MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

58- Hac'da Olmayanlar için Zilhicce'nin Dokuz Günü ile Arefe Gününde Oruç Tutmak

 

1. Nebi (s.a.v.)'in Eşlerinden Biri

 

10725- Huneyde b. Halid, karısından, o da Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in eşlerinden birinden bildiriyor: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Zilhicce ayından dokuz günü, Aşura günü ve her aydan üç gün oruç tutardı."

 

[-Sahih-]

 

10710 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

2. Ebu Katade

 

10726- Ebu Katade bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e Arefe gününde tutulan oruç sorulunca: ''Kişinin iki yıllık günahlarına kefarettir'' buyurdu. Aşura gününde tutulan oruç sorulunca ise: ''Kişinin bir yıllık günahlarına kefarettir'' buyurdu.

 

 

 

3. Hz. Aişe (r.anha)

 

10727- Ata el-Horasaru bildiriyor: Abdurrahman b. Ebi Bekr, Arefe gününde oruçlu olan Aişe'nin yanına girdi. Üzerine su serpildiğini görünce: "Orucunu bozsana!" dedi. Ancak Aişe: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Arefe gününde oruç tutmak, kişinin bir yıl önceki günahlarına kefaret olur'' buyurduğunu işitmişken orucumu mu bozayım!" dedi.

 

[-Sahih-]

 

Heysemi (5140) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed rivayet etmiştir. Ata, Hz. Aişe'den işitmemiştir. Hatta İbn Main: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından kimseyle karşılaştı mı bilmiyorum" demiştir. Bunun dışındaki ravileri Sahih rcalidir."

 

 

SONRAKİ