MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 4- Yaşlının ve Ölü'nün Yerine Haccetmek

FARKLI HADİSLER

 

3. Abdullah b. ez-Zübeyr

 

10961 (1) Abdullah b. ez-Zübeyr der ki: Has'am kabilesinden bir adam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Babam yaşlı biriyken müslüman oldu. Haccetmesi gerekiyor, ama yaşlılığından dolayı bineğe binemez. Onun yerine ben haccedebilir miyim?" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0ğulları arasında en büyükleri sen misin?" diye sorunca, adam: "Evet!" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şayet babal1ln borcu olsaydı ve bu borcu babanın yerine ödeseydin kabul edilmez miydi?'' diye sorunca, adam: "Evet, edilirdi" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman onun yerine haccet'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Nesai, menasik 5/120 (2644) ve Beyhaki (4/329) rivayet ettiler.

 

 

 

10962 (2)- İbnu'z-Zübeyr bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir adama (böylesi bir konuda): ''Babanın oğulları arasında en büyükleri sen olduğun için onun yerine sen haccet'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

4. Sevde binti Zem'a

 

10963- Sevde binti Zem'a der ki: Adamın biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Babam hacca gidemeyecek kadar yaşlı biri" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Şayet babanın borcu olsaydı ve bu borcu babanın yerine ödeseydin kabul edilmez miydi?'' diye sorunca, adam: "Evet, edilirdi" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah herkesten merhametlidir! Babanın yerine sen haccet'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (5/117) rivayet etti.

Heysemi (5687) der ki: "Hadisi İmam Ahmed ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiştir. Ravileri güvenilir kimselerdir."

 

 

 

5. Ebu Rezin el-Ukayli

 

10964 (1) Amr b. Evs bildiriyor: Ebu Rezin el-Ukayli, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Babam hacca veya umreye gidemeyecek, yolculuk yapamayacak kadar yaşlı biri" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Haccı ve umreyi babanın yerine sen ifa et'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, hac 2/162 (1810), Tirmizi, hac 3/260 (930, "hasen sahih"), Nesai, menasik (5/111) ve İbn Mace 2/969 (2904) rivayet ettiler.

 

 

 

10965 (2)- Bir önceki hadis aynen burada da tekrar etmiş.

 

 

 

10966 (3)- Ebu Rezin der ki: "Ey Allah'ın Resulü! Babam hacca veya umreye gidemeyecek, yolculuk yapamayacak kadar yaşlı biri" dediğimde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Haccı ve umreyi babanın yerine sen ifa et'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2906), Tirmizi (930), Nesai (5/111) ve İbn Huzeyme (3040) rivayet ettiler.

 

 

 

10967 (4)- Ebu Rezin der ki: "Ey Allah'ın Resulü! Babam hacca veya umreye gidemeyecek, yolculuk yapamayacak kadar yaşlı biri" dediğimde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): Haccı ve umreyi babanın yerine sen ifa et'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10968 (5)- Ebu Rezin der ki: Adamın biri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Babam yaşlıyken müslüman oldu. Hacca veya umreye gidemeyecek, yolculuk yapamayacak kadar da yaşlı biri" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Haccı ve umreyi babanın yerine sen ifa et'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

6. Bureyde

 

10969- Süleyman b. Bmeyde, babasından bildiriyor: Kadının biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Ben anneme sadaka olarak bir cariye vermiştim. Ama annem öldü ve mirasta cariye bana kaldı" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah sadakanın sevabım sana verdi ve cariyeyi miras yoluyla geri sana döndürdü. Sen sevabım aldını mirasta da cariye sana geri döndü'' buyurdu. Kadın: "Annem haccetmeden öldü. Onun yerine haccedebilir miyim?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Edebilirsin'' buyurdu. Kadın: "Annemin bir aylık oruç borcu vardı. Onun yerine bu orucu ben tutsam olur mu?" diye sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Olur'' buyurdu.!

Müsned'i tertip eden der ki: "Kişinin sadaka olarak verdiği bir şeyi satın almasının yasaklanması bahsinde geçmiştir."

 

Diğer tahric: Müslim (2671) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra (6280) rivayet ettiler.

9539 (l)'de tekrar etmiştir .

 

 

SONRAKİ