MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

DEVAM: 48- Resulullah (s.a.v.}'in Şaban Ayında Çokça Oruç Tutması

 

2. Ümmü Seleme (r.anha)

 

10622 (1) Ümmü Seleme bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Şaban ve Ramazan aylarını oruçlu geçirirdi."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Nesai (4/200) ve İbn Mace (1648) rivayet ettiler.

 

 

 

10623 (2)- Ümmü Seleme der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in peş peşe iki ay oruç tuttuğunu görmüş değilim. Sadece Şaban ayı ile Ramazan ayını birbirine bağlayarak oruçlu geçirirdi."

 

[Sahih]

 

 

 

10624 (3)- Ümmü Seleme bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Şaban ayı dışında hiçbir ayı tamamen oruçlu geçirmezdı Bazen Şaban ayının tümünü oruçlu geçirir, Ramazan ayına bağlardı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (236) ve Nesai (4/200) rivayet ettiler.

 

 

 

3. Usame b. Zeyd (r.a.)

 

10625- Usame b. Zeyd der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bazen peş peşe o kadar uzun süre oruç tutardı ki artık oruca hiç ara vermeyecek diye düşünürdük. Bazen de oruca o kadar ara verirdi ki haftada sadece iki gün oruç tutardı. Bu iki günü de oruç günleri olsa da olmasa da hep oruçlu geçirirdi. Şaban ayında tuttuğu orucu da başka hiçbir ayda tutmazdı. Bir defasında ona: "Ey Allah'ın Resulü! Bazen artık hiç ara vermeyecekmiş gibi oruç tutuyor, bazen de artık hiç tutmayacaksın gibi oruca ara veriyorsun. Ancak haftanın iki gününü mutlaka oruçlu geçiriyorsun" dediğimde: ''Hangl iki gün ?'' diye sordu. "Pazartesi ve Perşembe günleri" dediğimde de Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bu iki günde kulun amelleri Allah'a sunulur. Ben de amellerimin ben oruçlu Iken Allah'ın huzuruna çıkmasını Isterim'' buyurdu. Ona: "Şaban ayında tuttuğun orucu başka aylarda tuttuğunu göremiyorum" dediğimde de şöyle buyurdu: ''Şaban ayı, Ramazan ve Recep ayları arasında Insanların önemsemediklerl bir aydır. Oysa bu ayda kulun amelleri Allah'a sunulur. Ben de amellerimin ben oruçlu iken Allah'ın huzuruna çıkmasını Isterim. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (4/201) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ