MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

DEVAM: 64- Kadir Gecesi ve Fazileti

 

13. Ebu Zer (r.a.)

 

10855 (1) Ebu Mersed der ki: Ebu Zer'e: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e Kadir gecesinin hangi gece olduğunu sordun mu?" dediğimde şu karşılığı verdi: Ben de bu gecenin hangi gece olduğunu diğer insanlara soruyordum. Bir defasında: "Ey Allah'ın Resulü! Kadir gecesi hakkında bilgi ver. Bu gece Ramazan ayında mıdır, yoksa diğer aylarda mı?" diye sordum. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Tabi ki Ramazan ayında'' buyurdu. Ona: "Sadece peygamberler olduğu sürece mi vardır? Yani Peygamber vefat ettiği zaman bu gece de kalkar mı, yoksa kıyamet gününe dek baki mi kalacaktır?" diye sorduğumda: ''Aksine, kıyamet gününe dek baki kalacaktır'' buyurdu. Ona: "Bu gece Ramazan ayının hangi günündedir?" diye sorduğumda, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu Ramazan ayının ilk on ile son on günü içinde arayın'' dedi. Sonra başka şeyler de anlattı. Boş bir anını yakaladığımda: "Hangi on günü içinde arayalım?" diye sordum. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Son on günü içinde arayın. Ama bu konuda bana başka da bir şey sorma'' buyurdu. Sonra Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine bir şeylerden bahsetti. Yine boş bir anını yakaladığımda: "Ey Allah'ın Resulü! Yanındaki hatırım aşkına söylemeni istiyorum! Bu on gün içinde hangi gecededir?" diye sordum. Bu sorum üzerine bana öyle bir kızdı ki daha önce bana bu kadar öfkelendiğini hiç görmedim. Ardından da: ''Onu son yedi gün içinde arayın. Ama bu konuda bana başka da bir şey sorma'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Huzeyme (2170), İbn Hibban (3683) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (3413) rivayet ettiler.

 

 

 

10856 (2)- Ebu Zer der ki: Ramazan'ın yirmiüçüncü gecesi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber gecenin ilk üçte biri geçinceye kadar namaz kıldık. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Aradığınız şeyin (Kadir gecesinin) ilerde olduğunu zannediyorum'' buyurdu. Sonra yirmibeşinci gece de kendisiyle beraber gece yarısına kadar namaz kıldık. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Aradığmız şeyin (Kadir gecesinin) ilerde olduğunu zannediyorum '' buyurdu. Yirmiyedinci gece de sabaha kadar kendisiyle namaz kıldık. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) o gece bir şey söylemedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Huzeyme (2205) rivayet etti.

6478 (4)'te tekrar etmiştir.

 

 

 

14. Muaz bin Cebel (r.a.)

 

10857- Muaz b. Cebel bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e Kadir gecesinin hangi gecede olduğu sorulunca: ''Kadir gecesi Ramazan ayının son on günü veya son beş günü veya son üç günü içindedir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi (5038) der ki: "Hadisi İmam Ahmed rivayet etmiştir. Ravileri güvenilir kimselerdir. "

 

 

 

15. Ubade bin es-Samit (r.a.)

 

10858 (1) Ubade b. es-Samit'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kadir gecesini Ramazan ayının yirmi beşinci, yirmi yedinci ve yirmidokuzuncu günlerinde arayın '' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (49,2023,6049) ve İbn Huzeyme (2198) rivayet ettiler.

 

 

 

10859 (2)- Ubade b. es-Samit der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kadir gecesının hangi günde olduğunu bize bildirmek üzere çıktı. Müslümanlardan iki kişi bu konuda çekişince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Ben size Kadir gecesının hangi günde olduğunu bildirmek için çıkmıştım. Ama iki kişi bu konuda çekiştiği için bu bilgi benden alındı. Belki de böylesi sizin için daha hayırlıdır. Siz onu Ramazan ayının yirmibeşinci, yirmiyedinci ve yirmidokuzuncu günlerinde arayın. ''

 

[Sahih]

 

 

 

10860 (3)- Ubade b. es-Samit der ki: "Bir gece Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kadir gecesinin hangi günde olduğunu ashabına bildirmek üzere çıktı..." Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktanı, ancak: "Siz onu son on gün iç in dei dokuzuncu (yirmibirincı"}; yedinci (yirmiüçüncü) ve beşinci (yirmibeşinci) gecelerde arayın'' ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

10861 (4)- Ubade b. es-Samit der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e Kadir gecesinin hangi günde olduğunu sorduğumda şöyle buyurdu: "Bu gece Ramazan ayı içindedir, Onu son on gün içindeki tekli günler olan yirmibir veya yirmiüç veya yirmibeş veya yirmiyedi veya yirmidokuzuncu gecede veya Ramazan ayının son gecesinde arayın, İman ederek ve karşılığını Allah'tan bekleyerek bu geceyi ihya edip de bunu bu geceye denk getiren kişinin geçmiş ve gelecek bütün günahları bağışlanır. ''

 

[Hasen]

 

Heysemi (5040) der ki: "Hadisi İmam Ahmed rivayet etmiştir. Ayrıca Taberani de el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiştir. İsnadında yer alan Abdullah b. Muhammed b. (Alal), şaibeli olmakla birlikte güvenilirdir."

 

 

 

10862 (5)- Ubade b. es-Samit der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kadir gecesının hangi günde olduğunu bize bildirmek üzere çıktı. Müslümanlardan iki kişi bu konuda çekişince, bunun bilgisi ona unutturuldu. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Siz onu Ramazan ayının yirmibeşinci, yirmiyedinci ve yirmidokuzuncu günlerinde arayın'' buyurdu.

Ubeyde ise bunu rivayet ederken: "Siz onu (Ramazan ayından) geriye kalan dokuzuncu (yirmibirinci) gecede arayın'' lafzını kullanmıştır.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10863 (6)- Ubade b. es-Samit der ki: "Ey Allah'ın Resulü! Bana Kadir gecesinin hangi günde olduğunu söyle" dediğimde şöyle buyurdu: ''Bu gece Ramazan ayı içindedir. Onu son on gün içindeki tekli günler olan yirmibir veya yirmiüç veya yirmibeş veya yirmiyedi veya yirmidokuzuncu gecede veya Ramazan ayının son gecesinde arayın. İman ederek ve karşılığını Allah'tan bekleyerek bu geceyi ihya eden kişinin geçmiş ve gelecek tüm günahları bağışlamr. ''

 

[Hasen]

 

 

 

10864 (7)- Ubade b. es-Samit der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kadir gecesinin hangi günde olduğunu bize anlatırken şöyle buyurdu: ''Bu gece Ramazan ayı içindedir. Onu son on gün içindeki tekli günler olan yirmibir veya yirmiüç veya yirmibeş veya yirmiyedi veya yirmidokuzuncu gecede veya Ramazan ayının son gecesinde arayın. Karşılığını Allah'tan bekleyerek bu geceyi ihya eden kişinin geçmiş günahları bağışlamr. ''

 

[Hasen]

 

 

 

10865 (8)- Ubade b. es-Samit bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kadir gecesi, Ramazan ayının son on günü içindedir. Karşılığını Allah'tan bekleyerek bu geceyi ihya eden kişinin geçmiş ve gelecek tüm günahları bağışlamr. Bu gece tekli günler olan yirmibir veya yirmiüç veya yirmibeş veya yirmiyedi veya yirmidokuzuncu gecede veya Ramazan ayının son gecesindedir.''

Yine şöyle buyurdu: ''Kadir gecesinin alameti tertemizı pırtl pırtlı ne sıcak ne de soğuk bir gece olmasıdır ve sanki içinde parıldayan bir Ay var gibidir. Böylesi bir gecede sabaha dek yıldız kaymasına izin verilmez. Alametlerinden biri de bu gecenin sabahında güneşin pürüzsÜzı net bir şekilde doğması ve fazla parlak olmamasıdır. Güneşin doğuşu mehtaplı bir geceyi andım. Allah bu gecenin sabahında şeytanın güneşle birlikte çıkmasına izin vermez. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Huzeyme (2190) ve İbn Hibban (3688) rivayet ettiler.

Heysemi (5041) der ki: "Hadisi İmam Ahmed rivayet etmiştir. Ravileri güvenilir kimselerdir."

 

 

 

16. Hz. Aişe (r.anha)

 

10866 (1) Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ramazan ayının son on gününde itikafa girer ve: ''Kadir gecesini son on gün içinde arayın'' buyururdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, savm 4/259 (2017) ve Müslim, savm 2/228 (1169) rivayet ettiler.

 

 

 

10867 (2)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kadir gecesini Ramazan ayının son on günü içinde arayın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

10868 (3)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kadir gecesini Ramazan ayının son on günü içindeki tekli gecelerde arayın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

10869 (4)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kadir gecesini Ramazan ayının son on günü içinde arayın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ