MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

51- Ramazan (Sabır) Ayı ile Her Aydan Üç Gün Oruç Tutmak

FARKLI RAVİLER FARKLI HADİSLER

 

1. Ebu Hureyre (r.a.)

 

10652 (1) Ebu Osman bildiriyor: Ebu Hureyre bir yolculuğa çıkmıştı. Mola verdiklerinde beraberindekiler birini gönderip Ebu Hureyre'yi yemeğe çağırdılar. Ebu Hureyre ise namaz kılıyordu. Gelen adama: "Ben oruçluyum" dedi. Diğerleri yemeğe başladılar. Yemeğin bitmesine yakın Ebu Hureyre geldi ve yemeye başladı. Oradakiler oruçlu olduğunu söyleyen adama bakınca adam: "Neden bakıyorsunuz? Bana oruçlu olduğunu söyledi" dedi. Ebu Hureyre de: "Adam doğru söylüyor" dedi ve şöyle devam etti: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem}'in: ''Ramazan ay'ı ile her aydan üç günü oruçlu geçiren kişi tüm yı/ını oruçlu geçirmiş gibidir'' buyurduğunu işittim. Ben de her aydan üç gün oruç tuttum. Buna göre Allah'ın kolaylaştırmasında (yolculukta) oruçsuz, ama tutulan (Ramazan ayı ile her aydan üç günlük) oruca verdiği karşılığa göre oruçluyum."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari, savm (3/53), Müslim, savm (197) ve İbn Hibban (949) rivayet ettiler.

 

 

 

10653 (2)- Ebu Osman en-Nehdi der ki: Ebu Hureyre'nin yanında yedi gün boyunca misafir oldum. Karısı ve hizmetçisiyle birlikte üç kişi gece namazına nöbetleşe kalkarlardı. Biri namazı kılıp diğerini uyandırır, diğeri de namazını kıldıktan sonra öbürünü uyandırırdı. Ona: "Ey Ebu Hureyre! Nasıl oruç tutuyorsun?" diye sorduğumda: "Her ayın başından üç gün oruç tutuyorum. Şayet başıma bir şey gelirse bu üç günü ayın sonundan tutuyorum" dedi. Yine şöyle dediğini işittim: "Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem} az bir hurmayı ashabı arasında paylaştırdı. Bana da yedi hurma düştü. Bunlardan biri de kuru ve adi bir hurmaydı. Ancak diğer yedi hurma içinde en fazla bu hurmayı sevmiştim, zira uzun bir süre onu çiğneyip durdum.,,

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Beyhaki, Şuabu'l-iman'da (10690) rivayet etti.

 

 

 

10654 (3)- Ebu Osman bildiriyor: Ebu Hureyre bir yolculuğa çıkmıştı. Mola verdiklerinde beraberindekiler birini gönderip Ebu Hureyre'yi yemeğe çağırdılar. Ebu Hureyre ise namaz kılıyordu. Gelen adama: "Ben oruçluyum" dedi. Diğerleri yemeğe başladılar. Yemeğin bitmesine yakın Ebu Hureyre geldi. Ona: "Buyur ye!" dediklerinde Ebu Hureyre yaklaşıp yemeye başladı. Oradakiler oruçlu olduğunu söyleyen adama bakınca adam: "Neden bakıyorsunuz? Vallahi bana oruçlu olduğunu söyledi" dedi. Ebu Hureyre de: "Doğru söylüyor" dedi ve şöyle devam etti: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Ramazan ayı ile her aydan üç günü oruçlu geçiren kişi tüm yılını oruçlu geçirmiş gibidir'' buyurduğunu işittim. Ben de bu aydan üç gün oruç tutmuştum. Buna göre Allal;ı'ın kolaylaştırmasında (yolculukta) oruçsuz, ama tutulan (Ramazan ayı ile her aydan üç günlük) oruca verdiği karşılığa göre oruçluyum."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Beyhaki, Sünen'inde (4/293) rivayet etti.

 

 

 

2. Bedevilerden Biri

 

10655 (1) Yezid b. Abdullah b. eş-Şıhhır'in, bir bedeviden bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ramazan ayı ile her aydan üç gün tutulan oruç kişinin kalbini temizler'' buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

13475 (3)'te tekrar edecektir.

 

 

 

10656 (2)- Yezid b. Abdullah b. eş-Şıhhir der ki: Basra'da hayvan ağıllarındayken bedevinin biri elinde bir deri veya bir bez parçasıyla geldi. Onu göstererek: "Bu, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bana yazdığı bir mektuptur" dedi. Onu adamdan alıp okumaya başladım. İçinde şöyle yazı yordu: ''Bismillahirrahmanirrahim. Bu, Allah'ın elçisi Muhammed’den Züheyr b. Ukayş oğullarına yazılmış bir belgedir. Şayet namazı kılar, zekatı verir, ganimetIerden beşte bir ile Peygamber'in payını verirseniz Allah'ın ve Resulünün güvencesine sahip olursunuz. '' Ona: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den bir şeyler işittin mi?" diye sorduğumuzda: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Ramazan ayı ile her aydan üç gün tutulan oruç kişinin kalbini temizler'' buyurduğunu işittim" dedi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2999) ve Nesai (7/134) rivayet ettiler.

 

 

 

10657 (3)- Ebu'l-Ala b. eş-Şıhhir der ki: Mutarrif ile birlikte hayvan pazarındayken elinde bir deri veya bir bez parçası ile bedevinin biri geldi ve: "Okuma bilen var mı?" veya: "İçinizden okumayı kim biliyor?" diye sordu. "Ben biliyorum" dedim ve adamdan onu alıp okumaya başladım. İçinde şöyle yazıyordu: "Bismillahirrahmanirrahim. Allah'ın elçisi Muhammed/den Züheyr b. Ukayş oğullarına. Şayet Allah'tan başka ilah olmadığına/ Muhammed'in Allah Resulü olduğuna şehadet eder/ müşriklerden ayrılır/ ganimetierde olan beşte birlik bölümü/ Peygamber'in payını ve safiy hakkını kabul ederlerse Allah'ın ve Resulünün güvencesine sahip olurlar. ''

Oradakilerden bazıları: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den bir şeyler işittin mi?" diye sorunca, bedevi: "Evet, işittim" dedi. Ona: "Allah merhametini senden esirgemesin, bize de anlatsana" dediklerinde, bedevi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kalbindeki kiri temizlemek isteyen kişi, Ramazan ayı ile her aydan üç gün oruç tutsun'' buyurduğunu işittim" dedi. Oradakiler veya bazıları: "Bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den bizzat sen mi işittin?" diye sorunca, adam: "Beni Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adına yalan söylemekle mi itham ediyorsunuz! Vallahi artık bu konuda size bir şeyanlatmam!" dedi ve çekip gitti.

 

İsmail başka bir defasında rivayet ederken bedevinin: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adına yalan söylemekle itham etmekten korkmuyor musunuz! VAllah'artık bu konuda size bir şey anlatmam!" dediğini aktarır.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, harac 3/153 (2999) ve Nesai, (ey (7/134) rivayet ettiler.

13483 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

10658 (4)- İbnu'ş-Şıhhir bildiriyor: Ukayş oğullarından, elinde Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in mektubu bulunan bir bedevinin bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her aydan Üç gÜn tutulan oruç kişinin kalbini temizler'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

 

10659 (5)- Yezid b. Abdillah b. eş-Şıhhir der ki: Hayvan ağılında oturmuşken çöl ahalisinden bir adam geldi. Onu gördüğümüzde: "Bu adam şehir ahalisine benzemiyor" dedik. Adam: "Evet, değilim" dedi. Adamda deri veya bez parçası üzerine yazılı bir mektup vardı ve: "Bunu bana Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yazdı" dedi. İçinde şöyle yazıyordu:

''Bismilllihirrahmanirrahim. Bu, Allah'ın elçisi Muhammediden -Ukl kabilesinin bir kolu olan- Züheyr b. Ukayş oğullarına yazılmış bir belgedir. Şayet namazı kılar, zekatı verir, müşriklerden ayrılır, ganimetIerde olan beşte birlik bölümü, Peygamber'in payını ve safiy hakkını verirseniz Allah'ın ve Resulünün güvencesine sahip olursunuz. '' Sonrasında ravi daha önce eureyri' den gelen riva yetin aynısını aktarır.

 

[Sahih]

 

26274 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

3. Kurra el-Müzenı

 

10660 (1) Muaviye b. Kurra, babasından bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her aydan üç gün oruç tutma konusunda: ''Bu şekilde oruç tutan kişi yemeğini yese de tüm yılını oruçlu geçirmiş gibi olur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tayilisi (1074), İbn Hibban (3652, "tüm yılı oruçlu ve gecelerini ibadetle geçirmiş gibi" ifadesiyle) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (19/53) rivayet ettiler.

 

 

 

10661 (2)- Muaviye b. Kurra'nın, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her aydan üç gün oruç tutan kişi yemeğini yese de tüm yılını oruçlu geçirmiş gibi olur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

10662 (3)- Muaviye b. Kurra, babasından bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her aydan üç gün oruç tutma konusunda: ''Bu şekilde oruç tutan kişi yemeğini yese de tüm yılmı oruçlu geçirmiş gibi olur'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10663 (4)- Muaviye b. Kurra'nın, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her aydan üç gün oruç tutan kişi yemeğini yese de tüm yılmı oruçlu geçirmiş gibi olur'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

4. Osman b. Ebi'l-As (r.a.)

 

10664 (1) Mutarrif der ki: Osman b. Ebi'l-As'ın yanına girdiğunde bana deve sütü ikram etti. "Oruçluyum" diyerek karşılık verdiğimde de şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Oruç, birinizin savaşta kuflandığı kalkan gibi kişiyi Allah'ın azabından koruyan bir kalkandır. En güzeloruç da her aydan tutulan üç günlük oruçtur'' buyurduğunu işittim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bana söylediği son söz de: "Namaz kıldınrken içlerinden en zayıf olanma göre (gereğinde kısaltarak) kıldır. Zira cemaatin içinde küçük, yaşlı, zayıf ve işi olanlar bulunabilir'' sözüdür."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (8364) rivayet etti.

7207 (6)'da tekrar edecektir.

 

 

 

10665 (2)- Mutarrif der ki: "Osman b. Ebi'l-As'ın yanına girdim ... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını bildiriyor.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10666 (3)- Amir b. Sa'sa'a oğullarından Mutarrif der ki: Osman b. Ebi'lAs'ın yanına girdiğimde bana deve sütü ikram etti. "Oruçluyum" diyerek karşılık verdiğimde de şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Oruç, birinizin savaşta kullandığı kalkan gibi kişiyi cehennem ateşinden koruyan bir kalkandır'' buyurduğunu işittim. Yine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''En güzeloruç da her aydan tutulan üç günlük oruçtur'' buyurduğunu işittim."

 

[-Sahih-]

 

 

 

5. Ebu Akreb

 

10667 (1) Ebu Nevfel b. Ebi Akreb bildiriyor: Babam oruç konusunu Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sorunca: ''Her aydan bir gün oruç tut '' buyurdu. Babam: "Anam babam sana feda olsun! Daha fazlasına gücüm yeter, bunu arttır" deyip daha fazlasıili isteyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kendimi güçlü görüyorum! Daha fazlasına gücüm yeter, diyorsun'' dedi ve arttırmak istemedi. Ancak babam ısrar edince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman her aydan iki gün oruç tut'' buyurdu. Babam: "Anam babam sana feda olsun ey Allah'ın Resulü! Daha fazlasıili tutabilirim!" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Kendimi güçlü görüyorum! Daha fazlasına gücüm yeter, diyorsun '' dedi ve arttırmak istemedi. Ancak babam ısrar edince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman her aydan üç gün oruç tut'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Nesai (4/225) ve el-Edebu'l-müfred'de (731) Buhari rivayet ettiler.

 

 

 

10668 (2)- Ebu Nevfel b. Ebi Akreb anlatıyor: Babam oruç konusunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sorunca: ''Her aydan bir gün oruç tut'' buyurdu. Babam: "Anam babam sana feda olsun! Bunu arttır" deyip daha fazlasını isteyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Arttır, arttır diyorsan o zaman her aydan iki gün oruç tut'' buyurdu. Babam: "Anam babam sana feda olsun ey Allah'ın Resulü! Daha fazlasını tutabilirim, bunu arttır" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kendimi güçlü görüyorum! Kendimi güçlü görüyorum! Kendimi güçlü görüyorum, diyorsun'' dedi ve arttırmak istemedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir ara susunca babam bunu arttırmayacağını düşündü. Sonrasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O zaman her aydan üç gün oruç tut'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

10669 (3)- Ebu Nevfel b. Ebi Akreb, ;abasından bildiriyor: ~ Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e oruç konusunu sorduğumda: ''Her aydan bir gün oruç tut'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Daha fazlasına gücüm yeter" dediğimde, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ‘‘Daha fazlasına gücüm yeter! Daha fazlasına gücüm yeter, diyorsan o zaman her aydan iki gün oruç tut'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Bunu arttır" dediğimde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Arttır! Arttır, diyorsan o zaman her aydan üç gün oruç tut'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bkz: Nesai, savm (4/212), Müslim 2/817 (1159).

 

 

 

6. Bahile Kabilesinden Biri

 

10670- Ebu's-Selil der ki: Bahile kabilesinden Mudbe adında yaşlı bir kadın, babasından veya amcasından naklen bana şöyle anlattı: Bir defasında bir iş için Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldim ve: "Beni tamdın mı?" diye sordum. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sen kimsin ?'' diye sorunca: "Ben Bahile kabilesindenim. Geçen yıl yine yanına gelmiştim" dedim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Geçen yt! geldiğinde sağlığını rengin ve görünüşün güzeldi. Şimdiki bu halin ne?'' diye sorunca: "Seninle görüştükten sonra tüm günlerimi oruçlu geçirdim" dedim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üç defa: ''Kendine eziyet etmeni kim söyledi?'' buyurduktan sonra: ''Sabır ayı olan Ramazan ayında orucunu tut'' diye ekledi.

Ona: "Daha fazlasına gücüm yeter, bunu arttırmam istiyorum" dediğimde, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "(Ramazan ayı ile birlikte) her aydan bir gün oruç tut'' buyurdu. "Daha fazlasına gücüm yeter ve bunu arttırmanı istiyorum" dediğimde: ''Her aydan iki gün oruç tut'' buyurdu. "Daha fazlasına gücüm yeter ve bunu arttırmam istiyorum" dediğimde:

''Ramazan ayı ile birlikte her aydan iki gün sana yetmiyor mu?'' buyurdu. Ona: "Daha fazlasına gücüm yeter ve bunu arttırmam istiyorum" dediğimde: ''0 zaman her aydan üç gün oruç tut'' buyurdu. Sonrasında susunca fırsat bilip yine: "Daha fazlasına gücüm yeter ve arttırmanı istiyorum" dedim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman haram ayları oruçlu geçir, sonra da bırak'', buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, savm 2/335 (2428), Nesai, savm (2254), İbn Mace, savm 1/554 (1741) ve Beyhaki, savm (4/291) rivayet ettiler.

 

 

 

7. Hz. Aişe (r.anha)

 

10671 (1) Muaze bildiriyor: Hz. Aişe: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her aydan üç gün oruç tutardı" dedi. Ona: "Ayın hangi günlerinde tutardı?" diye sorduğumda: "Hangi günlerde olduğuna önem vermezdi" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, savm 2/818 (1160), Ebu Davud, savm 2/328 (2453), Tirmizi, savm 3/126 (763, "hasen sahih") ve İbn Mace, savm 1/545 (1709) rivayet ettiler.

 

 

 

10672 (2)- Abdullah b. Şakik der ki: Aişe'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in her aydan oruçlu geçirdiği belirli günler var mıydı?" diye sorduğumda: "Evet, vardı" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tayalisi (1556) rivayet etti.

 

 

 

8. Abdullah b. Amr

 

10673 (1) Abdullah b. Arın der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana şöyle buyurdu: ''Ey Abdulah b. Amr! Öğrendiğim kadarıyla gündüzlerini oruçla, gecelerini de ibadetle geçiriyormuşsun. Ancak böyle yaparsan gözlerini bozar, vücudunu bitkin düşürürsün. Günlerinin tümünü oruçlu geçiren kişi, oruç tutmuş olmaz. Her aydan üç gün oruç tutman halinde tüm yılım oruçlu geçirmiş sayılırsın. '' Ben: "Ancak daha fazlasına gücüm yeter" dediğimde: ''0 zaman Davud Peygamber'in tuttuğu gibi oruç tut. O; günaşırı oruç tutar ve düşmanla karşılaştığı zaman da dönüp kaçmazdı'' dedi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Tayalisı (2255) rivayet etti.

 

 

 

10674 (2)- Abdullah b. Arın der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Bir gün oruç tut, on gün oruç tutmuş gibi sevap al’’ buyurunca, ben: "Arttır" dedim. Bunun üzerine: ''İki gün oruç tut, dokuz gün oruç tutmuş gibi sevap al'' buyurdu. "Bana bunu arttır" deyince ise: ''Üç gün oruç tut, sekiz gün tutmuş gibi sevabını al'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Nesai (1/326) rivayet etti.

 

 

 

10675 (3)- Abdullah b. Amr bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Kaç günde bir Kur'an'ı hatmedeyim?" diye sordum ... " Ravi söz konusu hadisi zikredip şöyle devam eder: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yedi günde bir hatmet, zira üç günden daha az bir zamanda hatmeden onu anlayamaz" buyurdu. Ona: "Nasıl oruç tutayım?" diye sorduğumda: "Her ayın on gününden birini tutmak suretiyle her aydan üç günü oruçlu geçir, kalan dokuz günde de oruç tutmuş gibi sevabını al" buyurdu. "Daha fazlasına gücüm yeter" dediğimde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "0 zaman her on günün iki gününü oruçlu geçir, kalan sekiz günde de oruç tutmuş gibi sevabını al" buyurdu. Bu şekilde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beş günde bir oruç tutmaya kadar indi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Uzun bir metinle Ebu Davud (1390) rivayet etti.

 

 

 

10676 (4)- Abdullah b. Amr der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana:

"Kur'an'ı ayda bir defa hatmet" buyurdu. "Daha fazlasına gücüm yeter" deyip ısrarlarda bulununca sonunda: "0 zaman beş günde bir hatmet. Her aydan da üç gün oruç tut" buyurdu. "Daha fazlasını tutmaya gücüm yeter" dediğimde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "0 zaman Allah'ın en sevdiği ve Davud Peygamber'in de tuttuğu orucu tut. Davud peygamber de günaşırı oruç tutardı'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (1/326) rivayet etti.

 

 

 

10677 (5)- Abdullah b. Amr bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: "Her aydan üç gün oruç tut'' buyurunca: "Daha fazlasına gücüm yeter" dedim. Bu şekilde ısrar üzerine sonunda: ''O zaman günaşırı oruç tut" buyurdu. Kur'an okuma hakkında da bana: ''Kur'an'ı ayda bir defa hatmet. buyurdu. "Daha fazlasına gücüm yeter" deyip ısrarlarda bulununca sonunda: ''O zaman üç günde bir hatmet.’’ buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1978) rivayet etti.

 

 

 

10678 (6)- Abdullah b. Amr der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Ey Abdullah b. Amr! Her aydan üç gün oruç tutarak tüm yılı oruçlu geçirmiş gibi sevablnt al’’ buyurdu ve: "Kim (Allah huzuruna) iyilikle gelirse ona getirdiğinin on katı vardır'' [En'am 160] ayetini okudu. Ona: "Daha fazlasına gücüm yeter" dediğimde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Davud peygamber gibi oruç tut, zira O, günaşırı oruç tutardı'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tayalisı (2280) rivayet etti.

 

 

 

10679 (7)- Abdullah b. Amr der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Her aydan üç gün oruç tut, kalan günleri de oruçlu geçirmiş gibi sevablnt al’’ buyurdu. Benim daha fazlasım isteme ısrarlarım üzerine de ayda dört veya beş gün -tereddüt Şu'be'ye aittir- oruç tutmamı söyledi. Yine ısrar edince sonunda: ''En güzel oruç şekli olan Dtivud peygamber gibi oruç tut, zıra o günaşırı oruç tutardı'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim (1/321), Nesai (1/325) ve Tayalisi (2288) rivayet ettiler.

 

 

 

10680 (8)- Şuayb b. Abdillah b. Amr, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Bir gün oruç tut, on gün oruç tutmuş gibi sevap al’’ buyurunca: "Ey Allah'ın Resulü! Daha fazlasına gücüm var" dedim. ''İki gün oruç tut, dokuz gün oruç tutmuş gibi sevap al’’ buyurunca, ben yine: "Daha fazlasına gücüm var, daha da arttır" dedim. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman üç gün oruç tut, sekiz gün oruç tutmuş gibi sevap al’’ buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

10681 (9)- Abdullah b. Amr der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e oruç konusunu zikrettiğimde bana: ''Her ayın on gününden birinde oruç tut, kalan dokuz günde de oruç tutmuş gibi sevabını al’’ buyurdu. "Daha fazlasına gücüm yeter" dediğimde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her dokuz günden birinde oruç tut, kalan sekiz günde de oruç tutmuş gibi sevabını al’’ buyurdu. "Daha fazlasına gücüm yeter" dediğimde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her sekiz günden birinde oruç tut, kalan yedi günde de oruç tutmuş gibi sevabını al’’ buyurdu. "Daha fazlasına gücüm yeter" deyip ısrarlarda bulununca sonunda: ''Günaşırı oruç tut'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (1/325) rivayet etti.

 

 

 

10682 (10)- Abdullah b. Amr bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Her aydan bir gün oruç tut, kalan günlerinde oruç tutmuş gibi sevabını al’’ buyurunca: "Daha fazlasına gücüm yeter" dedim. ‘'Her aydan iki gün oruç tut, kalan günlerinde oruç tutmuş gibi sevabını al’’ buyurunca: "Daha fazlasına gücüm yeter" dedim. ''Her aydan üç gün oruç tut, kalan günlerinde oruç tutmuş gibi sevabını al’’ buyurunca: "Daha fazlasına gücüm yeter" dedim. ''Her aydan dört gün oruç tut, kalan günlerinde oruç tutmuş gibi sevabını al’’ buyurunca yine: "Daha fazlasına gücüm yeter" dedim. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman Allah katında en hayırlı oruç şekli olan Davud Peygamber'in tuttuğu gibi oruç tut. O günaştrt oruç tutardı'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1159) ve Nesai (4/212) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ