MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

56- Pazartesi ve Perşembe Günlerinde Orucun Müstehab Olması

 

1. Ebu Hureyre (r.a.)

 

10715- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) daha çok Pazartesi ve Perşembe günlerinde oruç tutardı. Kendisine bunun sebebi sorulunca şöyle buyurdu: ''Kulun yaptığı ameller, her Pazartesi ve Perşembe günü Allah'a arzedilir. Allah da birbirleriyle dargın olanlar dışında her müslümanı -veya: Mu'mini- bağışlar. Dargın olanlar için de meleklere: ''Bağışlanmalarını bekletin, buyurur.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (747) ve İbn Mace (1740) rivayet ettiler.

 

 

 

2. Usame b. Zeyd (r.a.)

 

10716 (1) Usame b. Zeyd'in azatlısı bildiriyor: Usame ile Vadi'l-Kura'daki mallarına gittik. Usame, Pazartesi ile Perşembe günlerini de oruçlu geçirirdi. Kendisine: "Yaşlı ve zayıf biri olduğun halde neden Pazartesi ve Perşembe günlerinde oruç tutuyorsun?" dediğimde şöyle karşılık verdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de Pazartesi ve Perşembe günlerinde oruç tutardı. Neden bu günlerde oruç tuttuğu sorulunca da: ''İnsanların amelleri, Pazartesi ve Perşembe günleri Allah'a arzedilir'' buyurdu."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 2/337 (2436) ve Darimi (2/19) rivayet ettiler.

 

 

 

10717 (2)- Usame b. Zeyd'in azatlısı bildiriyor: Usame b. Zeyd, Vadi'lKura'daki mallarının yanına giderdi. Pazartesi ile Perşembe günlerini de oruçlu geçirirdi. Kendisine: "Yolculukta da mı oruç tutuyorsun? Üstelik de yaşlı ve zayıfsm" dediğimde şöyle karşılık verdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de Pazartesi ve Perşembe günlerinde oruç tutardı. Ona: ''Ey Allah'ın Resulü! Neden Pazartesi ve Perşembe günlerinde oruç tutuyorsun?'' diye sorduğumda: ''Ameller Pazartesi ve Perşembe günleri Allah'a arzedilir'' buyurdu."

 

[Hasen]

 

 

 

10718 (3)- Usame bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Pazartesi ve Perşembe günlerinde oruç tutardı."

 

[-Sahih-]

 

 

 

10719 (4)- Usame'nin azatlısı bildiriyor: Usame b. Zeyd, Vadi'l Kura'daki mallarının yanına giderdi. Pazartesi ile Perşembe günlerini de oruçlu geçirirdi. Kendisine: "Yolculukta da mı oruç tutuyorsun? Üstelik de yaşlı ve zayıfsm" dediğimde şöyle karşılık verdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de Pazartesi ve Perşembe günlerinde oruç tutardı. Ona: ''Ey Allah'ın Resulü! Pazartesi ve Perşembe günlerinde oruç tuttuğunu görüyorum'' dediğimde: ''Ameller Pazartesi ve Perşembe günleri Allah'a arzedilir'' buyurdu."

 

[Hasen]

 

 

 

3. Hz. Aişe (r.anha)

 

10720- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Pazartesi ve Perşembe günlerini oruçlu geçirmeye özen gösterirdi."

 

[-Sahih-]

 

 

 

4. Ebu Katade

 

10721- Ebu Katade der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e, Pazartesi gününde oruç tutma konusu sorulunca: ''Bu günde doğdum ve bu günde bana vahiy nazil olmaya başladı'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim (2716-20) ve Ebu Davud (2425) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ