MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

DEVAM: 1- Orucun Fazileti ve Oruçlunun Ağız Kokusu

 

4- Cabir (r.a.)

 

9814 (1) Cabir'in bildirdiğine göre Resulullalı (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yüce Allah şöyle buyurur: ''Oruç! kulun cehennemden korunduğu bir kalkandır. Oruç benimdir ve onun mükafatını verecek olan da Benim'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi (7077) der ki: "Hadisi İmam Ahmed rivayet etmiştir. İsnadı hasendir."

 

 

 

9815 (2)- Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yüce Allah şöyle buyurur: ''Oruçl kulun cehennemden korunduğu bir kalkandır. Oruç benimdir ve onun mükafatını verecek olan da Benim'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

5- Osman b. Ebi'I-As

 

9816 (1) Benu Amir b. Sa'saa'dan olan Mutarrif'in bildirdiğine göre Osman b. Ebi'l-As, içmesi için kendisine süt getirince, Mutarrif: "Ben oruçluyum" dedi. Bunun üzerine Osman: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Oruç; birinizin savaştan koruyucu kalkan! gibi Cehennem ateşinden koruyucu bir kalkandu'' buyurduğunu duydum" dedi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: İbn Mace (987, 1639), Nesai (4/167) ve İbn Huzeyme (1608, 1891) rivayet ettiler.

 

 

 

9817 (2)- Benu Amir b. Sa'saa'dan olan Mutarrif'in bildirdiğine göre Osman b. Ebi'l-As, içmesi için kendisine süt getirince, Mutarrif: "Ben oruçluyum" dedi. Bunun üzerine Osman: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Oruç; birinizin savaştan koruyucu kalkan! gibi Cehennem ateşinden koruyucu bir kalkandır'' buyurduğunu işittim" dedi.

 

[-Sahih-]

 

 

 

6- Hz. Aişe (r.anha)

 

9818- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Muhammed'in canı elinde olana yemin ederim ki, oruçlunun ağız kokusu, Allah katında misk kokusundan daha hoştur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (4/167-8) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ