MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

47- Aşura Hangi Gündür? Bir Gün Öncesi veya Sonrasında da Oruç Tutmak

 

1. İbn Abbas (r.a.)

 

10591 (1) İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Gelecek yıla kadar hayatta kalırsam Aşura orucunu (Muharrem ayının) dokuzuncu gününde tutacağım'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1/313) ve İbn Mace (1/272) rivayet ettiler.

 

 

 

10592 (2)- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Gelecek yıla kadar hayatta kalırsam Aşura orucunu (Muharrem ayının) dokuzuncu gününde tutacağım'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

10593 (3)- Hakem b, el-A'rec der ki: Zemzem kuyusunun yanında bir yere yaslanmış olan İbn Abbas'ın yanına gelip oturdum. İbn Abbas da kendisiyle oturulacak en güzel insanlardan biriydi. Ona: "Bana Aşura gününden bahset" dediğimde: "Neyini soruyorsun?" sorusuyla karşılık verdi. Ona: "Aşura gününde oruç tutma konusunu ve hangi günde olduğunu söyle" dediğimde: "Muharrem hilalini gördüğün zaman saymaya başla. Dokuzuncu gününde oruç tut" dedi. Ona: "Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu günde mi tutardı?" diye sorduğumda: "Evet!" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1/313), EbU Davud (2/303) ve Tirmizi (2/57, "hasen sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

10594 (4)- Hakem b. el-A'rec der ki: Zemzem havuzunun yanında cübbesine yaslanmış olan İbn Abbas'ın yanındaydım. Ona: "Ey İbn Abbas! Bana Aşura gününden bahset" dediğimde: "Neyini soruyorsun?" sorusuyla karşılık verdi. Ona: "Aşura gününde oruç tutma konusunu ve hangi günde tutacağımı söyle" dediğimde: "Muharrem hilalini gördüğün zaman saymaya başla. Dokuzuncu gününde oruç tut" dedi. Ona: "Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem} bu günde mi tutardı?" diye sorduğumda: "Evet!" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

10595 (5)- Hakem b. el-A'rec der ki: Zemzem kuyusunun yanında cübbesine yaslanmış olan İbn Abbas'ın yanına gelip oturdum. İbn Abbas da kendisiyle oturulacak en güzel insanlardan biriydi. Ona Aşura gününü sorduğumda: "Neyini soruyorsun?" sorusuyla karşılık verdi. Ona: "Aştira gününde oruç tutma konusunu" dediğimde: "Muharrem hilalini gördüğün zaman saymaya başla. Dokuzuncu gününde oruç tut" dedi. Ona: "Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu günde mi tutardı?" diye sorduğumda: "Evet!" dedi.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10596 (6)- Hakem b. el-A'rec der ki: Zemzem kuyusunun yanında cübbesine yaslanmış olan İbn Abbas'ın yanına geldim ve: "Bana Aşura orucunu hangi günde tutacağımı söyle" dedim. İbn Abbas: "Muharrem hilalini gördüğün zaman saymaya başla. Dokuzuncu gününde oruç tut" dedi. Ona: "Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu günde mi tutardı?" diye sorduğumda: "Evet!" dedi.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10597 (7)- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Gelecek yıla kadar hayatta kalırsam Aşura orucunu (NIuharrem ayının) dokuzuncu gününde tutacağım'' buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10598 (8)- Hakem b. el-A'rec der ki: "İbn Abbas'a Aşura orucunun hangi günde tutulacağını sorduğumda: "Muharrem hilalini gördüğün zaman saymaya başla. Dokuzuncu gününde oruç tut" dedi." Yunus der ki: Bana bildirildiğine göre Hakem ona: "Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu günde mi tutardı?" diye sorunca, İbn Abbas: "Evet!" dedi.

 

[-Sahih-]

 

 

 

2. İbn Abbas (r.a.)

 

10599- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Aşura orucunu tutun. Ancak bu konuda Yahudilerden farklı olarak bir gün öncesi veya bir gün sonrasını da tutun'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Huzeyme (2095) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ