MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

DEVAM: 8- Ramazanın Başlamasının ve Bitmesinin Hilal'i Görmekle Geçerli Olması; Bulutlu Günlerde Ayın Otuz Güne Tamamlanması

 

5- Ömer b. el-Hattab (r.a.)

 

9932 (1) Abdurrahman b. Ebi Leyla der ki: Hz. Ömer'in yanındayken bir adam gelip: "Şevval hilalini gördüm" deyince, Hz. Ömer: "Ey insanlar! Orucunuzu bozunuz!" deyip içinde su olan bir kaba yönelerek abdest aldı ve ayakkabılarını meshetti. Bir adam: "ValIahi ey Mu'minlerin emiri, sana geliş sebebim de bunu (ayakkabılara meshetmeyi) sormamdı. Senden başka bunu yapanı gördün mü?" deyince, Hz. Ömer: "Evet, benden ve ümmetten daha hayırlı olan Ebu'l-Kasım (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in benim gibi yaptığını gördüm. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in üzerinde kolları dar bir Şam yapımı cübbe vardı. Kollarını cübbenin altından çıkarıp öyle yıkamıştı" dedi. Sonra Hz. Ömer akşam namazını kıldı.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Darakutni: (2/168-9) ve Beyhaki (4/249) rivayet ettiler.

1918 (8)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

9933 (2)- Abdurrahman b. Ebi Leyla anlatıyor: Bera’ b. Azib ile beraberdik. Ömer b. el-Hattab, Baki mezarlığında hilali gözetliyordu. Bineğine binmiş bir adam gelince Hz. Ömer onu karşıladı ve: "Nereden geldin?" diye sordu. Adam: "Batıdan" cevabını verince, Hz. Önıer: "(Orada) Hilali gördün mü?" diye sordu. Adam: "Evet" cevabını verince, Hz. Ömer: "Allahu Ekber! Hilali bir kişinin görmesi Müslümanlar için yeterlidir" deyip kalkarak abdest aldı ve ayakkabılarını meshetti, sonra akşam namazını kıldıerdı). Sonra: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in böyle yaptığını gördüm" dedi. Ebu'n-Nadr der ki: "Hz. Ömer'in üzerinde kolları dar bir cübbe vardı. Ömer kollarını cübbeden çıkarıp (yıkadı) ve ayakkabılarını meshetti.

 

[Zayıf]

 

1914 (1)'te tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ