelince umre yap, zira Ramazan ayında eda edilen bir umre, bir hac değerindedir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1782, 1863), Müslim (3014), İbn Mace (2994) ve Nesai (4/130) rivayet ettiler.

 

 

 

10980 (2)- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ramazan ayında eda edilen bir umre, bir hac değerindedir'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

 

10981 (3)- Başka bir kanalla yukarıdaki hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

2. Ümmü Ma'kil (r.anha)

 

10982 (1) Ebu Bekr b. Abdirrahman b. el-Haris b. Hişam der ki: Mervan'ın Ünımü Ma'kil'e gönderdiği elçinin anlattığına göre Ümmü Ma'kil şöyle demiştir: Ebu Ma'kil, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber haccetmişti. Döndüğünde ona: "Benim de üzerime haccın farz olduğunu öğrendim. Sende ise genç bir deve var. Onu bana ver de hacca gideyim" dediğimde, Ebu Ma'kil: "Bu genç deveyi Allah yolunda vakfettiğimi biliyorsun" dedi. Ona: "O zaman benim için sakladığın hurmaları ver" dediğimde: "Bu hurmalar ailenin yiyeceği" dedi. Bunun üzerine: "Bu konuyu Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile konuşup durumu anlatacağım" dedim.

 

Birlikte Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e doğru yürümeye başladık. Yanına vardığımızda: "Ey Allah'ın Resulü! Benim hac borcum var, Ebu Ma'kil'in de bir tane genç devesi bulunuyor" dedim. Ebu Ma'kil: "Doğru söylüyor, ama onu Allah'ın yoluna vakfettim" karşılığını verince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Haccetmesi için deveyi ona ver, zira bu da Aliah'ın yolunda olan bir şeydir'' buyurdu. Ebu Ma'kil genç deveyi bana verince: "Ey Allah'ın Resulü! Ben yaşlandım ve rahatsızım. Acaba borcum olan haccın yerini tutacak başka bir amel var mı?" diye sordum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ramazan'da yapılan umre yapacağın haccın yerini tutar'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (1989) ve İbn Huzeyme (2376) rivayet ettiler.

 

 

 

10983 (2)- Ümmü Ma'kil el-Esediyye der ki: Hacca gitmek istedim, ancak devem çok zayıftı. Durumu Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e söylediğimde: ''Ramazan ayında umre yap, zira Ramazan'da yapılan umre, yapacağın haccın yerini tutar'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (4226) rivayet ettiler.

 

 

 

10984 (3)- Ümmü Ma'kil el-Esediyye der ki: "Ey Allah'ın Resulü! Hacca gitmek istiyorum, ancak devem çok zayıf. Ne yapmamı emredersin?" diye sorduğumda, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ramazan ayında umre yap, zira Ramazan'da yapılan umre yapacağın haccın yerini tutar'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

10985 (4)- Ebu Bekr b. Abdirrahman b. el-Haris der ki: Mervan, Ümmü Ma'kil el-Esediyye'ye birini gönderdi ve söz konusu hadisi sordurdu. Ümmü Ma'kil şöyle anlattı: Kocam genç bir devemi Allah yolunda vakfetti. Ben de umreye gitmek isteyince bu deveyi ondan istedim, ancak vermedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip durumu anlattığımda, kocama deveyi bana vermesini emretti ve: ''Hac ve umre de Allah yolunda yapılan şeylerdir'' buyurdu. Yine: ''Ramazan ayında yapılan bir umre bir hac değerindedir'' veya: ''Bir haccın yerini tutar'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10986 (5)- Ma'kil b. Ebi Ma'kil bildiriyor: "Annem Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldi ... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

[Hasen]

 

 

 

10987 (6)- Ümmü Ma'kil der ki: Hacca niyetlendim, ama devem kayboldu. Durumumu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e anlattığımda: ''Ramazan ayında bir umre yap. Zira Ramazan ayında yapıfan bir umre, bir hac değerindedir'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10988 (7)- Haris b. Ebi Bekr b. Abdirrahman b. el-Haris b. Hişam, babasından bildiriyor: "Mervan, Ümmü Ma'kil'e giderken yanında gidenlerden ve Mervan'la birlikte evine girenlerden biri de bendim. Ümmü Ma'kil bu hadisi anlatırken ben de işittim."

 

[Sahih]

 

 

 

10989 (8)- Ümmü Ma'kil el-Esediyye der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte hacca gitmeye niyetlendim ve bunu ona da söyledim .... " Sonrasında ravi Evzai'nin Yahya b. Ebi Kesir'den naklen aktardığı hadisin aynısını aktarır.

 

[Sahih]

 

 

 

10990 (9)- Ümmü Ma'kil der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e durumumu anlattığımda: ''Ramazan ayında yapılan bir umre, bir hac değerindedir'' buyurdu .

 

 

 

10991 (10)- Ma'kil b. Ümnıü Ma'kil el-Esediyye der ki: Annem hacca niyetlendi, ancak devesi çok zayıftl. Durumunu Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e anlatınca: ''Ramazan ayında bir umre yap. Zira Ramazan ayında yapılan umre hac gibidir'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10992 (11)- Ma'kil b. Ebi Ma'kil der ki: "Ey Allah'ın Resulü! Ümmü Ma'kil seninle haccetmek istedi, ancak kaçırdı. Zira o çıktığında sizinle haccı kaçırmıştı" dediğimde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman Ramazan ayında bir umre yapsın. Zira Ramazan ayında yapılan umre, hac gibidir'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

 

 

3. Vehb b. Hanbeş

 

10993 (1) İbn Hanbeş et-Tai'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ramazan ayında yapılan umre, bir hac değerindedir'' buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2991) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (4211) rivayet ettiler.

 

 

 

10994 (2)- Herim b. Hanbeş der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında otururken kadının biri geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Hangi ayda umre yapayım?" diye sordu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ramazan ayında umre yap. Zira Ramazan ayında yapılan umre, bir hac değerindedir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

10995 (3)- Vehb b. Hanbeş et-Tai'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ramazan ayında yapılan umre, bir hac değerindedir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

10996 (4)- Vehb b. Hanbeş et-Tai'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ramazan ayında yapılan umre, bir hac değerindedir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

4. Cabir (r.a.)

 

10997 (1) Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ramazan ayında yapılan umre, bir hac değerindedir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi, hac 2/267 (939, "hasen garib"), Darimi 2/73 (1860) ve İbn Mace 2/997 (2995) rivayet ettiler.

 

 

 

10998 (2)- Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ramazan ayında yapılan umre, bir hac değerindedir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

10999 (3)- Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ramazan ayında yapılan umre bir hac değerindedir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

5. Yusuf bin Abdillah

 

11000- Yusuf b. Abdillah b. Selam der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ramazan ayında umre yapan Ensar'dan bir adamla karısına: ''Ramazan ayında bir umre sizin için hac gibidir'' buyurdu. Süfyan başka bir defasında rivayet ederken: ''Bu ayda umre bir hac gibidir'' lafzını kullanır.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (4224) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ