MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

DEVAM: 64- Kadir Gecesi ve Fazileti

 

8. Ebu Said el-Hudri (r.a.)

 

10841 (1) Ebu Sa'id anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kadir gecesini aramak maksadıyla Ramazan ayının ortasındaki on günü itikafa girdi. Zira Kadir gecesinin hangi günde olduğu kendisine bildirilmemişti. İtikafı bitince de emredince çadırı söküldü. Ancak Kadir gecesinin Ramazan ayının son on günü içinde olduğu kendisine bildirilince çadırın tekrar kurulmasını istedi ve bu son on günde de itikafa girdi. Bu arada çadırından çıkıp cemaate şöyle seslendi: ''Kadir gecesinin hangi günde olduğu bana bildirildi ve size söylemek üzere de çıkmıştım. Ancak yanlarında şeytan da bulunan iki kişi gelip çekişince hangi gece olduğunu unuttum. Siz onu dokuzuncu, yedinci ve beşinci gecelerde arayın,''

 

Ravi Ebu Nadra der ki: Ebu Said'e: "Ey Ebu Said! Sayılar konusunu siz bizden daha iyi bilirsiniz" dediğimde: "Tabi ki bunları sizden daha iyi bileceğiz" dedi. "O zaman dokuzuncu, yedinci ve beşinci gecelerden kasıt nedir?" diye sorduğumda: "Yirmibirinci gece geçtiği zaman ondan sonraki gece dokuzuncu gecedir. Yirmiüçüncü gece geçtiği zaman ondan sonraki gece yedinci gecedir. Yirmibeşinci gece geçtiği zaman da ondan sonraki gece beşinci gecedir" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

10842 (2)- Ebu Seleme b. Abdirrahman anlatıyor: Kureyş'ten birkaç kişiyle Kadir gecesi hakkında müzakerede bulunduk. Sonra dostlarımdan biri olan Ebu Sa'id el-Hudri'nin yanına geldim ve: "Hurmalığa doğru çıkalım mı?" dedim. Çıktık, Ebu Sa'id'in üzerinde desenli yünden bir giysi vardı. Ona: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Kadir gecesi hakkında bir şeyler dediğini işittin mi?" diye sorduğumda şöyle cevap verdi: Evet, bu konudan bahsetti. Bir defasında Ramazan ayının ortasındaki on günde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte itikafa girdik. Yirminci günün sabahında (itikaftan çıktıktan) hemen sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize şöyle buyurdu: ''Kadir gecesinin hangi günde olduğunu gördümı fakat bana unutturuldu. Siz onu Ramazan ayının son on günü içinde, tekli günlerden birinde arayın. O gecede suyun ve çamurun içinde secde ettiğimi de gördüm. Benimle birlikte itikafa girmiş olanlar son on günü de geçirmek üzere yerlerine dönsünler. ''

Bunun üzerine tekrar itikaf yerimize döndük. Döndüğümüz de gökyüzünde tek bir bulut dahi yoktu. O günün sabah namazı sırasında bir bulut geldi ve yağmur yağdı. Mescid'in tavanı çıplak hurma daUarıyla kapalı olduğu için de yağmur suyu Mescid'in içine de sızdı. Sonrasında kamet getirilip namaza duruldu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) suyun ve çamurun içinde secde ediyordu ki namaz sonrası yüzünde suyun ve çamurun izlerini de gördüm.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (669, 836, 2016), Müslim (1167) ve İbn Mace (1766) rivayet ettiler.

 

 

 

10843 (3)- Ebu Seleme b. Abdirrahman der ki: Aramızda Kadir gecesini müzakere ederken bazıları bu gecenin sabit kalmadığını, her yıl zamanının değiştiğini söyledi. Ebu Said'in yanına gittik. Ona: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Kadir gecesi hakkında bir şeyler dediğini işittin mi?" diye sorduğumda şöyle cevap verdi: "Evet, işittim. Bir defasında Ramazan ayının ortasındaki on günde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte itikafa girdik. Yirminci günün sabahında itikaftan çıktıktan sonra bir daha itikafa girdik. İlk çıktığımızda Kadir gecesinin hangi gece olduğu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gösterilmiş, ancak sonradan unuttulmuştu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu konuda: ''Kadir gecesinin hangi gece olduğu bana gösterilmişti, ancak sonradan bana unutturuldu. O gecede suyun ve çamurun içinde secde ettiğimi de gördüm. Benimle birlikte itikafa girmiş olanlar son on günü de geçirmek üzere yerlerine dönsünler. Bu geceyi son on günün içindeki tekli gecelerde arayın'' buyurdu.

 

O günün akşamında hava bozuldu ve şiddetli bir yağmur yağmaya başladı. Mescid'in tavanının yarısı çıplak hurma dallarıyla kapalı olduğu için yağmur suyu Mescid'in içine de sızdı. Sonrasında kamet getirilip namaza duruldu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ihsanda bulunup Kitab'ı indirene yemin olsun ki yirmibirinci günün akşam namazını bize kıldırırken alnının ve burnunun su ve çamurun içinde kaldığını gördüm."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Huzeyme (2220) rivayet etti.

 

 

 

10844 (4)- Ebu Said'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kadir gecesini Ramazan ayının son on günü içerisinde; geriye kalan dokuzuncu (yirmibirinc), yedi nci (yirmiüçüncü), beşinci (yirmibeşinci) ve üçüncü (yirmiyedinci) gecelerde arayın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi, savm 3/149 (792), İbn Ebi Şeybe, salat (2/513), Taberani, M. el-Kebir'de (2/244) ve Beyhaki (4/308) rivayet ettiler.

 

 

 

10845 (5)- Ebu Seleme b. Abdirrahman anlatıyor: Ebu Said el-Hudri'nin yanına gittim ve: "Hurmalığa doğru çıkalım mı? Biraz sohbet ederiz" dedim. Çıktığımızda ona: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Kadir gecesi hakkında bir şeyler dediğini işittin mi?" diye sordum. Şöyle dedi: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ramazan ayının ilk on gününde itikafa girince biz de onunla birlikte itikafa girdik. Bu arada Cebrail geldi ve: "Beklediğin gece daha ilerde" dedi. Ramazan ayının yirminci gününün sabahında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizlere bir hutbe verdi ve: ''Resulullah ile birlikte başta itikafa giren itiktif yerine bir daha dönsün. Zira Kadir gecesinin ayın son on günü içindeki tekli gecelerden birinde olduğu bana gösterildi. Bana gösterilmesine rağmen yine unutturuldu. Bu gecede su ve çamurun içinde secde ettiğimi de gördüm'' buyurdu.

O günü gökyüzünde yağmur havası olmamasına rağmen bir bulut gelip yağmur yağmaya başladı. Mescid'in tavanı da hurma dallarından olduğu için yağmur suyu içeriye sızdı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize namazı kıldırırken, kendisine gösterildiği gibi alnının ve burnunun su ile çamura bulanmış olduğunu gördüm.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari (813) rivayet etti.

 

 

 

10846 (6)- Ebu Said bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ramazan ayının ortasındaki on günde itikafa girince biz de onunla itikafa girdik. Yirminci günün sabahında yanımıza geldiğinde biz (evlerimize dağılmak üzere) eşyalarımızı topluyorduk. Geldiğinde: ''İtikafa girmiş olanlar bir daha yerlerine dönsünler. Zira Kadir gecesinin hangi gece olduğu bana gösterildi, ancak unutturuldu. Bu gecede su ve çamurun içinde secde ettiğimi de gördüm'' buyurdu. O günü yağmur yağınca tavanı hurma dallarıyla kapatılan Mescid'e sular sızdı. Namazı kıldıran Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in alnı ve burnunda su ve çamur izlerini gördüm.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 2/298 (813), Müslim, savm 2/825 (1167), Nesai 3/79, 80 (1356) ve Malik, itikaf (1/319) rivayet ettiler.

 

 

 

 

9. Enes (r.a.)

 

10847- Enes'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kadir gecesini (Ramazan ayının) son on günü içinden son dokuz veya son yedi veya son beş günü içinde arayın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bezzar (Keşf1029) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ