MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

DEVAM: 46- Ramazan Orucunun Farz Kılınmasından Sonra Aşura Orucunun Tercihe Bırakılması

 

5. Muaviye b. Ebi Süfyan (r.a.)

 

10586 (1) Humeyd b. Abdirrahman b. Avf bildiriyor: Medine'de Muaviye'nin minberde hutbesinde şöyle dediğini işittim: "Ey Medineliler! Alimleriniz nerede? Bugün için Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Bugün Aşura günüdür. Allah bu günde oruç tutmanızı farz kılmadı, ancak ben tutuyorum. Bunun için içinizden bu günde oruç tutmak isteyenler tutsun. İstemeyenler de tutmasın'' buyurduğunu işittim. İnsanlar bunu duyunca bu günde oruç tutmaya başladılar. 

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (7834) ve Müslim (1129) rivayet ettiler.

 

 

 

10587 (2)- Humeyd b. Abdirrahman bildiriyor: "Muaviye b. Ebi Süfyan'ın hacca geldiği zamanlarda Aşura günü minber üzerinde şöyle dediğini işittim. .. " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

[Sahih]

 

 

 

10588 (3)- Humeyd b. Abdirrahman b. Muaviye bildiriyor: Muaviye'nin Aşura gününde Medine'de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in minberinde şöyle dediğini işittim: "Ey Medineliler! Alimleriniz nerede? Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Aşura günü olan böylesi bir günde: ''İçinizden bu günde oruç tutmak isteyenler tutsun" buyurduğunu işittim." Ardından Muaviye cebinden bir tutam kıl çıkardı ve şöyle devam etti: "Yine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şunu (saç ekletmeyi) yasakladığını ve: ''İsrail oğulları kadınları bunu (saçlarına saç ekletmeyi) adet edindikleri için helak oldular'' buyurduğunu işittim."

 

Diğer tahric: Nesai (4/204) rivayet etti.

20528 (5)'te tekrar edecektir.

 

 

 

6. Cabir b. Semure (r.a.)

 

10589 (1) Cabir Semure der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Aşura gününde oruç tutmamızı söyler, bu yönde teşviklerde bulunur ve bazen de tutup tutmadığımızı sorardı. Ramazan orucu farz kılındıktan sonra ise Aşura orucu konusunda bize ne bir emir verdi, ne yasaklamada bulundu, ne de bu konuda bizi teftiş ederdi.,,

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim 2/794 (1128), Ebu Davud 2/338 (2442) ve Tirmizi 3/118 (753, "sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

10590 (2)- Cabir Semure der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Aşura gününde oruç tutmamızı söyler, bu yönde teşviklerde bulunur ve bazen de tutup tutmadığımızı sorardı. Ramazan orucu farz kılındıktan sonra ise Aşura orucu konusunda bize ne bir emir verdi, ne yasaklamada bulundu, ne de teftiş ederdi."

 

[-Sahih-]

 

 

SONRAKİ