MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

12- İftar'ı Acele Yapmak ve Sahur'u Geciktirmek

 

1- Ebu Zer (r.a.)

 

9996 (1) Ebu Zer, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: acele ettikleri ve sahuru geciktirdikleri müddetçe ''Ümmetiml iftarda hayır Üzeredirler'' buyurduğunu nakleder.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Ebu Nuaym, Hilye (7/136) rivayet etti.

Heysemi (3/154) ravilerden Süleyman b. Ebi Osman'ın, Ebu Hatim tarafından zayıf bulunduğunu söyledi.

 

 

 

9997 (2)- Ebu Zer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Bilal'e: "Ey Bilal!

Sen, sabah aydmlığı ufuğa ulaşmadan daha gökteyken ezan okuyorsun. O vakit sabah vakti değildir. Sabah vakti, şu şekilde yatık (enlemesine) olur" buyurdu, sonra sahur yemeğini getirterek yedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ümmetiml sahuru geciktirdikleri ve iftarda acele ettikleri müddetçe hayır üzeredirler'' buyururdu.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Tahavi, Şerh meani'l-Asar'da (1/140) rivayet etti.

 

 

 

2- Sehl b. Sa'd (r.a.)

 

9998 (1) Sehl b. Sa'd, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''İnsanIar, iftarda acele ettikleri müddetçe hayır üzeredirIer'' buyurduğunu nakleder.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim (1098) ve İbn Mace (1697) rivayet ettiler.

 

 

 

9999 (2)- Sehl b. Sa'd'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsanIar, iftarda acele ettikleri müddetçe hayır üzeredirler'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10000 (3)- Sehl b. Sa'd'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Vakti gelince iftarlarını geciktirmeyip hemen yaptıkları sürece insanlar hayır içinde olmayı sürdürürler'' buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10001 (4)- Sehl b. Sa'd'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Vakti gelince iftarlarını geciktirmeyip hemen yaptıkları sürece insanlar hayır içinde olmaya devam ederler'' buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10002 (5)- Sehl b. Sa'd'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Vakti gelince iftarlarını geciktirmeyip hemen yaptıkları sürece insanlar hayır içinde olurlar'' buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

 

SONRAKİ