MÜSNED-İ HANBEL

HAC

 

3- Haccın Kadınlara da Farz Olması

 

1. Ebu Vakıd el-Leysi

 

10943 (1) Vakid b. Ebi Vakid el-Leysi, babasından bildiriyor: Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Veda haccında hanımlarına: ''Bu haccınızdan sonra yeriniz artık hasırlarınızdır (evlerinizdir’’ buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, menasik 2/143 (1722) ve Taberani, M. el-Kebir'de 3/285 (3318) rivayet ettiler.

 

 

 

10944 (2)- Vakid b. Ebi Vakid el-Leysi, babasından bildiriyor: Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Veda haccında hanımlarına: ''Bu haccınızdan sonra yeriniz artık hasırlarınızdır (evlerinizdir) '' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

2. Ebu Hureyre ve Zeyneb

 

10945 (1) Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Veda haccında hanımlarına: ''Bu haccınızdan sonra yeriniz artık hasırlarınızdır (evlerinizdir'' buyurdu. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in vafatından sonra Zeyneb binti Cahş ile Sevde binti Zem'a dışındaki diğer tüm hanımları yine hacca giderlerdi. Zeyneb ile Sevde ise: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu konuda bize söylediğini işittikten sonra Vallahi hiçbir binek bizi alıp hacca götüremez" derlerdi.

 

[Sahih]

 

İshak b. Süleyman ise bunu: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Bu haccınızdan sonra yeriniz artık hasırlarınızdır (evlerinizdir’’ buyurduğunu işittikten sonra Vallahi hiçbir binek bizi alıp hacca götüremez" lafzıyla rivayet etmiştir.

Yezid ise: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu konuda söylediğini işittikten sonra Vallahi hiçbir binek bizi alıphacca götüremez" lafzıyla rivayet etmiştir.

 

Diğer tahric: Bezzar 2/5 (1077) ve Ebu Ya'la 13/80 (7154) rivayet ettiler.

 

 

 

10946 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu haccınızdan sonra yeriniz artık hasırlarınızdır (evlerinizdir’’ buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, menasik (1722) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ