MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

52- Eyyamu'I-Bid' Orucu (Her ay'ıb 13 14 15'in de oruç)

 

1. Ebu Hureyre (r.a.)

 

10683 (1) Ebu Hureyre der ki: Bedevinin biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve kızarttığı bir tavşam önüne koydu. Yamnda ekmeği ve zeytinyağlı hardal sosu da getirmişti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ondan yemedi, ama oradakilere yemelerini söyledi. Tavşam getiren bedevi de yemeyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Neden yemiyorsun?'' diye sordu. Bedevi: "Her aydan üç gün oruç tutuyorum, bu gün de oruçluyum" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Her aydan üç gün oruç tutacaksan ayın onüç, ondört ve onbeşinci günlerini tut11buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Nesai (4/222; 7/196) ve İbn Hibban (3650) rivayet ettiler.

 

 

 

10684 (2)- Ebu Hureyre der ki: Bedevinin biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve kızarttığı bir tavşam önüne koydu. Yamnda ekmeği ve zeytinyağlı hardal sosu da getim1işti. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ondan yemedi, ama oradakilere yemelerini söyledi. Tavşam getiren bedevi de yemeyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Neden yemiyorsun?'' diye sordu. Bedevi: "Her aydan üç gün oruç tutuyorum, bu gün de oruçluyum" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her aydan üç gün oruç tutacaksan ayın onÜçl ondört ve onbeşinci gÜnlerini tut'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10685 (3)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Ramazan ayı ile her aydan oruç tutmak yılın tümünü oruç/u geçirmek gibidir'' buyurduğunu işittim.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Nesai (1/327) rivayet etti.

 

 

 

Ömer b. el-Hattab

 

10686 (4) İbnu'l-Havtekiyye der ki: Ömer b. el-Hattab'a yemek getirilince bir adamı yemeğe davet etti. Adam: "Oruçluyum" deyince, Ömer: "Ne orucu tutuyorsun?" dedi ve şöyle devam etti: "Eksik veya fazla rivayet edeceğimden korkmasam Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e tavşan getiren bedevinin olayını size anlatırdım. Ama Ammar'ı buraya çağırın." Ammar gelince de Ömer: "Bedevinin Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e tavşan getirdiği zaman sen de oradaydın değil mi?" diye sordu. Ammar şöyle dedi: Evet! O zaman bedevi: "Kesmeden önce ondan kan aktığını gördüm" demişti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunu yiyin! '' buyurunca, bedevi: "Ben oruçluyum" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ne orucu tutuyorsun?'' diye sorunca, bedevi: "Her ayın başından ve sonundan oruç tutuyorum" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her aydan oruç tutacaksan ayın onüç, ondört ve onbeşinci günlerini tut'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Nesai (4/223) rivayet etti.

 

 

 

2. Ebu Zer

 

10687 (1) İbnu'l-Havtekiyye der ki: Ömer: "Kaha'daki olayda içinizden kim vardı?" diye sorunca, Ebu Zer: "Ben vardım! O zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adama her ayın onüç, ondört ve onbeşinci günlerinde oruç tutmasını söylemişti" dedi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Tirmizi 3/125 (761, "hasen"), Nesai 4/222 (2423), 7/197 (4311) ve İbn Huzeyme 3/302 (2127) rivayet ettiler.

 

 

 

10688 (2)- Ebu Zer der ki: "Adamın biri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e oruç konusunu sorunca, adama her ayın onüç, ondört ve onbeşinci günlerinde oruç tutmasını söyledi."

 

[-Sahih-]

 

 

 

10689 (3)- Ebu Zer'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her aydan üç gün oruç tutan kişi, yılın tümünü oruçlu geçirmiş sayılır'' buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Tirmizi (762) ve Nesai (5/219) rivayet ettiler.

 

 

 

10690 (4)- Ebu Zer'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her aydan üç gün oruç tutacak olan kişi, ayın onüç, ondört ve onbeşinci günlerini tutsun '' buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10691 (5)- Ezrak b. Kays, Temim oğullarından bir adamdan bildiriyor: Muaviye b. Ebi Süfyan'ın kapısında dururken aramızda bulunan Ebu Zer şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Ramazan ayı ile her aydan üç gün oruç tutmak, yılın tümünü oruçlu geçirmek gibidir ve böylesi bir oruç kişinin kalbinin kirini temizler'' buyurduğunu işittim. Ona: "Kalbin bu kiri nedir?" diye sorduğumda, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şeytan ın pisliğidir'' buyurdu."

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Tayilis! (482) rivayet etti.

 

 

 

10692 (6)- Ebu Zer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Her aydan üç gün oruç tutacaksan ayın onüç, ondört ve onbeşinci günlerini tut'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

10693 (7)- Ebu Zer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her ayın onüç, ondört ve onbeşinci günlerinde oruç tutmamızı tavsiyet etti."

 

[Sahih]

 

 

 

10694 (8)- Ebu Zer der ki: "Sevdiğim Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üç şeyi bana tavsiye etmişti ki inşaAllah yaşadığım sürece bunları asla bırakmam. Kuşluk namazı kılmamı, uyumadan önce vitir namazı kılmamı ve her aydan üç gün oruç tutma,m tavsiye etmişti."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (4/217-8) ve İbn Huzeyme (1083, 1221, 2122) rivayet ettiler.

6492 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

3. Katade bin Milhan

 

10695 (1) Abdulmelik b. Katade b. Milhan el-Kaysi, babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eyyamu'l-bid olan her ayın onüç, ondört ve onbeşinci günlerinde oruç tutmamızı tavsiye ederdi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (4/224) ve İbn Mace (1707) rivayet ettiler.

 

 

 

10696 (2)- Kays b. Sa'lebe oğullarından biri olan Abdulmelik, babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eyyamu'l-bid denilen günlerde (her ayın onüç, ondört ve onbeşinci günlerinde) oruç tutmamızı tavsiye eder ve: ''Bunlarda oruç tutan kişi tüm ay'ı, veya: tüm yılı oruçlu geçirmiş sayılır'' buyururdu.

 

[Sahih]

 

 

 

10697 (3)- Abdulmelik b. Katade b. Milhan el-Kaysı, babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eyyamu'l-bid olan her ayın onüç, ondört ve onbeşinci günlerinde oruç tutmamızı söyler ve: ''Bunlarda oruç tutan kişi tÜm yılı oruçlu geçirmiş sayılır'' buyururdu.

 

[Sahih]

 

 

 

4. Ebu Abdilmelik bin el-Minhal (r.a.)

 

10698 (1) Abdulmelik b. el-Minhal, ashabdan biri olan babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eyyamu'l-bid denilen günlerde (her ayın onüç, ondört ve onbeşinci günlerinde) oruç tutmamızı tavsiye eder ve: ''Bu üç günde oruç tutan kişi, tüm yılı oruçlu geçirmiş sayılır'' buyururdu.

 

[Sahih]

 

 

 

10699 (2)- Abdulmelik b. el-Minhal, babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eyyamu'l-bid denilen günlerde (her ayın onüç, ondört ve onbeşinci günlerinde) oruç tutmamızı emretti ve bu günlerde oruç tutan kişinin tüm ayı oruçlu geçirmiş sayılacağını söyledi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, savm 2/328 (2449), Nesai, savm 4/224 (2431) ve İbn Mice, savm 1/544 (1707) rivayet ettiler.

 

 

 

10700 (3)- Abdulmelik b. Katade b. Milhan el-Kaysi, babasından bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eyyamu'l-bid denilen günlerde oruç tutmamızı söylerdi ... " Sonrasında ravi bir öncekillin aymsım aktarır.

 

[-Sahih-]

 

 

SONRAKİ