MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

DEVAM: 64- Kadir Gecesi ve Fazileti

 

6. İbn Ömer (r.a.)

 

10823 (1) İbn Ömer der ki: Bazıları rüyalarında Kadir gecesinin hangi gece olduğunu görüp Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e anlatınca: "Kadir gecesinin Ramazan ayının son yedi günü içinde olduğu konusunda rüyalarınızın tevafuk ettiğini görüyorum. Bu geceyi bekleyenler onu son yedi gün içinde arasınlar'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1158, 2015) ve Müslim (2731) rivayet ettiler.

 

 

 

10824 (2)- Salim, babasından bildiriyor: Adamın biri rüyasında Kadir gecesinin Ramazan ayının yermiyedinci veya başka bir gecede olduğunu görünce, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu konuda rüyalarınızın tevafuk ettiğini görüyorum. Onun için bu geceyi bekleyenler onu son on günün tekli gecelerinde arasınlar'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Salim kanalıyla Buhari (6991) ve Müslim (2733-4) rivayet ettiler.

 

 

 

10825 (3)- İbn Ömer bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından bazıları rüyalarında Kadir gecesinin Ramazan'ın son yedi günü içinde olduğunu gördüler. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bu gecenin son yedi gÜnde olduğu konusunda rüyalarınızın tevafuk ettiğini görüyorum. Bu geceyi bekleyenler onu son yedi gün içinde arasınlar'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10826 (4)- Abdullah b. Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kadir gecesini Ramazan ayının son yedi günü içinde arayın'' buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10827 (5)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İçinizden Kadir gecesini bekleyenler, onu Ramazan ayının yirmiyedinci gecesinde arasınlar'' buyurdu. Yine: ''Kadir gecesini Ramazan ayının son yedi günü içinde arayın'' buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (2732) ve Ebu Davud (1385) rivayet ettiler.

 

 

 

10828 (6)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kadir gecesini Ramazan ayının son on günü içindeki son dokuz gün içinde arayın'' buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10829 (7)- Abdullah b. Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Kadir gecesini bekleyenler onu son on gün içinde arasınlar. Bir şeyden dolayı başını kaçıranlar son yedi gÜnÜ kaçırmasınlar.''

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (2735) rivayet etti .

 

 

 

10830 (8)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e Kadir gecesinin hangi gecede olduğu sorulunca: ''Onu son yedi gece içinde arayın'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10831 (9)- Abdullah bo Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Kadir gecesini bekleyenler onu son on gÜn içinde arasınlar. Bir şeyden dolayı başım kaçıranlar son yedi günü kaçırmasınlar.''

 

[Sahih]

 

 

 

10832 (10)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Kadir gecesini son on gün içinde arayın. Bir şeyden dolayı başını kaçıranlar son yedi günü kaçırmasmlar. ''

 

[Sahih]

 

 

 

10833 (11)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kadir gecesini bekleyenler onu Ramazan aymın son on günü içinde arasınlarlı buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

10834 (12)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Kadir gecesini bekleyenler onu son on gün içinde arasın. Bir şeyden dolayı başını kaçıranlar son yedi günü kaçırmasınlar.''

 

[Sahih]

 

 

 

10835 (13)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kadir gecesini Ramazan ayının son yedi gÜnÜ içinde arayın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik, Muvatta'da (1/298) rivayet etti.

 

 

 

10836 (14)- İbn Ömer bildiriyor: Kadir gecesi konusunda Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kadir gecesini bekleyenler onu Ramazan ayının yirmiyedinci gecesinde arasınlar'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Şu'be der ki: Güvenilir birinin Süfyan'dan bana bildirdiğine göre İbn Önıer, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den naklen: ''Kadir gecesini bekleyenler onu Ramazan ayının son yedi gecesi içinde arasınlarlı sözünü aktarmıştır.

 

Abdullah der ki: "Babamın dediğine göre Şu'be'nin zikrettiği sözkonusu güvenilir kişi Yahya b. Said el-Katta,ı'dır."

 

 

 

10837 (15)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e Kadir gecesinin hangi gecede olduğu sorulunca: "Onu Ramazan ayının son yedi gÜnÜ içinde arayın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

7. Ebu Hureyre (r.a.)

 

10838 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kadir gecesinin hangi gecede olduğu ve Deccal konusu bana açıklanımştı. Bunları size anlatmak üzere evden çıktım, ancak Mescid'in önünde çekişen iki adam gördüm, Ayırmak için aralarına girdiğimde bu bilgiler bana unutturuldu, Yine de bu konuda az da olsa bilgi vereceğim, Kadir gecesini (Ramazan ayının) son on günü içindeki tekli gecelerde arayın, Deccal'e gelince; bir gözü kör, alnı açık ve boynu kalın biridir. Öne doğru eğriliği vardır. Katan b. Abdiluzzdıya benzer. '' Katan: "Ey Allah'ın Resulü! Bu benzerliğinin bana bir zararı olur mu 7" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sen müslüman birisin, o ise kafir biridir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (7/345, 346) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etti.

İsnadında son zamanlarında karıştırmaya başlayan Mes'üdı vardır" demiştir.

 

 

 

10839 (2)- Ebu Hureyre bildiriyor: Kadir gecesi konusunda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Bu gece yirmiyedinci veya yirmidokuzuncu gecededir. Bu gecede inen melekler yeryüzündeki çakıl taşlarından bile daha fazla olurlar. ''

 

[-Sahih-]

 

Muhtemel Diğer tahric: İbn Huzeyme (2194) rivayet etti.

 

 

 

10840 (3)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu aydan kaç gün geçti?'' diye sorunca: "Yirmi iki gün geçti, geriye sekiz gün kaldı" dedik. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır! Yirmi iki gün geçtl, geriye de yedi gün kaldı. Kadir gecesini bu gecede arayın'' buyurdu." Ya'la rivayetinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Bir ay yirmi dokuz gündür'' buyurduğu ibaresi geçmiştir.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: İbn Mace (1656) rivayet eti.

 

 

SONRAKİ