MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

DEVAM: 8- Ramazanın Başlamasının ve Bitmesinin Hilal'i Görmekle Geçerli Olması; Bulutlu Günlerde Ayın Otuz Güne Tamamlanması

 

4- Sahabeden Biri

 

9925 (1) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından bir adam der ki:

"Halk Ramazanın otuzuncu sabahında oruçluyken bir bedevi gelerek önceki akşam hilali gördüklerine şahitlik etti. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) halka oruçlarını açmalarını emretti."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2339) ve Darekutni (2/169, "sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

9926 (2)- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından bir adamın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Şaban ayını otuza tamamlamadan veya hilali görmeden Ramazan orucuna başlamayınız. Oruca başladığınız zaman da Ramazanı otuza tamamlamadan veya hilali görmeden orucu bitirmeyiniz.''

 

[Sahih]

 

 

 

9927 (3)-Z Enes'in bildirdiğine göre amcalarından bazıları Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında hilali gördüklerine dair şahitlik ettiler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) halka oruçlarını açmalarını ve ertesi gün (namazgahlarına) bayram için gitmelerini emretti.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, savm 2/754 (2339), İbn Mace, savm 1/529 (1653) ve Nesai 2/180 (1557) rivayet ettiler.

 

 

 

9928 (4)- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından bir adam der ki: "Halk Ramazan orucunu otuza tamamlarken bir bedevi gelerek önceki akşam hilali gördüklerine şahitlik etti. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) halka oruçlarını açmalarını emretti."

 

[-Sahih-]

 

 

 

9929 (5)- Enes'in, amcalarından bildirdiğine göre bir grup süvari Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelerek bir gün önce hilali gördüklerine şahitlik ettiler. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) halka oruçlarını açmalarını ve ertesi gün namazgahlarına gitmelerini emretti. Şu'be der ki: "Zanedersem oruçlarını günün sonunda açmışlardı.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (1157) ve Nesai (3/180) rivayet ettiler.

 

 

 

 

9930 (6)- Ebu Umeyr b. Enes der ki: Ensar'dan olan amcalarım şöyle anlattılar: Havanın bulutlu olması sebebiyle Şevval hilalini göremedik ve bu sebeple oruçlu olarak sabahladık. Günün sonunda bir grup süvari gelerek Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında, bir gün önce hilali gördüklerine dair şahitlik ettiler. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) O gün halka oruçlarını açmalarını ve ertesi gün bayram namazı için namazgahlarına gitmelerini emretti."

 

[Sahih]

 

 

 

9931 (7)- Hüseyin b. el-Haris el-Cedeli der ki: Abdurrahman b. Zeyd b. el-Hattab, şek günü halka hutbe vererek şöyle dedi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabıyla oturup onlara sorular sordum. Bilin ki, bana Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu söylediler: ''Hilali görünce oruca başlayınızı hilali görünce de oruçlarınızı bitiriniz. Hac ibadetinizi de hilale göre ayarlayınız. Eğer hava bulutlu olur da h ila li göremezseniz, orucunuzu otuza tamamlayınız. İki müslümanın şahitlik etmeleriyle oruca başlayıp orucu bitirebilirsiniz.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Nesai (4/132-3) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ