MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

DEVAM: 8- Ramazanın Başlamasının ve Bitmesinin Hilal'i Görmekle Geçerli Olması; Bulutlu Günlerde Ayın Otuz Güne Tamamlanması

 

12- Cabir b. Abdillah

 

9966 (1) Cabir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hanımlarından bir ay uzak kalmaya yemin etti. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bazen evin üst odasında kalır, hanımları da alttaki odada kalırlardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hanımlarının yanına yirmi dokuzuncu gecede inince bir adam: "Ey Allah'ın Resulü! Yirmi dokuz gün kaldın" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir ay şu kadar, şu kadardır'' deyip el parmaklarıyla iki defa işaret etti. Üçüncüde ise başparmağını büküp işaret etti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1084), Tahavi, Şerh meani'l-asar'da (3/123) ve İbn Hibban (3452) rivayet ettiler.

 

 

 

9967 (2)- Bu hadis başka bir kanalla Cabir'den nakledilmiştir.

 

[-Sahih-]

 

 

 

9968 (3)- Cabir der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hanımlarından bir ay uzak kalmaya yemin etti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizim yanımıza yirmi dokuzuncu gün çıktı ve: ''Bir ay şu kadardır'' deyip elleriyle üç defa işarette bulundu. Sonuncuda ise bir parmağını büküp gösterdi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim (1084) ve Ebu Ya'la (2264) rivayet ettiler.

 

 

 

13- Sa'd bin Ebi Vakkas (r.a.)

 

9969 (1) Sa'd der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir elini diğerine vurarak yanımıza çıktı ve: "Bir ay şu kadar ve şu kadardır'' deyip elleriyle işaret etti. Üçüncüde ise bir parmağını eksik gösterdi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim (1086), İbn Mace (1657)

 

 

 

9970 (2)- Sa'd b. Ebi Vakkas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bir ay şu kadar ve şu kadardır'' buyurup eliyle iki defa on işareti, bir defa da dokuz işareti yaptı.

 

[Sahih]

 

 

 

9971 (3)- Sa'd b. Ebi Vakkas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bir ay şu kadar ve şu kadardır'' buyurup eliyle yirmi dokuz işareti yaptı.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ