MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

11- İftar ve Sahur zamanı ve adabı

 

1- Abdullah b. Ebi Evfa

 

9988 (1) Abdullah b. Ebi Evfa der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber bir Ramazan ayında bir yolculuktayken, güneş batınca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey falan! Haydi, bineğinden inerek kavrulmuş unu su ile karıştırarak bize yemek hazırla'' buyurdu. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! (Henüz) üzerinde gündüzün aydınlığı var" karşılığını verince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İn ve kavrulmuş unu su ile karıştırarak bize yemek hazırla'' buyurdu. Adam yemeği hazırlayıp Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e uzatınca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içti, sonra eliyle batıyı işaret ederek: '' Güneş şuradan batınca, gece de şuradan gelince, oruçlu iftar edebilir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 4/198 (1957), Müslim 2/772 (1098), Ebu Davud 2/305 (2352), Tirmizi 3/72 (698 "hasen sahih"), Darimi 2/13 (1700) ve İbn Mace 1/541 (1697) rivayet ettiler.

 

 

 

9989 (2)- Abdullah b. Ebi Evfa der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber bir yolculuktayken, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir adama: ''Haydi bineğinden inerek kavrulmuş unu su ile karıştırarak bize -Süfyan bir defasında -bana '' demiştir- yemek hazırla'' buyurdu. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! Henüz güneş batmamış" karşılığını verince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ‘‘İn ve kavrulmuş unu su ile karıştırarak bize yemek hazırla'' buyurdu. Adam, bir daha: "Ey Allah'ın Resulü! Henüz güneş batmamış" karşılığını verince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ‘‘İn ve kavrulmuş unu su ile karıştırarak yemek hazırla'' buyurdu. Adam yemeği hazırlayınca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içti, sonra eliyle batıyı işaret ederek: ''Gecenin şuradan yöneldiğini gördüğünüz zaman oruçlu iftar edebilir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

9990 (3)- Abdullah b. Ebi Evfa der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruçlu olarak bir yolculuktayken, suyla görevli kişiden su istedi. Adam: "Akşamı bekleseydin ey Allah'ın Resulü!" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu bir daha çağırdı. Adam yine: "Akşamı bekleseydin" dedi ve bu durum üç defa tekrar etti. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Gece şuradan gelince iftar vakti gelmiştir'' veya bu manada bir şey söyledi.

 

[Sahih]

 

 

 

2- Ömer b. el-Hattab (r.a.)

 

9991 (1) Asım b. Ömer'in, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Gece şuradan (doğudan) yönelince -bir defasında ''gelince'' demiştir- ve gündüz şuradan (batıdan) gidince oruçlu olan iftar edebilir. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4/171) ve Müslim (1/303) rivayet ettiler.

 

 

 

9992 (2)- Ömer b. el-Hatti'ib'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Gece gelip gündüz gidince ve güneş batınca iftar edebilirsin. ''

 

[Sahih]

 

 

 

9993 (3)- Ömer b. el-Hattab'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Gece gelip gündüz gidince ve güneş batınca oruçlu iftar edebilir. ''

 

[Sahih]

 

 

 

9994 (4)- Ömer b. el-Hattab'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Gece şuradan gelip gündüz şuradan gidince oruçlu iftar edebilir. ''

 

[Sahih]

 

 

 

3- Kutbe b. Katade

 

9995-z Kutbe b. Katade der ki: "Güneş şuradan batınca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in iftar ettiğini gördüm."

 

[Zayıf]

 

Heysemi (4876) der ki: "Ahmed ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiştir. İsnadında ismi belirtilmeyen biri vardır."

 

 

SONRAKİ