MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

DEVAM: 64- Kadir Gecesi ve Fazileti

 

5. İbn Mes'ud (r.a.)

 

10817 (1) Abdullah b. Mes'üd bildiriyor: Adamın biri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Kadir gecesi ne zamandır?" diye sordu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem):. ''Sahbava(taki) O geceyi içinizden kim hatırlıyor?'' diye sorunca şöyle dedim: "Anam babam sana feda olsun! Ben hatırlıyorum. Elimde de sahurluk olarak birkaç hurma vardı. Şafak vakti bineğimin semerinin arkasında duruyordum ve mehtaplı bir geceydi.,,

 

[Zayıf)

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (3/174, 175) der ki: "Ahmed, Ebu Ya'la ve Taberani,

M.el-Kebir'de rivayet ettiler. Ebu Ubeyde, babasından hadis işitmiş değildir."

 

 

 

10818 (2)- Ebu Akreb anlatıyor: Ramazan ayında bir sabah erkenden İbn Mes'üd'un yanına gittim. Evinin damında oturmuş: "Allah doğru söylemiş, elçisi de tebliğini yapmıştır" diyordu. Ona: "Allah doğru söylemiş, elçisi de tebliğini yapmıştır, dediğini işittik" dediğimizde şu karşılığı verdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kadir gecesi Ramazan'ın ikinci yarısının son yedi günü içindedir. Kadir gecesinin sabahmda da güneş parlak olmayan sönük bir ışıkla (şuasız) doğar'' buyurmuştu. Ben de güneşe bakınca söylediği şekilde olduğunu gördüm."

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (3/174) zikretmiş ve şöyle demiştir: "Ahmed ve Ebu Ya'la rivayet ettiler. Ebu Akreb dışında ravileri güvenilirdir."

 

 

 

10819 (3)- Ebu Akreb el-Esedi der ki: "Ramazan ayında bir sabah erkenden Abdullah b. Mes'üd'un yanına gittim ... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

[Sahih]

 

 

 

10820 (4)- Abdullah b. Mes'üd bildiriyor: Adamın biri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Kadir gecesi ne zamandır?" diye sordu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sahbavat'taki o geceyi içinizden kim hatırlıyor?'' diye sorunca şöyle dedim: "Anam babam sana feda olsun! Ben hatırlıyorum. Elimde de sahurluk olarak birkaç hurma vardı. Şafak vakti bineğimin semerinin arkasında duruyordum mehtaplı bir geceydi."

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (5393) rivayet etti.

 

 

 

10821 (5)- Ebu Akreb el-Esedi der ki: (Ramazan ayında) bir sabah Abdullah b. Mes'üd'un yanına gittim. Evinin damında oturmuş: "Allah ve Resulü doğru söylemişler! Allah ve Resulü doğru söylemişler!" diyordu. Yanına çıkıp: "Ey Ebu Abdirrahman! Neyin var! Allah ve Resulü doğru söylemişler! Allah ve Resulü doğru söylemişler, diyorsun?" diye sorduğumda şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) K adir gecesinin Ramazan'ın son yedi günü içinde olduğunu, bu gecenin sabahında da güneşin parlak olmayan sönük bir ışıkla (şuasız) doğacağını söylemişti. Dama çıkıp güneşin bu şekilde olduğunu gördüğümde: ''Allah ve Resulü doğru söylemişler! Allah ve Resulü doğru söylemişler!'' demeye başladım."

 

[-Sahih-]

 

 

 

10822 (6)- Abdullah (b. Mes'ud) bildiriyor: Adamın biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve Kadir gecesinin hangi gece olduğunu sordu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sahbava(taki) o geceyi içinizden kim hatırlıyor?'' diye sorunca şöyle dedim: "Anam babam sana feda olsun! Ben hatırlıyorum. Elimde de sahurluk olarak birkaç hurma vardı. Şafak vakti bineğimin semerinin arkasında duruyordum ve mehtaplı bir geceydi."

 

[Zayıf]

 

 

SONRAKİ