MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

DEVAM: 1- Orucun Fazileti ve Oruçlunun Ağız Kokusu

 

Ebu Hureyre

 

9789 (20) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Oruç bir kalkandır. Sizden biri oruçlu olduğu zaman kötü söz söylemesin, cahillik etmesin, Bir kimse ona söverse veya kavga etmek isterse: ''Ben oruçluyum'' desin. ''

 

[Sahih]

 

 

 

9790 (21)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: ''Yüce Allah şöyle buyurur: "Her amel (günahlara) kefarettir. Oruç ise Benimdir ve onun mükafatını verecek olan da Benim. '' Oruçlunun ağız kokusu, Allah katında misk kokusundan daha hoştur. ''

 

[-Sahih-]

 

 

 

9791 (22)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: '' (Yüce Allah şöyle buyurur) Her iyiliğe on kat sevap verilir. Oruç ise Benimdir ve onun mükafatını verecek olan da Benim. Oruçlu, Benim için yemeyi ve içmeyi bırakıyor. Oruç Benimdir ve onun mükafatını verecek olan da Benim. '' Oruçlunun ağız kokusu, Allah katında misk kokusundan daha hoştur. ''

 

[-Sahih-]

 

 

 

9792 (23)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: '' (Yüce Allah şöyle buyurur) Ademoğlunun her ameli kendisinindir. Oruç ise Benimdir ve onun mükafatını verecek olan da Benim. '' Canım elinde olana yemin ederim ki, oruçlunun ağız kokusu, kıyamet günü Allah katında misk kokusundan daha hoştur. Oruç kalkandır. Oruçlunun iki sevinç anı vardır. İftar edince iftarıyla sevinirı Rabbine kavuşunca da orucu (nun sevabı) yla sevinir. ''

 

[-Sahih-]

 

 

 

9793 (24)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Canım elinde olana yemin ederim ki, oruçlunun ağız kokusu, Allah katında misk kokusundan daha hoştur. (Yüce Allah şöyle buyurur:

''Oruçlul yemeyi, içmeyi ve şehvetini benim için bırakıyor. Oruç Benimdir ve onun mükafatmı verecek olan da Benim. Her iyiliğe on kattan yedi yüz kata kadar sevap verilir. Oruç müstesna. Oruç Benimdir ve onun mükafatını verecek olan da Benim. ''

 

[-Sahih-]

 

 

 

9794 (25)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Oruç bir kalkandır. Sizden biri oruçlu olduğu zaman kötü söz söylemesin, cahillik etmesin. Bir kimse kendisiyle kavga etmek isterse veya ona söverse: ''Ben oruçluyum. Ben oruçluyum'' desin. ''

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari (4/87-88) ve Müslim (1/316) rivayet ettiler.

 

 

 

9795 (26)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Oruçlunun ağız kokusu, kıyamet günü Allah katında mlsk kokusundan daha hoştur'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

9796 (27)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Oruçlunun ağız kokusu, kıyamet günü Allah katında mlsk kokusundan daha hoştur'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

9797 (28)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Oruç, bır kalkandır. Sizden biri oruçlu olduğu zaman kötü söz söylemesını cahillik etmesin. Bir kimse ona söverse veya kendisiyle kavga etmek Isterse: ''Ben oruçluyum'' desin. ''

 

[-Sahih-]

 

 

 

9798 (29)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Oruçlunun ağız kokusu, Allah katında mlsk kokusundan daha hoştur. Yüce Rabbiniz şöyle buyurur: ''Kulum şehvetini, yemeyi ve içmeyi rızamı kazanmak için terk etti. Oruç Benimdir ve onun mükafatını verecek olan da Benim."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, savm 4/102 (1894), Müslim, savm 2/807 (165), Tirmizi 2/127 (764), Nesai 4/164 (2218) ve İbn Mace 1/525 (1638) rivayet ettiler.

 

 

 

9799 (30)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Oruçlunun ağız kokusu, Kıyamet günü Allah katında misk kokusundan daha hoştur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, libas (7/211) ve Müslim, savm 2/807 (1151) rivayet ettiler.

 

 

 

9800 (31)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Oruçlunun ağız kokusu, Allah katında misk kokusundan daha hoştur'' buyurdu. Behz: "Kıyamet günü'' sözünü de eklemiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

9801 (32)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Oruç bir kalkandır. Oruçlu olan kötü söz söylemesin ve cahillik etmesin. Bir kişi kendisine sövecek olursa: ''Ben oruçluyum'' desin. '' Behz ile Amın rivayetinde: ''Birisi kendisine sövecek olursa veya kavga etmek isterse: ''Ben oruçluyum'' desin'' ibaresi geçmiştir.

 

[-Sahih-]

 

 

 

9802 (33)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Oruç, bir kalkandır'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

9803 (34)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Oruçlunun iki sevinç anı vardır. İftar edince iftarıyla sevinirı Rabbine kavuşunca da (orucunun sevabıyla) sevinir. Oruçlunun ağız kokusu, Allah katında misk kokusundan daha hoştur'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

9804 (35)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Oruçlunun ağız kokusu, Allah katında misk kokusundan daha hoştur'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

9805 (36)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Oruçlunun iki sevinç anı vardır. İftar edince iftarıyla sevinirı Bir de kıyamet günü (orucunun sevabıyla) sevinir. Oruçlunun ağız kokusu Allah katında misk kokusundan daha hoştur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

9806 (37)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Oruçluyken başkasıyla sövüşme. Eğer biri sana sövecek olursa: ''Ben oruçluyum'' de ve ayaktaysan otur. Muhammed'in canı elinde olana yemin ederim ki, oruçlunun ağız kokusu Allah katında misk kokusundan daha hoştur.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai:, es-Sünenu'l-kübra'da (3259) ve İbn Hibban (3483) rivayet ettiler.

 

 

 

9807 (38)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Oruçlunun ağız kokusu, kıyamet günü Allah katında misk kokusundan daha hoştur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

9808 (39)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Oruç bir kalkandır ve Cehenneme karşı sağlam bir korunaktır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani 8/158 (7608) rivayet etti.

Heysemi (3/180) hasen olduğunu söyledi.

 

 

 

9809 (40)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Oruçlunun iki sevinç anı vardır. Biri iftar edeceği zamanki olan sevinci, bir de Rabbine kavuştuğu zamanki sevinci" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

9810 (41)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Oruçlunun iki sevinç anı vardır. Biri dÜnyadayken iftar edince olan sevinci, diğeri de ahirette olan sevinci"buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la. (6020) rivayet etti.

 

 

 

2- Ebu Said (r.a.)

 

9811 (42) Ebu Hureyre ve Ebu Said'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: ''Yüce Allah şöyle buyurur: ''Oruç Benimdir ve onun mükafatını verecek olan da Benim. Oruçlunun iki sevinç anı vardır. Biri iftar edince olan sevinci, diğeri de Rabbine kavuştuğu zaman sevabını aldığı zamanki sevinci'' Muhammed’in canı elinde olana yemin ederim ki, oruçlunun ağız kokusu, Allah katında misk kokusundan daha hoştur."

 

[Hasen]

 

 

 

9812 (43)- Ebu Said'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Oruçlunun ağız kobısu, Allah katında misk kokusundan daha hoştur. (Yüce Allah şöyle buyurur) Bu kişi benim için oruç tuttu ve isteği olmasına rağmen yemek ve içmeyi bıraktı. Oruç Benimdir ve onun mükafatını verecek olan da Benim. ''

 

[Hasen]

 

Heysemi (5075) der ki: "Hadisi İmam Ahmed rivayet etmiştir. İsnadında yer alan Atiyye b. Said şaibeli olmakla beraber güvenilir sayılmıştıL"

 

 

 

3- Abdullah b. Mes'ud (r.a.)

 

9813- Abdullah b. Mes'ud'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Yüce Allahı Ademoğlunun yaptığı iyiliklerin sevabını on kattan yedi yüz kata kadar verdi. Ancak oruç müsnesna. (Allah şöyle buyurur) Oruç benimdir ve onun mükafatını verecek olan da Benim. Oruçlunun iki sevinç anı vardır. Biri iftar edince olan sevinci, diğeri de kıyamet günü olan sevinci. Oruçlunun ağız kokusu Allah katında misk kokusundan daha hoştur. ''

 

[Zayıf]

 

Heysemi (3/179-180) Ahmed'in ravilerinden Amr b. Mecma'ın zayıf olduğunu söyledi.

 

 

SONRAKİ