MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

DEVAM: 64- Kadir Gecesi ve Fazileti

 

17. Abdullah b. Uneys

 

10870 (1) Abdullah b. Uneys bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e Ramazan ayında görülen Kadir gecesinin hangi günde olduğu sorulunca: ''Yirmiüçüncü gecedir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tahavi, Şerh meani'l-asar'da (3/86) ve Beyhaki (4/309) rivayet ettiler.

 

 

 

10871 (2)- Abdullah b. Uneys bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kadir gecesinin hangi günde olduğu bana gösterildi, ancak unutturuldu. O gecenin sabahında da su ve çamurun içinde secde ettiğimi gördüm'' buyurdu. Ramazan ayının yirmiüçüncü gecesinde yağmur yağdı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize namazı kıldınp bitirdiğinde alnı ve burnunun su ile çamura bulandığını gördüm.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik (1/319), Abdurrezzak (7691) ve Müslim (1168) rivayet ettiler.

 

 

 

10872 (3)- Abdullah b. Abdillah b. Hubeyb anlatıyor: Ömer b. el-Hattab zamanında adamın biri Ömer'e gelip bir şeyler istedi. Hz. Ömer de ona istediğini verdi. Bu adam bize şunu anlattı:

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından biri olan Abdullah b. Uneys, Ramazan ayında Cuheyne kabilesinin meclisinde oturdu. Ona: "Ey Ebu Yahya! Bu mübarek Kadir gecesi hakkında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den bir şey işittin mi?" diye sorduğumuzda şöyle dedi: "Evet, işittim. Bu ayın sonlarına doğru Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte oturmuştuk. ''Ey Allah'ın Resulü! Bu mubarek Kadir gecesini hangi gecede arayalım?'' diye sorduğumuzda: ''Bu gecede arayın'' buyurdu. O gün de yirmiüçüncü geceydi. Oradakilerden bir adam: ''O zaman bu gece (Ramazan ayında) geriye kalan sekizinci günde mi?'' diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Geriye kalan sekizinci gecede değil, yedinci gecenin başındadır. Zira her ay tam (otuz gün) çekmez'' buyurdu."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: İbn Huzeyme (2185-6) rivayet etti.

 

 

 

18. Ashabdan Biri

 

10873- Ebu Huzeyfe'nin, ashabdan birinden bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kadir gecesinin sabahında Ay'a baktığımda tabak gibi yuvarlak olduğunu gördüm'' buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

Ravi Ebu İshak der ki: "Ay da yirmiüçüncü günün sabahında bu şekilde olur."

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (3411) rivayet etti. Ebu Hureyre'den ise Müslim 2/829 (1170) rivayet etti.

 

 

 

19. Bilal (r.a.)

 

10874- Bilal'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kadir gecesi, Ramazan ayının yirmidördüncü gecesidir'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Başka kanalla Buhari 4/260 (2022) ve Taberani, M. el-Kebir'de 1/360 (1102) rivayet ettiler.

Heysemi (3/176) hadisin hasen olduğunu söylemiştir.

 

 

SONRAKİ