MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

59- Hac'da Olanlar için Bu Günlerde Oruç Tutmanın Mekruh Görülmesi

 

1. İbn Abbas (r.a.)

 

10728 (1) Said b. Cübeyr bildiriyor: Arefe gününde Arafat'ta nar yiyen İbn Abbas'ın yanına geldim. Bana şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Arafat'ta Ümmü'l-Fadl'ın gönderdiği sütü içerek orucunu bozdu ve: ''Hac günlerinin en değerli gününün süsünü yok etmeye kalkışan filan kişiye Allah lanet etsin! Zira haccın süsü telbiyedir'' buyurdu."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenü'l-Kübra'da (2815) rivayet etti.

 

 

 

10729 (2)- Ata bildiriyor: İbn Abbas, Arefe gününde Fadl'ı yemeğe davet edince, Fadl: "Oruçluyum" dedi. Bunun üzerine İbn Abbas: "Bu günde oruç tutma!" dedi ve şöyle devam etti: "Böylesi bir günde Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e süt getirilince ondan içti. İnsanlar da bu konularda sizleri örnek alıyorlar.,

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenü'l-Kübra'da (2834-5) rivayet etti.

 

 

 

10730 (3)- İbn Abbas der ki: "Arefe gününde Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in oruçlu olup olmadığı konusunda aramızda tartışırken, Ümmü'lFadl ona süt gönderdi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de bu sütü içti."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir'de (10805) rivayet etti

 

 

 

10731 (4)- Ata der ki: Arefe gününde İbn Abbas, kardeşi Ubeydullah'ı yemeğe davet etti. Ubeydullah: "Oruçluyum" karşılığını verince, İbn Abbas: "İnsanların size uyduğu önderlersiniz. Oysa böylesi bir günde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kendisine getirilen sütü içtiğini gördüm" dedi." Yahya başka bir defasında rivayet ederken "Önderler" ifadesi yerine:

"Siz Ehl-i beyt'tensiniz ve insanlar sizleri örnek alıyor" lafzını kullanır.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10732 (5)- Said b. Cübeyr bildiriyor: Arafat'ta İbn Abbas'ın yanına geldiğimde nar yiyordu. Bana: "Gel sen de ye, sanırım oruçsun. Ama Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) böylesi bir günde oruç tutmazdı" dedi. Ravi başka bir defasında rivayet ederken: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu günde oruç tutmazdı" ifadesini kullanır.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenü'l-Kübra'da (2814) rivayet etti.

 

 

 

10733 (6)- Ata der ki: Arefe gününde Abdullah b. Abbas, Fadl b. Abbas'ı yemeğe davet etti. Fadl: "Ben oruçluyum" karşılığını verince, İbn Abbas şöyle dedi: "Bu günde oruç tutma! Zira Arefe gününde Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e içinde süt olan bir kap getirilince ondan içti. Bu nedenle sen de oruç tutma. İnsanlar bu konularda sizleri örnek alacak." Ravh bunu rivayet ederken: "İnsanlar sizleri örnek alıyor" ifadesini kullanır.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Abdurrezzik (7817) ve Taberani, M. el-Kebir'de (18/693) rivayet ettiler.

 

 

 

10734 (7)- Ata bildiriyor: "Arefe gününde Abdullah b. Abbas, Fadl'ı yemeğe davet etti ... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

 

 

10735 (8)- Said b. Cübeyr der ki: Arefe gününde Arafat'ta nar yiyen İbn Abbas'ın yanına geldiM. Bana: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Arafat'ta Ümmü'l-Fadl'in gönderdiği sütü içerek orucunu bozdu" dedi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Beyhaki (4/283-4) rivayet etti.

 

 

 

10736 (9)- İbn Abbas der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ümmü'l-Fadl'ın gönderdiği sütü Arafat'ta içerek orucunu bozdu."

 

[-Sahih-]

 

 

 

10737 (10)- Said b. Cübeyr bildiriyor: Arefe gününde Arafat'ta ilar yiyen İbn Abbas'ın yanına geldim. Bana: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Arafat'ta Ümmü'l-fadl'ın gönderdiği sütü içerek orucunu bozdu" dedi.

 

[Hasen]

 

 

 

10738 (11)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ümmü'l-Fadl'ın gönderdiği sütü Arafat'ta içerek orucunu bozdu."

 

[-Sahih-]

 

 

 

2. İbn Ömer (r.a.)

 

10739 (1) İbn Ebi Nedh, babasından bildiriyor: İbn Ömer'e Arefe günü oruç tutma konusu sorulunca şöyle dedi: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte haccettim, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu günde oruç tutmadı. Ebu Bekr'le de haccettim, o da bu günde oruç tutmadı. Ömer'le de haccettim, o da bu günde oruç tutmadı. Osman'la da haccettim, o da bu günde oruç tutmadı. Ben de bu günde oruç tutmuyorum, ama ne tutulmasını, ne de tutulmamasını söylerim." Süfyan başka bir defasında bunu soruyu soran adamdan naklen rivayet eder.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Tirmizi (751) rivayet etti.

 

 

 

10740 (2)- İbn Ebi Necih, babasından bildiriyor: İbn Ömer'e Arefe günü oruç tutma konusu sorulunca şöyle dedi: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte haccettim; Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu günde oruç tutmadı. Ebu Bekr'le de haccettim, o da bu günde oruç tutmadı. Ömer'le de haccettim, o da bu günde oruç tutmadı. Osman'la da haccettim, o da bu günde oruç tutmadı. Ben de bu günde oruç tutmuyorum, ama ne tutulmasını, ne de tutulmamasını söylerim."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenü'l-Kübra'da (2826) rivayet etti.

 

 

 

10741 (3)- İbn Ömer der ki: "Arefe gününde ne Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), ne Ebu Bekr, ne Ömer, ne de Osman oruç tutmuştur.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenü'l-Kübra'da (2825) rivayet etti.

 

 

 

10742 (4)- İbn Ebi Necih, babasından bildiriyor: Adamın biri İbn Ömer'e Arefe günü oruç tutma konusunu sorunca şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile haccettim; Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu günde oruç tutmadı. Ebu Bekr'le de haccettim, o da bu günde oruç tutmadı. Ömer'le de haccettim, o da bu günde oruç tutmadı. Osman'la da haccettim, o da bu günde oruç tutmadı. Ben de bu günde oruç tutmuyorum, ama ne tutmanı, ne de tutmamanı söylerim. İstersen tut, istersen de tutma."

 

[-Sahih-]

 

 

 

10743 (5)- İbn Ömer der ki: "Arefe gününde hiç oruç tutmadım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr ve Ömer de böyle bir günde oruç tutmamışlardır."

 

[-Sahih-]

 

 

 

3. Ümmü'l-Fadl b. Abbas

 

10744 (1) İkrime bildiriyor: İbn Abbas, Arafat'ta kendisine getirilen nan yiyerek orucunu bozdu ve şöyle dedi: "Ümmü'l-fadl'ın bana bildirdiğine göre kendisi Arafat'ta olan Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e süt getirmiş, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de bu sütü içerek orucunu bozmuştur."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari, hac 3/150 (1658) ve Müslim, savm 2/791 (1123) rivayet ettiler.

 

 

 

10745 (2)- Ümmü'l-fadl der ki: Ashab, Arefe gününde Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in oruçlu olup olmadığı konusunda tereddüt edince: "Ben bunu sizin için öğrenirim" dedim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e süt gönderdiği'nde bu sütü içti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1658, 5604) ve Müslim (1123) rivayet ettiler.

 

 

 

10746 (3)- Ümmü'l-fadl der ki: "Ashab, Arefe gününde Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in oruçlu olup olmadığı konusunda tereddüt edince Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e süt gönderdim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Arafat'ta devesi üzerinde hutbe verirken bu sütü içti."

 

[Sahih]

 

 

 

10747 (4)- Ümmü'l-Fadl der ki: "Arefe günü Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldim ... " Sonrasında ravi Affan'ın rivayetinin aynısını aktarır. Ahmed başka bir kanalla aynısını bildiriyor.

 

[Hasen]

 

 

 

10748 (5)- Ümmü'l-fadl'ın azatlısı Umeyr bildiriyor: "Ashab, Arefe gününde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in oruçlu olup olmadığı konusunda tartışınca Ümmü'l-fadl ona bir kadeh süt gönderdi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de bu sütü içti."

 

[Sahih]

 

 

 

10749 (6)- İkrime bildiriyor: İbn Abbas, Arafat'ta orucunu bozdu ve şöyle dedi: "Ümmü'l-fadl'ın bana bildirdiğine göre kendisi Arafat'ta olan Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e süt getirmiş, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de bu sütü içerek orucunu bozmuştur."

 

[-Sahih-]

 

 

 

4. Ebu Hureyre (r.a.)

 

10750 (1) İbn Abbas'ın azatlısı İkrime der ki: Ebu Hureyre'nin evine gittiğimde ona Arafat'ta Arefe gününde oruç tutmayı sordum. Ebu Hureyre: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Arafat'tayken Arefe gününde oruç tutmayı yasakladı" dedi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2440) ve İbn Mace (1732) rivayet ettiler.

 

 

 

10751 (2)- İkrÜne der ki: Ebu Hureyre'nin evine gittiğimde ona Arafat'ta Arefe gününde oruç tutmayı sordum. Ebu Hureyre: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Arafat'tayken Arefe gününde oruç tutmayı yasakladı" dedi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, savm (2440) ve İbn Mace, savm 1/551 (1732) rivayet ettiler. Hakim (1/434) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

 

5. Ukbe b. Amir

 

10752 (1) Ukbe b. Amir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Arefe, Kurban bayramı ve teşrik günleri Müslümanların bayram ettiği günlerdir. Bu günler yeme ve içme günleridir'' buyurduğunu işittim.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, savm 2/320 (2419), Tirmizi 3/134 (773, "hasen sahih") ve İbn Hibban (s. 238, no: 958) rivayet ettiler. Hakim (1/434) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmÜnde onu onaylamıştır.

12493 (3)'te tekrar edecektir.

 

 

 

10753 (2)- Ukbe b. Amir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kurban bayramı, Arefe ve teşrik günleri Müslümanların bayram ettiği günlerdir. Bu günler yeme ve içme günleridir'' buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

10474 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

6. Hz. Aişe (r.anha)

 

10754 (1) Hz. Aişe der ki: "Zilhicce ayının ilk on gününde (Eyyamu'l-Aşr) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in oruç tuttuğunu hiç görmedim."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1175) ve Nesai, es-Sünenü'l-Kübra'da (2873) rivayet ettiler.

 

 

 

10755 (2)- Hz. Aişe bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Zilhicce ayının ilk on gününde (Eyyamu'l-Aşr) oruç tutmazdı."

 

[Sahih]

 

Abdurrahman der kİ: "Ebu Avane bunu Esved'den de rivayet etmİştİr."-ı

 

 

 

10756 (3)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, Zilhicce ayının ilk on gününde (Eyyamu'l-Aşr) oruç tuttuğunu hiç görmedim."

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ