MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

DEVAM: 64- Kadir Gecesi ve Fazileti

 

10. Cabir b. Abdillah

 

10848- Cabir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir müfreze göndereceği zaman komutan olarak Gilib el-Leysi veya Kutbe b. Anıir veya Abdullah b. Uneys'i atadı. Kutbe b. Amir ihramlıyken, bahçede bulunan Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına duvarın üzerinden atlayarak giren, çıkışta ise kapıdan çıkan kişiydi. Abdullah b. Uneys ise Ramazan ayının yirmikisinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e Kadir gecesinin hangi gecede olduğunu sormuş, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu geceyi kalan son yedi gün içinde ara" buyurmuştu.

 

[Hasen]

 

 

 

11. Ebu Bekre (r.a.)

 

10849 (1) Ebu Bekre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kadir gecesini Ramazan ayının son on günü içerisindei geriye kalan dokuzuncu (yirmibirinci) veya yedinci (yirmiüçüncü) veya beşinci (yirmibeşinci) veya üçüncü (yirmiyedinci) gecelerde veya son (yirmidokuzuncu) gecesinde arayın'' buyurduğunu işittim.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Tirmizi (794), İbn Huzeyme (2175) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (3389-90) rivayet ettiler.

 

 

 

10850 (2)- Uyeyne, babasından bildiriyor: Ebu Bekre'nin yanında Kadir gecesi konusunu açtığımda şöyle dedi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kadir gecesini Ramazan ayının son on günü içerisinde, geriye kalan dokuzuncu (yirmibirinci) veya yedinci (yirmiüçüncü) veya beşinci (yirmibeşinci) veya üçüncü (yirmiyedinci) gecelerde veya son (yirmidokuzuncu) gecesinde arayın'' buyurdu. Böyle buyurduğunu işittikten sonra ben bu geceyi sadece son on gün içinde aramaktayım.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10851 (3)- Uyeyne b. Abdirrahman, babasından bildiriyor: Ebu Bekre'nin yanında Kadir gecesi konusunu açtığımda: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kadir gecesini Ramazan ayının son on günü içerisindeki tekli gecelerde arayın'' buyurduğunu işittikten sonra ben bu geceyi sadece son on gün içinde aramaktayım" dedi. Bunun içindir ki Ebu Bekre, Ramazan ayının ilk yirmi gününde diğer günler gibi namazını kılardı, ancak son on günde kendini daha fazla ibadete verirdi.

 

[Sahih]

 

 

 

12. Cabir bin Semure (r.a.)

 

10852 (1) Cabir b. Semure'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kadir gecesini Ramazan ayının son on günü içinde arayın'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tayalisı (778), Bezzar (Keşf 1032) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (1906, 1941, 2027) rivayet ettiler.

 

 

 

10853 (2)- Üstteki hadis yanlışlıkla tekrar etmiş!

 

 

 

10854 (3)-Z Cabir b. Semure'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kadir gecesini Ramazan ayının son on günü içindeki tekli gecelerde arayın. O gecenin hangi gece olduğu bana gösterildi, ancak unutturuldu. Bu gecenin yağmurlu / yağışlı ve rüzgarlı bir gece olduğunu gördüm. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Bezzar (Keşf1031) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (1962) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ