MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

53- Her Aydan Belirli Üç Günde Oruç Tutmak

FARKLI HADİSLER

 

1. Abdullah İbni Ömer (r.a. ki Hz. Ömer'in oğludur)

 

10701- İbn Ömer der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), birinci haftanın Perşembe günü ile ikinci ve üçüncü haftaların Pazartesi günleri olmak üzere her aydan üç gün oruç tutardı."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Nesai (1/328) rivayet etti.

 

 

 

2. İbn Mes'ud (r.a.)

 

10702- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her ayın onüç, ondört ve onbeşinci günlerini oruçlu geçirirdi. Ayrıca Cuma günlerinde oruç tutmadığı çok az görülürdü."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: EbU Davud (2450), İbn Mace (1725), Tirmizi Sünen'de (742), Şemail.de (303) ve İbn Hibban (3641, 3645) rivayet ettiler.

 

 

 

3. Ümmü Seleme

 

10703 (1) Huneyde el-Huza,, annesinden bildiriyor: Ümmü Seleme'nin yanına girdim ve nafile oruç konusunu sordum. Ümmü Seleme şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her aydan üç gün oruç tutmamı söylerdi. Bu günler de birinci haftanın Pazartesi ve Cuma günleri ile ikinci haftanın Perşembe günüdür."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, savm 2/238 (2452) ve Nesai, savm 4/221 (2419) rivayet ettiler.

 

 

 

10704 (2)- Huneyde el-Huza,, annesinden bildiriyor: Ümmü Seleme'nin yanına girdim ve nafile oruç konusunu sordum. Ümmü Seleme şu karşılığı verdi: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her aydan üç gün oruç tutmamı söylerdi. Bu günler de birinci haftanın Pazartesi ve Cuma günleri ile ikinci haftanın Perşembe günüdür."

 

[Sahih]

 

 

 

4. Hafsa (r.anha)

 

10705 (1) Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hanımı Hafsa bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), birinci haftanın Pazartesi ve Perşembe günleri, ikinci haftanın da Pazartesi günü olmak üzere her aydan üç gün oruç tutardı."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Nesai (4/203) rivayet etti.

 

 

 

10706 (2)- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hanımı Hafsa bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), birinci haftanın Pazartesi ve Perşembe günleri, ikinci haftanın da Pazartesi günü olmak üzere her aydan üç gün oruç tutardı."

 

[-Sahih-]

 

 

 

10707 (3)- Hafsa der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dört şeyi hiç terk etmemiştir. Bunlar Aşüra günü, Zilhicce ayından on gün ve her aydan üç gün oruç tutma ile sabahın farzından önceki iki rekatlık namazdır.,

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Nesai 4/220 (2416) rivayet etti.

 

 

 

10708 (4)- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hanımı Hafsa der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) uyumak için yatağına girdiği zaman sağ elini sağ yanağının altına koyar ve üç defa: "Allahım! Kullarını hesap için dirilteceğin günün azabından beni korur derdi. Yemede, içmede, abdest almada, giysilerini giymede ve bir şeyalıp vermede sağ elini kullanırdı. Geriye kalan şeylerde de sol elini kullanırdı. Birinci haftanın Pazartesi ve Perşembe günleri, ikinci haftanın da Pazartesi günü olmak üzere her aydan da üç gün oruç tutardı.

 

Diğer tahric: Beyhaki, Padailu'l-evkat'ta (298) rivayet etti.

14567 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

5. Nebi (s.a.v.)'in Eşlerinden Biri

 

10709 (1) Huneyde b. Halid, karısından, o da Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in eşlerinden birinden bildiriyor: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Aşüra günü ile Zilhicce ayından dokuz günü oruç tutardı. Yine birinci haftanın Pazartesi günü ile ikinci ve üçüncü haftaların Perşembe günleri olmak üzere her aydan üç gün oruç tutardı"

 

[Zayıf]

 

 

 

10710 (2)- Huneyde b. Halid, karısından, o da Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in eşlerinden birinden bildiriyor: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Zilhicce ayından dokuz günü, Aşüra günü ve her aydan üç gün oruç tutardı." Affan rivayetinde: "Birinci haftanın Pazartesi günü ile ikinci ve üçüncü haftaların Perşembe günleri olmak üzere her aydan üç gün oruç tutardı" ibaresi geçmiştir.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, savm 2/815 (2437) ve Beyhaki, savm (4/285) rivayet ettiler.

10725 (1)' de tekrar edecektir.

 

 

 

10711 (3)- Huneyde b. Halid, karısından, o da Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in eşlerinden birinden bildiriyor: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Zilhicce ayından dokuz günü ve Aşüra günü oruç tutardı. Yine birinci haftanın Pazartesi günü ile ikinci ve üçüncü haftaların Perşembe günleri olmak üzere her aydan üç gün oruç tutardı."

 

[Zayıf]

 

Şevva, Ayından Altı Gün Oruç Tutmak

 

 

SONRAKİ