MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

DEVAM: 8- Ramazanın Başlamasının ve Bitmesinin Hilal'i Görmekle Geçerli Olması; Bulutlu Günlerde Ayın Otuz Güne Tamamlanması

 

8- İbn Ömer ve Hz. Aişe

 

9941 (1) Abdullah b. Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir ay şu kadardır, şu kadardır ve şu kadardır'' duyurarak elleriyle (29 sayısını) işaret etti ve üçüncüsünde başparmağını büktü.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1080) rivayet etti.

 

 

 

9942 (2)- Abdullah b. Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir ay yirmi dokuz gündür'' buyurup elleriyle iki defa işaret etti, üçüncüdeyse başparmağını büktü. Hz. Aişe der ki: "Allah, Ebu Abdirrahman'ı bağışlasın, çünkü o yanılmıştır. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hanımlarından bir ay uzaklaşmaya yemin etti ve yirmi dokuzuncu gün hanımlarının yanına gidince: "Ey Allah'ın Resulü! Hanımlarının yanına yirmi dokuzuncu gün gittin" dediler. Bunun üzerine Resulullah (sallAllahu alayhi ymllam): ''Bir ay yirmi dokuz gündür'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4/108-109) ve Müslim (1/298-299) rivayet ettiler.

 

 

 

9943 (3)- Abdullah b. Ömer, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Bir ay yirmi dokuz gündür'' buyurduğunu duyduğunu söylemiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (4/139) rivayet etti.

 

 

 

9944 (4)- Abdullah b. Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir ay şu kadardır'' buyurup on parmağını iki defa gösterdi, üçüncüsünde ise başparmağını büktü. Muhammed b. Cafer, rivayetinde: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir ayın yirmi dokuz gün olduğunu kasdetti" diye ekledi.

 

[Sahih]

 

 

 

9945 (5)- Abdullah b. Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Biz ümmi bir milletiz. Ne hesap eder, ne de yazarız. Bir ay şu kadardır'' deyip bir ayın yirmi dokuz gün olduğunu belirtti. İshak rivayetnide: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir ay şu kadardır'' derken ellerinin parmaklarını üç defa gösterdi. Üçüncüsünde başparmağını büktü" ibaresi geçmiştir.

 

[-Sahih-]

 

 

 

9946 (6)- Yahya b. Abdirrahman der ki: İbn Ömer, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Bir ay yirmi dokuz gündür'' buyurduğunu söyleyince, onun bu sözünü Hz. Aişe'ye zikrettiler. Hz. Aişe şöyle dedi: "Allah, Ebu Abdirrahman'a merhamet etsin. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hanımlarından bir ay uzaklaşmaya yemin etti ve yirmi dokuzuncu gün hanımlarının yanına gidince, kendisine bu durum soruldu. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir ay yirmi dokuz gündür'' buyurdu."

 

[-Sahih-]

 

 

 

9947 (7)- İbn Ömer, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Bir ay yirmi dokuz gündür'' buyurduğunu nakletmiştir.

 

[-Sahih-]

 

 

 

9948 (8)- İbn Ömer, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Bir ay yirmi dokuz gündür'' buyurduğunu nakletmiştir. Şu'be bu hadisi naklederken ellerinin parmaklarını üç defa gösterdi. Üçüncüsünde başparmağını büktü. Ukbe der ki: Zannedersem: "Bir ay, otuz gün de olur" deyip ellerinin parmaklarını üç defa gösterdi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim (1080) ve Nesai (4/140) rivayet ettiler. 

 

 

 

9949 (9)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir ay şu kadardır'' buyurup ellerinin parmaklarını iki defa gösterdi. Üçüncüsünde başparmağını büktü. Yani bir ayın yirmi dokuz gün olduğunu gösterdi.

 

[-Sahih-]

 

 

SONRAKİ