MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

DEVAM: 8- Ramazanın Başlamasının ve Bitmesinin Hilal'i Görmekle Geçerli Olması; Bulutlu Günlerde Ayın Otuz Güne Tamamlanması

 

14- Abdullah bin Mes'ud (r.a.)

 

9972 (1) Abdullah b. Mes'ud der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber, otuz günden daha çok, yirmi dokuz gün Ramazan orucu tuttum."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2/268) ve Tirmizi (2/34) rivayet vettiler.

 

 

 

9973 (2)- Abdullah b. Mes'ud der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber, otuz günden daha çok, yirmi dokuz gün Ramazan orucu tuttum.,

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 1/1 (111) rivayet etti.

 

 

 

9974 (3)- Abdullah b. Mes'ud der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber, otuz günden daha çok, yirmi dokuz gün Ramazan orucu tuttum."

 

[-Sahih-]

 

 

 

9975 (4)- Abdullah b. Mes'ud der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamamnda, otuz günden daha çok, yirmi dokuz gün Ramazan orucu tuttuk."

 

[-Sahih-]

 

 

 

9976 (5)- Abdullah b. Mes'ud der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber, otuz günden daha çok, yirmi dokuz gün Ramazan orucu tuttum."

 

[-Sahih-]

 

 

 

9977- Adiy b. Hi'ttim der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana namazı ve orucu öğretti ve: ''Şu şekilde namaz kıl, oruç tut ve güneş batınca, beyaz iplik siyah iplikten ayırt edilinceye (tan yeri ağarıncaya) kadar ye ve iç. Daha önce hilali göremezsen de otuz gün oruç tut '' buyurdu. Bunun üzerine ben iki tel beyaz ve siyah kıl aldım ve (şafak vakti) onları ayırdetmeye çalıştım. Ayırt edemeyince de durumu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e anlattım. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) güldü ve: ''Ey İbn Hatim! Benim kasdettiğimı gecenin karanlığından gündüzün beyazlığının seçilmesidir'' buyurdu.

 

Diğer tahric: Tirmizi (2970-1) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (17/173) rivayet ettiler.

10048 (2)' de tekrar edecektir. 

 

 

SONRAKİ