MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

DEVAM: 64- Kadir Gecesi ve Fazileti

 

20. Ubey b. Ka'b (r.a.)

 

10875 (1) Zir b. Hubeyş, Ubey b. Ka'b'dan bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabı, kendi aramızda Kadir gecesinin hangi günde olduğunu konuşurken Ubey şöyle dedi: "Kendisinden başka ilah olmayana yemin olsun ki hangi gece olduğunu ben biliyorum. Zira hangi gece olduğunu bize Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) söylemişti. Bu gece Ramazan ayının yirmiyedinci gecesidir. Alameti de Kadir gecesinin sabahında güneşin parlak olmayan bir ışıkla (şuasız) doğmasıdır." Seleme b. Kuheyl der ki: "Zir'in bize bildirdiğine göre kendisi, üç yıl boyunca Ramazan ayının ilk gününden son gününe kadar güneşi gözlemiş, yirmiyedinci gecenin sabahında parlak olmayan bir ışıkla (şuasız) doğduğunu görmüştür."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (3408-9) ve İbn Huzeyme (2191) rivayet ettiler.

 

 

 

10876 (2)-"Zir (b. Hubeyş) der ki: Ubey'ye: "Ey Ebu'l-Münzir! Kardeşin İbn Mes'ud, bir yılın tüm gecelerini tamamıyla ihya eden kişinin ancak Kadir gecesine rastlayabileceğini söylüyor" dediğimde: "Allah ona merhamet etsin! Oysa bu gecenin Ramazan ayında ve yirmiyedinci gecede olduğunu o da biliyor" dedi ve Ramazan ayının yirmiyedinci gecesi olduğuna dair yemin etti. Ona: "Bunu nereden biliyorsunuz?" diye sorduğumda, Ubey: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bize bildirdiği alamete dayanarak biliyoruz. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bize bildirdiğine göre o gün güneş doğduğunda ışığı parlak değil sönük olur" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1735-7), Ebu Davud (1378) ve Tirmizi (793, 3351) rivayet ettiler.

 

 

 

10877 (3)- Zir (b. Hubeyş) der ki: Ubey'ye: "Kadir gecesi hakkında bana bilgi ver! Zira İbn Ümmü Abd, bir yılın tüm gecelerini tamamıyla ihya eden kişinin ancak Kadir gecesine rastlayabileceğini söylüyor" dediğimde: "Allah ona merhamet etsin! Oysa bu gecenin Ramazan ayında ve yirmiyedinci gecede olduğunu o da biliyor. Ancak insanların buna bel bağlayıp güvenmemeleri için böyle diyor. Kitab'ı Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e indirene yemin olsun ki bu gece, Ramazan ayındadır ve yirmiyedinci gecededir" dedi. Ona: "Ey Ebu'l-Münzir! Bunu nereden biliyorsun?" diye sorduğumda, Ubey: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bize bildirdiği alamete dayanarak biliyorum. Biz de gözleyip saydık. Vallahi istisnasız bu şekilde olduğunu gördük" dedi. Ona: "Bu alamet nedir?" diye sorduğumda: "Bu gecenin sabahında güneş tas gibi ve parlak olmayan bir ışıkla doğar" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

10878 (4)- Zir b. Hubeyş der ki: Ubey bana şöyle dedi: "Vallahi ben bu gecenin (Kadir gecesinin) hangi gecede olduğunu biliyorum. Benim bildiğim bu gecenin, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bize gecesini ibadetle geçirmemizi emrettiği Ramazan ayının yirmiyedinci gecesi olduğudur."

 

[Sahih]

 

Muhammed b. Cafer der ki: Şu'be "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bize gecesini ibadetle geçirmemizi emrettiği gece" ifadesinde tereddüt etmiştir. Bir arkadaşım da bu rivayeti ondan naklen bana bu şekilde aktardı."

 

 

 

10879 (5)- Zir b. Hubeyş der ki: Ubey bana: "Kadir gecesi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bize bildirdiği alamete dayanarak Ramazan ayının yirmiyedinci gecesidir. Biz de gözleyip saydık ve istisnasız bu şekildeki alametin bu geceyi gösterdiğini gördük" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

10880 (6)-Z Ubey b. Ka'b der ki: "Kadir gecesi, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bize bildirdiği alamete göre Ramazan ayının yirmiyedinci gecesidir. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in söylediğine göre bu gecenin sabahında güneş beyaz ve sönük bir şekilde doğar."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (3/76) rivayet etti.

 

 

 

10881 (7)-Z Abdullah aynı kanalla bir öncekinin aynısını "Şuasız bir şekilde doğar" eklemesiyle bildiriyor.

 

[Hasen]

 

 

 

10882 (8)-Z Zir (b. Hubeyş) der ki: Ubey b. Ka'b'a: "Ey Ebu'l-Münzir! Kadir gecesi hakkında bana bilgi ver! Zira İbn Mes'ud'a bu gece sorulunca bir yılın tüm gecelerini tamamıyla ihya eden kişinin ancak Kadir gecesine rastlayabileceğini söylüyor" dediğimde: "Allah, Ebu Abdirrahman'a merhamet etsin! Oysa bu gecenin Ramazan ayında olduğunu o da biliyor. Ancak insanların buna güvenip kalmamaları için böyle diyordur. Bu gece istisnasız bir şekilde yirmiyedinci gecededir" dedi. Ona: "Ey Ebu'l-Münzir! Bunu nereden biliyorsun?" diye sorduğumda, Ubey şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bize bildirdiği alamete dayanarak biliyorum. Zira: ''Kadir gecesinin sahabında güneş parlak olmayan bir ışıkla doğar ve yükselene kadar tas gibi görünür'' buyurmuştu."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (1378), İbn Huzeyme (1475) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (9581) rivayet ettiler.

 

Ahmed der ki: "Bu metin, ravi Mukaddemi'nin lafzıyladır."

 

 

 

10883 (9)- Zir (b. Hubeyş) der ki: Ubey b. Ka'b'a şöyle dedim: "Ey Ebu'l-Münzir! Kadir gecesi hakkında bana bilgi ver." Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktardıktan sonra şöyle devam eder: Ona: "Ey Ebu'l-Münzir! Bunu nereden biliyorsun?" diye sorduğumda, Ubey: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bize bildirdiği alamete dayanarak biliyorum" dedi.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10884 (lO)-Z Yezid b. Ebi Süleyman der ki: Zir b, Hubeyş'in şöyle dediğini işittim: "İçinizdeki anlayışsızlar olmasaydı elimi kulağıma koyar ve: ''Bilin ki Kadir gecesi Ramazan ayındadır! Bu ayın son yedi günü içindedir. Bu geceden önce üç, sonra da (ayın bitimine kadar) üç gün vardır (bu gece ortadadır)! Bunu bana yalan söylemeyen biri yine asla yalan söylemeyecek olan birinden naklen söylemiştir!'' diye herkese ilan ederdim."

 

[Zayıf]

 

Abdullah der ki: Ravi Ebu Yusuf'a: "Zir'in kasdettiği kişiler Ubey b. Ka'b ile Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mı 7" diye sorduğumda: "Hadis benim yanımda bu şekildedir" dedi.

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (11690), İbnu'l-Carud (406) ve İbn Huzeyme (2187) rivayet ettiler.

 

 

 

10885 (11)-Z Zir b. Hubeyş bildiriyor: Abdullah (b. Mes'ud) Kadir gecesi hakkında bir yılın tüm gecelerini tamamıyla ihya eden kişinin ancak Kadir gecesine rastlayabileceğini söylüyordu. Yola çıkıp Osman b. Affan'ın yanına (Medine'ye) geldim. Muhacir ve Ensar'dan Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabıyla görüşmek istiyordum. Bu gelişÜnde Ubey b. Ka'b ve Abdurrahman b. A vf ile birlikte oldum. Bu ikisi güneş battıktan sonra akşam namazından önce kalkıp iki rekat nafile namaz kılarlardı. Ubey b. Ka'b sert birisiydi. Ona: "Allah rahmetini senden esirgemesin! Bize biraz yumuşak davran, zira senden çekiniyor ve bulaşmak istemiyorum" dediğimde, bana: "Kur'an'da bulunan her bir ayet hakkında soru sormak istiyorsun değil mi?" dedi. Sonrasında bana çok yakın ve samimi bir dost oldu.

Ona: "Ey Ebu'l-Münzir! Kadir gecesi hakkında bana bilgi ver! Zira İbn Mes'ud, bir yılın tüm gecelerini tamamıyla ihya eden kişinin ancak Kadir gecesine rastlayabileceğini söylüyor" dediğimde: "VAllah'abdullah da bu gecenin Ramazan ayında olduğunu biliyor. Ancak insanların buna güvenip kalmamaları için böyle diyor. Kitab'ı Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e indirene yemin olsun ki bu gece, Ramazan ayındadır ve yirmiyedinci gecededir" dedi. Ona: "Ey Ebu'l-Münzir! Bunu nereden biliyorsun?" diye sorduğumda, Ubey: "Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bize bildirdiği alamete dayanarak biliyorum. Biz de gözleyip saydık. Vallahi istisnasız bu şekilde olduğunu gördük" dedi. Ona: "Bu alamet nedir?" diye sorduğumda: "Bu gecenin sahabında güneş parlak olmayan bir ışıkla doğar ve yükselene kadar ışığı bu şekilde kalır" dedi.

 

[Hasen]

 

Ravi Hammad b. Şuayb der ki: "Bunu Zir' den rivayet eden Asım bundan dolayı yirmiyedinci gecenin sabahında yemek yemeden sabah namazını kıldıktan sonra evinin damına çıkar ve güneşin parlak olmayan bir ışıkla doğuşunu, yükselene kadar da ışığının bu şekilde kalmasını gözlerdi."

 

Diğer tahric: Ebu Nuaym, Hilye'de (4/182-3) rivayet etti.

 

 

 

10886 (12)-Z Zir (b. Hubeyş) der ki: Medine'ye gelip Mescid'e girdiğimde Ubey b. Ka'b ile karşılaştım. (Ubey sert birisiydi.) Ona: "Ey Ebu'l-Münzir! Bize biraz yumuşak davran'' dedim ve Kadir gecesini sordum. Ubey: "Ramazan ayının yirmiyedinci gecesidir" dedi. Ona: "Ey Ebu'l-Münzir! Bunu nereden biliyorsun?" diye sorduğumda, Ubey şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bize bildirdiği alamete dayanarak biliyorum. Biz de gözleyip saydık. Alameti de bu gecenin sabahında güneşin parlak olmayan bir ışıkla doğması ve yükselene kadar ışığının bu şekilde kalmasıdır."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (793) rivayet etti

 

 

 

10887 (13)-Z Zir b. Hubeyş'in bildirdiğine göre Ubey: "Kadir gecesi Ramazan ayının yirmiyedinci gecesidir" demiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

10888 (14)-Z Ubey b. Ka'b der ki: "Kadir gecesi Ramazan ayının bitimine üç gün kala, yirmiyedinci gecededir." Ravi der ki: "Ubey bunu rivayet ederken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e dayandırmamıştır."

 

[Hasen]

 

 

 

21. Hz. Ali (r.a.)

 

10889 (1)-z Hz. Ali'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kadir gecesini Ramazan ayının son on günü içinde arayın. Bir şeyden dolayı başmı kaçırırsanız son yedi gününü kaçırmayın. ''

 

[Sahih]

 

 

 

10890 (2)-Z Hz. Ali'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Dışarı çıkıp Aylabaktığımda tabak gibi yuvarlak olduğunu gördüm. Demek ki bu gece, Kadir gecesidir'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (3/174) zikretmiş ve şöyle demiştir: "İsnadında Hudeye b. Muaviye vardır. Ahmed ve başkalarınca güvenilir bulunsa da hakkında tenkitler yapılmıştır."

 

 

SONRAKİ