MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

DEVAM: 8- Ramazanın Başlamasının ve Bitmesinin Hilal'i Görmekle Geçerli Olması; Bulutlu Günlerde Ayın Otuz Güne Tamamlanması

 

7 - Ebu Bekre

 

9936- Ebu Bekre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Hilal'i görünce oruca başlayınız ve (hilali) görünce bitiriniz. Hava bulutlu olduğu zaman orucu (otuza) tamamlayınız. Bir ay şu kadardır, şu kadardır ve şu kadardır. '' Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu ifade etmek için elleriyle gösterdi ve sonuncusunda parmağının birini büktü ve yirmi dokuz sayısını belirtti.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric. Bezzar (3646) ve Beyhaki (4/206) rivayet ettiler.

 

 

 

8- İbn Ömer (r.a.)

 

9937 (1) İbn Önıer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Bir ay yirmi dokuz gündür. Hilali görmeden oruca başlamayınız ve yine görmeden orucu bitirmeyiniz. Eğer hava bulutlu olursa ayı (otuz gün olarak) takdir ediniz. '' Nafi der ki: Abdullah b. Ömer, Şaban ayının yirmi dokuz günü bitince hilali gözetlemek için adam gönderir, hilal görülürse oruca başlardı. Görülmezse ve hava da bulutlu veya yağmurlu değilse, oruçsuz olarak sabahlardı. Eğer hava bulutluysa veya yağmurluysa oruçlu olarak sabahlardı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1080) rivayet etti.

 

 

 

9938 (2)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir ay şu kadardır, şu kadardır ve şu kadardır. (Yirmi dokuz gündür) Eğer hava bulutlu olursa ayı (otuz gün olarak) takdir ediniz'' buyurdu. Abdullah b. Ömer, Şaban ayının yirmi dokuzuncu günü hava bulutluysa veya yağmurluysa oruçlu olarak sabahlardı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tahavi, Şerh meani'l-Asar'da (1/348) rivayet etti.

 

 

 

9939 (3)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hilali görmeden oruca başlamayınız ve orucu bitirmeyiniz. Eğer hava bulutlu olursa ayı (otuz gün olarak) takdir ediniz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik (1/286), Buhari (1906), Müslim (1080) ve Nesai (4/134) rivayet ettiler.

 

 

 

9940 (4)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hilali görmeden oruca başlamayınız ve orucu bitirmeyiniz. Eğer hava bulutlu olursa ayı (otuz gün olarak) takdir ediniz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ