MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

DEVAM: 12- İftar'ı Acele Yapmak ve Sahur'u Geciktirmek

 

2. Hz. Aişe (r.anha)

 

10003 (1) Ebu Atiyye der ki: Mesruk ile birlikte Hz. Aişe'nin yanına girdik. Mesruk ona: "Ey Mu'minlerin annesi! Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in iki sahabisinden biri akşam namazı ile iftarda acele davranırken, diğeri akşam namazı ile iftarı geciktiriyor" deyince, Aişe: "Namaz ile iftarda acele davranan kim?" diye sordu. "Abdullah b. Mes'ud" dediğimizde, Aişe: "Allah Resulü de (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu şekilde yapardı" dedi. Diğeri (akşam namazı ile iftan geciktiren kişi) de Ebu Musa'ydı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, savm 2/771 (1099), Ebu Davud, savm 2/305 (2354), Tirmizi, savm 3/74 (702, "hasen sahih" ve Nesai, savm 2/143 (2158) rivayet ettiler.

 

 

 

10004 (2)- Süleyman (el-A'meş) der ki: Hayseme'nin bunu (bir öncekini) rivayet ederken: "İftarda acele davranıp sahuru geç yapıyor" lafzını kullandığını işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

10005 (3)- Ebu Atiyye der ki: Aişe'ye: "Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in iki sahabisinden biri akşam namazı ile iftarda acele davranırken, diğeri akşam namazı ile iftan geciktiriyor" dedik ... " Sonrasında ravi önceki hadisin aynısını zikreder.

 

 

[Sahih]

 

 

 

10006 (4)- Ebu Atiyye der ki: Hz. Aişe'ye: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in iki sahabisinden biri iftarda acele davranıp sahuru geç yaparken, diğeri iftan geç yapıp sahuru erken ediyor" dediğimizde, Aişe: "İftarda acele davranıp sahuru geç yapan kim?" diye sordu. "Abdullah (b. Mes'ud)" dediğimde, Aişe: "Allah Resulü de (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu şekilde yapardı" dedi.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ