MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

DEVAM: 64- Kadir Gecesi ve Fazileti

 

4. İbn Abbas (r.a.)

 

10808 (1) İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Kadir gecesini Ramazan ayının son on gününden geriye kalan dokuzuncu (yirmibirinci)ı beşinci (yirmibeşinci) ve yedinci (yirmiüçüncü) gecelerde arayın'' buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10809 (2)- Abdullah b. Abbas bildiriyor: Adamın biri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! "Yaşlı ve hasta birisiyim. Gece ibadetine kalkmak bana güç geliyor. Kalkmam için bir gece söyle de belki Allah o geceyi Kadir gecesine denk getirir" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yedinci (yirmiüçüncü) gecede kalk'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (3/176) zikretmiş ve: "Ahmed rivayet etti, ravileri Sahih'in ravileridir" demiştir. Beyhaki (11863) rivayet etti.

 

 

 

10810 (3)- İbn Abbas der ki: Ramazan ayında uyurken rüyamda bana: "Bu gece Kadir gecesidir" denildi. Uykulu bir şekilde kalktım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in çadırının iplerinden tutunarak kaldığı çadıra geldiğimde Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namaz kıldığını gördüm. Hangi gece olduğuna baktığımda da Ramazan ayının yirmiüçüncü gecesi olduğunu gördüm.

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (3/176) zikretmiş ve; "Ahmed ve Tabera.ni, M. el-Kebir'de rivayet ettiler. Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir" demiştir.

 

--

 

10811 (4)- İbn Abbas bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hızlı bir şekilde yanımıza doğru geldi. O kadar hızlıydıki endişeye kapıldık. Yanımıza ulaşınca: ''Kadir gecesinin hangi gece olduğunu bildirmek için hızlı bir şekilde size geliyordumı ancak gelirken bana unutturuldu. Siz onu Ramazan ayının son on günü içinde arayın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (3/178) zikretmiş ve: "Taberani, M. el-Kebir'de rivayet etti" demiştir.

 

 

 

10812 (5)- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kadir gecesini, Ramazan ayının son on gününden geriye kalan dokuzuncu (yirmibirinci)ı yedinci (yirmiüçüncü) ve beşinci (yirmibeşinci) gecelerde arayın. ''

 

[Sahih]

 

 

 

10813 (6)- Lahık b. Humeyd ile İkrime derler ki: Hz. Ömer, "Kadir gecesinin ne zaman olduğunu bilen var mı?" diye sorunca İbn Abbas dedi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kadir gecesi Ramazan ayının yirmiyedinci veya yirmiüçüncü gecesindedir'' buyurmuştur. 

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2022) rivayet etti.

 

 

 

10814 (7)- İbn Abbas der ki: Ramazan ayında uyurken rüyamda bana: "Bu gece Kadir gecesidir" denildi. Uykulu bir şekide kalktım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in çadırının iplerinden tutunarak kaldığı çadıra geldiğimde Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namaz kıldığını gördüm. Hangi gece olduğuna baktığımda da Ramazan ayının yirmiüçüncü gecesi olduğunu gördüm.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (11777) rivayet etti.

 

 

 

10815 (8)- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kadir gecesini Ramazan ayının son on gününden geriye kalan dokuzuncu (yirmibirinci), beşinci (yirmibeşinci) ve yedinci (yirmiüçüncü) gecelerde arayın.''

 

[Sahih]

 

 

 

10816 (9)- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kadir gecesini, Ramazan ayının son on gününden geriye kalan dokuzuncu (yirmibirinci); beşinci (yirmibeşinci) ve yedinci (yirmiüçüncü) gecelerde arayın. ''

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ