MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

50- Şaban Ayının Son Onbeş Günü içinde Oruç Tutmak

 

1. Ebu Hureyre (r.a.)

 

10641- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şaban ayının son onbeş günü başladığı zaman Ramazan ayına kadar oruç tutmayın'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Buhari (4/160, muallak olarak), Ebu Davud 2/314 (2396) ve Darimi 2/18 (1714) rivayet ettiler.

 

 

 

2. İmran b. Husayn (r.a.)

 

10642 (1) İmran b. Husayn bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana (veya bir başkasına): ''Şaban ayının sonlarından hiç oruç tuttun mu?'' diye sordu. Ben: "Hayır" dediğimde: ''İnsanlar Ramazan orucunu bitirince (Şevval ayından) iki gün oruç tut'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 4/230 (1983), Müslim 2/821 (1161) ve Ebu Davud 2/298 (2328) rivayet ettiler.

 

 

 

10643 (2)- İmran der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana (veya bir başkasına): ''Şaban ayının sonlarından hiç oruç tuttun mu?'' diye sordu. Ben: "Hayır" dediğimde: ''Ramazan ayı bitince '' veya: ''İnsanlar Ramazan orucunu bitirince (Şevval ayından) iki gün oruç tut'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

10644 (3)- Mutarrif bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), İmran'a veya İmran dinlerken bir adama: ''Şaban ayının sonlarından hiç oruç tuttun mu?'' diye sordu. İmran (veya soru sorulan kişi): "Hayır" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ramazan orucunu bitirince (Şevval ayından) iki gün oruç tut'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

10645 (4)- İmran b. Husayn bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adamın birine: ''Şaban ayının sonlarından hiç oruç tuttun mu?'' diye sordu. Adam: "Hayır" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ''Ramazan orucunu bitirince (Şevval ayından) yerine iki gÜn oruç tut'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

10646 (5)- Ebu'l-Ala b. eş-Şıhhir bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), İmran b. Husayn'a: ''Ey İmran! Şaban ayının sonlarından hiç oruç tuttun mu?'' diye sordu. İmran: "Hayır" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ''Ramazan orucunu bitirince (Şevval ayından) yerine iki gün oruç tut'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

10647 (6)- Başka bir kanalla İmran b. Husayn'dan bir öncekinin aynısı nakledilmiş olup, ancak: ''İki gün'' ifadesi geçmez.

 

[Sahih]

 

 

 

10648 (7)- İmran b. Husayn bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana (veya bir başkasına): ''Şaban ayının sonlarından hiç oruç tuttun mu?'' diye sordu. Ben: "Hayır" dediğimde: ''Ramazan orucunu bitirince (Şevval ayından) iki gün oruç tut'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10649 (8)- İmran b. Husayn bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adamın birine: ''Şaban ayının sonlarından hiç oruç tuttun mu?'' diye sordu. Adam: "Hayır" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ''Ramazan orucunu bitirince (Şevval ayından) iki gün oruç tut'' buyurdu.

 

Cureyri rivayetinde: ''Bir gün oruç tut'' ibaresi geçmiştir.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10650 (9)- İmran b. Husayn bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, adamın birine: ''Şaban ayının sonlarından hiç oruç tuttun mu?'' diye sorduğuna şahit oldum. Adam: "Hayır" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ''Ramazan orucunu bitirince (Şevval ayından) iki gün oruç tut'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10651 (10)- İmran b. Husayn bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adamın birine: ''Şahan aYll1ln sonlarından hiç oruç tuttun mu?'' diye sordu. Adam: "Hayır" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ''Ramazan orucunu bitirince (Şevval ayından) iki gün'' veya: ''Bir gün oruç tut'' buyurdu.

 

Kaç gün olduğu konusunda Şu'be tereddüt etmiş ve: "Sanırım iki gün olduğunu söyledi" demiştir.

 

[-Sahih-]

 

 

SONRAKİ