MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

DEVAM: 48- Resulullah (s.a.v.}'in Şaban Ayında Çokça Oruç Tutması

 

4. İbn Abbas (r.a.)

 

10626 (1) İbn Abbas der ki: "Bazen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruca başladı mı, artık tüm ayı oruçlu geçirecek diye düşünürdük. Bazen de oruca öyle ara verirdi ki artık bu ay hiç oruç tutmayacak diye düşünürdük. Medine'ye hicret ettiğinden beri de Ramazan ayı dışında hiçbir ayı tamamen oruçlu geçirmedi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (45/188), Müslim (1/318) ve Tayalisi (2626) rivayet ettiler.

 

 

 

10627 (2)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aşeyhi ve Sellem) bazen artık hiç ara vermeyecekmiş gibi oruç tutar, bazen de artık hiç tutmayacakmış gibi oruca ara verirdi."

 

[Sahih]

 

 

 

10628 (3)- İbn Abbas der ki: "Bazen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruca başladı mı, artık tüm ayı oruçlu geçirecek diye düşünürdük. Bazen de oruca öyle ara verirdi ki artık bu ay hiç oruç tutmayacak diye düşünürdük. Medine'ye hicret ettiğinden beri de Ramazan ayı dışında hiçbir ayı tamamen oruçlu geçirmedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1157), Nesai (4/199) ve İbn Mace (1 nı) rivayet ettiler.

 

 

 

10629 (4)- İbn Abbas der ki: "Vallahi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ramazan ayı dışında hiçbir ayı tamemen oruçlu geçirmiş değildir. Bazen oruca başladı mı tüm ayı oruçlu geçirecek diye düşündürürdü. Bazen de oruca öyle ara verirdi ki artık bu ay hiç oruç tutmayacak diye düşündürürdü."

 

[-Sahih-]

 

 

 

10630 (5)- Osman b. Hakim der ki: Said b. Cübeyr'e Receb orucu hakkında görüşünün ne olduğun sorduğumda şu karşılığı verdi: Bana İbn Abbas bildirdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bazen artık hiç ara vermeyecekmiş gibi oruç tutar, bazen de artık hiç tutmayacakmış gibi oruca ara verirdi."

 

[-Sahih-]

 

 

 

10631 (6)- İbn Abbas der ki: Vallahi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ramazan ayı dışında hiçbir ayı tamamen oruçlu geçirmiş değildir. Bazen oruca başladı mı, kişi: "Vallahi artık hep oruç tutacak" diyebilirdi. Bazen de oruca öyle ara verirdi ki kişi: "Vallahi artık hiç oruç tutmayacak" diyebilirdi.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10632 (7)- İbn Abbas der ki: Vallahi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ramazan ayı dışında hiçbir ayı bütünüyle oruçlu geçirmiş değildir. Bazen oruca başladı mı, kişi: "Vallahi artık hep oruç tutacak" diyebilirdi. Bazen de oruca öyle ara verirdi ki kişi: "Vallahi artık hiç oruç tutmayacak" diyebilirdi.

 

[-Sahih-]

 

 

 

5. Enes b. Malik (r.a.)

 

10633 (1) Enes b. Sirin der ki: Bir Perşemde gününde Enes b. Malik'in yanına geldik. Sofra kurup yemeğe davet edince kimimiz yaklaşıp yemek yedi, kimimiz de yemek yemedi. Bunun üzerine Enes yemek yemeyenIere: "Sanırım sizler Pazartesi ve Perşembe günlerinde oruç tutanlardansımz" dedi ve şöyle devam etti: "Bazen Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) peş peşe o kadar uzun süre oruç tutardı ki: ''Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu yıl oruca ara vermeye hiç niyeti yok'' demeye başlardık. Bazen de oruca o kadar uzun bir süre ara verirdi ki: ''Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu yıl tutmaya hiç niyeti yok'' demeye başlardık. En çok da Şaban ayında (nafile) oruç tutmayı severdi."

 

[Zayıf]

 

Heysemi (5155) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed rivayet etmiştir. Taberani de el-Mu'cemu'l-Evsat'ta rivayet etmiştir. İsnadında yer alan Osman b. Ruşeyd es-Sekafi zayıftır."

 

 

 

10634 (2)- Enes b. Malik bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bazen artık hiç ara vermeyecekmiş gibi oruç tutar, bazen de artık hiç tutmayacakmış gibi oruca ara verirdi."

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari, savm 4/213 (1969), Müslim, savm 2/812 (1158), Tirmizi, savm 3/131 (768, "hasen sahih") ve İbn Mace, savm 1/545 (1710) rivayet ettiler.

 

 

 

10635 (3)- Humeyd der ki: Enes'e Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in nafile orucu sorulunca: "Bazen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruca başladı mı, artık hep oruç tutacak diye düşünürdük. Bazen de oruca öyle ara verirdi ki artık hiç oruç tutmayacak diye düşünürdük."

 

[-Sahih-]

 

 

 

10636 (4)- Enes b. Malik bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bazen artık hiç ara vermeyecekmiş gibi oruç tutar, bazen de artık hiç tutmayacakmış gibi oruca ara verirdi."

 

[-Sahih-]

 

 

 

10637 (5)- Enes b. Malik bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bazen artık hiç ara vermeyecekmiş gibi oruç tutar, bazen de artık hiç tutmayacakmış gibi -ki bir rivayette ise "tutmayacakmış" ibaresi üç kez geçmiştir- oruca ara verirdi."

 

[-Sahih-]

 

 

 

10638 (6)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[-Sahih-]

 

 

SONRAKİ