MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

DEVAM: 8- Ramazanın Başlamasının ve Bitmesinin Hilal'i Görmekle Geçerli Olması; Bulutlu Günlerde Ayın Otuz Güne Tamamlanması

 

İbn Ömer ve Hz. Aişe

 

9950 (-)

9950 (10)- Abdullah b. Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Biz ümmi bir milletiz. Ne hesap eder, ne de yazarız. Bir ay şu kadarı şu kadar ve kadardır'' deyip ellerinin parmaklarını üç defa gösterdi. Üçüncüsünde başparmağını büktü.

 

[-Sahih-]

 

Diğer Tahric: Ebu Ya'la (5464) rivayet etti.

 

 

 

9951 (11)- Sa'd b. Ubade der ki: Bir adam: "Bu gece ayın yarısıdır" deyince, İbn Ömer, şöyle karşılık verdi: "Ayın yarısı olduğunu nereden biliyorsun? On beşi olduğunu söyle. Ben Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Bir ay şu kadarı şu kadar ve şu kadardır'' buyurduğunu duydum." Ebu Halid bunu derken üçüncüde elinin bir parmağını büktü.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1/299) rivayet etti.

 

 

 

9952 (12)- Abdullah b. Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Bizler ümmi bir milletiz. Ne ne yazarız, ne de hesap ederiz. Bir ay şu kadar, şu kadar ve kadardır'' deyip ellerinin parmaklarını üç defa gösterdi. Üçüncüsünde bir parmağını büktü.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (3/85) rivayet etti.

 

 

 

9953 (13)- Yahya b. Abdirrahman bildiriyor: Abdullah b. Ömer, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Bir ay yirmi dokuz gündür'' buyurduğunu söyleyince, bunu Hz. Aişe'ye zikrettiler. Hz. Aişe: "Allah Ebu Abdirrahman'a merhamet etsin. Bir ayın yirmi dokuz gün çektiği de olur" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

9954 (14)- Abdullah b. Ebi Müleyke der ki: Temım oğulları kabilesinden, doğru söylediğini bildiğim bir kişi anlattı: Hz. Aişe'ye, İbn Ömer'in: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir ay yirmi dokuz gündür'' buyurdu" dediğini söylediğimde, Hz. Aişe bunu garipsedi ve şöyle karşılık vedi: "Allah Ebu Abdirrahman'a merhamet etsin. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun dediği gibi demedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir ayın yirmi dokuz gün çektiği de olun> buyurdu."

 

[Sahih]

 

 

 

9955 (15)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hanımlarının yanına bir ay müddetince girmeyeceğine dair yemin etti ve yirmi dokuz gün sonra, ilk olarak benim yanıma girdi. Ben: "Hanımlarının yanına bir ay girmeyeceğine dair yemin etmedin mi? Ben günleri saydım, bu gün yirmi dokuzuncu gündür" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir ay yirmi dokuz gündür'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 5/115 (2468), Müslim 2/763 (1083) ve Tirmizi 2/99 (690 "hasen sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

9956 (16)- Hz, Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hanımlarının yanına bir ay müddetince girmeyeceğine dair yemin etti ve yirmi dokuz gün sonra, gelip yanıma girmek istedi. Ben: "Hanımlarının yanına bir ay girmeyeceğine dair yemin etmedin mi?" diye sorunca ''Bir ay yirmi dokuz gündür'' dedi,

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2059) ve Hakim (4/302-3) rivayet ettiler.

 

 

 

9957 (17)- Hz. Aişe der ki: (Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yemininden sonra) yirmi dokuz gün geçince ilk olarak yanıma girdi. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Hanımlarının yanına bir ay girmeyeceğine dair yemin etmiştin. Saydığım kadarıyla yirmi dokuz gün geçti" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir ay yirmi dokuz gündür'' buyurup şöyle devam etti: ''Ey Aişe! Sana bir şey söyleyeceğim. Anne babana danışmadan bu konuda bir karar vermekte acele etme'' buyurdu ve: "Ey Peygamber! Hanımlarına de ki: "Eğer dünya hayatını ve onun süsünü istiyorsanız, gelin size mut'a vereyim ve sizi güzelce bırakayım. Eğer Allah'ı, Resulünü ve ahiret yurdunu istiyorsanız, bilin ki Allah içinizden iyilik yapanlara büyük bir mükd:fat hazırlamıştır"[Ahzab 28-29] ayetlerini okudu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) anne babamın, ondan ayrılmamı emretmeyeceklerini biliyordu. Ben de: "Bu konuda mı anne babama danışacağım? Ben Allah'ı, Resulünü ve ahiret yurdunu istiyorum" dedim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1083) rivayet etti.

 

 

 

9958 (18)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yirmi dokuz gün geçince yanıma girdi. Ben: "Ben bir gecesini dahi atlamadan geceleri saydım ve yirmi dokuz gece geçtiğini biliyorum" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Aişe! Bir ay yirmi dokuz gündür'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

9959 (19)- İshak b. Said'in, babasından bildirdiğine göre Hz. Aişe'ye: "Ey Mu'minlerin annesi! Bu ay yirmi dokuz gün müdür?" diye sorulunca: "Buna neden şaşıyorsunuz? Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile tuttuğum yirmi dokuz günlük oruçlar, otuz günlük oruçlardan daha fazladır" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

9960 (20)- İshak b. Said'in, babasından bildirdiğine göre Hz. Aişe'ye: "Ey Mu'minlerin annesi! Bu ay yirmi dokuzuncu günde hilal görüldü denilince, Hz. Aişe "Buna neden şaşıyorsunuz? Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile tuttuğum yirmi dokuz günlük oruçlar, otuz günlük oruçlardan daha fazladır" dedi.

 

[-Sahih-]

 

 

 

9961 (21)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Biz ümmi bir milletiz. Ne ne yazarız, ne de hesap ederiz. Bir ay şu kadarı şu kadar ve kadardır'' deyip ellerinin parmaklarını üç defa gösterdi. Üçüncüsünde başparmağını büktü. Sonra: ''Bir ay şu kadarı şu kadar ve kadar da olur'' deyip otuz işareti yaptı.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim (1/298-299) rivayet etti.

 

 

 

9- Ümmü Seleme (r.anha)

 

9962- Ümmü Seleme bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hanımlarından birinin yanına bir ay boyunca girmeyeceğine dair yemin etti. Yirmi dokuz gün geçince de sabah veya akşam vakti yanlarına gittı' Kendisine: "Ey Allah'ın Resulü! Onların yanına bir ay girmeyeceğine dair yemin ettin" denilince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir ay yirmi dokuz gündür'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

SONRAKİ