MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

57- Davud (Aleyhi's-Selam) Gibi Gün-aşırı Oruç Tutmak

 

1. İbn Abbas (r.a.)

 

10722- Sadaka ed-Dimaşki der ki: Adamın biri İbn Abbas'a geldi ve nafile orucu sordu. İbn Abbas şöyle dedi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''En iyi oruç tutma şekli, kardeşim Davud’un tuttuğu oruçtur. Zira kendisi günaşırı oruç tutardılı buyururdu.

 

[Zayıf]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (3/193) der ki: "Ahmed rivayet etti. Ravi Sadaka bazıları tarafından güvenilir bulunsa da zayıf biridir. İbn Abbas'a da yetişmemiştir."

 

 

 

2. Abdullah b. Amr b. el-As

 

10723- Abdullah b. Arın b. el-As'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah'ın en sevdiği oruç şekli Davud Peygamber'in tuttuğu oruç, en sevdiği namaz şekli de yine Davud Peygamber'in kıldığı namazdır. Zira Davud peygamber (altıya böldüğü) gecenin (ilk yarısında uyur) üçtebirinde namaz kılar, (geriye kalan) altıda birinde de uyurdu. Günaşırı da oruç tutardı.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3/13-14, 6/327), Müslim (1/320), Ebu Davud 2/303 (2448), İbn Mace (1/269) ve Darimi (2/20) rivayet ettiler. 6043 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

10724 (2)- Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''En hayırlı oruç şekli kardeşim Davud’un tuttuğu oruçtur. O, günaşırı oruç tutardı. Düşmanla karşılaştığında da kaçmazdı.''

 

[-Sahih-]

 

 

SONRAKİ