MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

DEVAM: 45- Aşura Gününün Fazileti; Ramazan Orucu Farz Kıllnmadan Önce Aşura Orucunun Emredilmesi

FARKLI RAVİLERDEN FARKLI HADİSLER

 

4. Ebu Hureyre (r.a.)

 

10554 (1) Ebu Hureyre der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Aşura gününde oruç tutmuştu. Ashabına da: ''Bugün oruçlu olarak sabahlayan kişi orucunu tamamlasın. Ailesiyle birlikte sabah yemeğini yiyenler de, günün geri kalan kısmını oruçlu geçirsinler'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Seleme hadisinden şahidini Buhari, Müslim, Beyhaki ve Darimi rivayet ettiler.

 

 

 

10555 (2)- Ebu Hureyre der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Aşura gününde oruç tutan Yahudilerle karşılaşınca: ''Neden bu günde oruç tutuyorsunuz?'' diye sordu. Yahudiler: "Bu gün Allah'ın İsrailoğullarını boğulmaktan kurtardığı, Firavun'u suda boğduğu, Nuh'un gemisinin Cudi dağı üzerine oturduğu bir gündür. Hz. Musa da şükür olarak bugünde oruç tutmuştur" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben Musa peygambere sizden daha yakınım ve onun tuttuğu orucu ihya etmek sizden çok bize düşer'' buyurdu ve ashabının bu günde oruç tutmalarını istedi.

 

[Zayıf]

 

 

 

5. Cabir (r.a.)

 

10556 (1) Cabir der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Aşura gününde oruç tutmamızı emretti."

 

[Hasen]

 

 

 

10557 (2)- Cabir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Aşura gününde oruç tutmamızı emretti ve: ''Bugün Yahudilerin oruç tuttuğu bir gündü" buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta (2501) rivayet etti.

 

 

 

6. Hind b. Esma el-Eslemi

 

10558 (1) Hind b. Esma der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Aşura gününün sabahında beni kabilem olan Eslem'e gönderdi ve: ''Kabilene git ve Aşura günü olan bugünü oruç tutmalarını söyle. Şayet içlerinden yemek yiyenler olmuşsa geri kalan kısmını oruçlu geçirsinler'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Hakim (31529) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

Heysemi de (3/185): "Ahmed'in ravileri güvenilirdir" demiştir.

 

 

 

10559 (2)- Yahya b. Hind b. Harise -ki babası Hind, Hudeybiye'de bulunanlardan biriydi-, amcası Esma b. Harise'den bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni (Aştira gününün sabahında) kabileme gönderdi ve: ''Kabilene söyle, bugün oruç tutsunIar'' buyurdu. Ona: "Ya yemek yemişlerse?" diye sorduğumda: ''Bu durumda günün kalan kısmını oruçlu geçirsinler'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10560 (3)- Yahya b. Hind b. Harise, -Hudeybiye'de bulunanlardan biri olan- babasından, o da (Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tarafından Aşura gününde oruç tutmaları için kabilesine gönderilen) kardeşi Esma b. Hind'den bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni (Aştira gününün sabahında) kabileme gönderdi ve: ''Kabilene söyle, bugün oruç tutsunIarlı buyurdu. Ona: "Ya yemek yemişlerse?" diye sorduğumda: "Bu durumda günün kalan kısmını oruçlu geçirsinler'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

7. Abdullah bin Zübeyr (bin Avvam r.a.)

 

10561 (1) İbnu'z-Zübeyr der ki: Bugün Aşura günüdür. Bugünde oruç tutun, zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu günde oruç tutun '' buyurmuştur.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (5108) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed, Bezzar ve Taberani de el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiştir. İsnadında yer alan Suveyr zayıftır."

 

 

 

10562 (2)- Suveyr der ki: Abdullah b. ez-Zübeyr'in minber üzerinde şöyle dediğini işittim: "Bugün Aşura günüdür. Bu günde oruç tutun, zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu günde oruç tutulmasını emretmiştir."

 

[Zayıf]

 

 

 

8. Seleme bin Ekva (r.a.)

 

10563 (1) Seleme b. el-Ekva' der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Aşura gününde Eslem kabilesinden bir adamı kabilesine gönderdi ve onlara: "Bugün oruçlu olanlar oruçlarını tamamlasınlar. Yemek yemiş olanlar da günün kalan kısmında oruçlarını tutsunlar" demesini emretti.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari (1924, 2007) ve Müslim (1135) rivayet ettiler.

 

 

 

10564 (2)- Seleme bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Aşura gününde münadisine: ''Sabah yemek yiyenler günün kalan kısmına oruçlu devam etsinler. Sabah yemek yemeyenler de oruçlarını tamamlasınlar'' şeklinde seslenmesini emretti.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10565 (3)- Seleme b. el-Ekva' der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Eslem kabilesinden bir adama: ''Kabilene veya insanlara Aşura gününde: ''Sabah yemek yiyenler günün kalan kısmına oruçlu devam etsinler. Sabah yemek yemeyenler de oruçlarını tamamlasınlar'' şeklinde seslen'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari 4/145 (2007) ve Nesai 4/192 (2321) rivayet ettiler.

 

 

 

9. Muhammed b. Sayfi

 

10566- Muhammed b. Sayfi el-Ensari der ki: Aşura gününde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza çıktı ve: "Bugün oruçlu musunuz?" diye sordu. İçimizden bazıları oruçlu olduklarını söylerken bazıları oruçlu olmadıklarını dile getirdiler. Bunun üzerine oruçlu olmadıklarını söyleyenlere: "Günün kalan kısmını oruçlu geçirin" buyurdu. Aynı şekilde köylerde bulunanlara da aynı şekilde günün kalan kısmını oruçlu geçirmeleri için haber vermelerini söyledi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari, savm 4/245 (2007), Müslim, savm 2/792 (1129), Ebu Davud, savm 2/327 (2447) ve Nesai, savm 4/192 (2320) rivayet ettiler.

 

 

 

10. Ebu Musa el-Eş'ari (r.a.)

 

10567 (1) Ebu Musa der ki: Aşura günü Yahudilerin oruç tuttuğu ve bayram olarak kutladığı bir gündü. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de Müslümanlara: "Siz de bu günde oruç tutun" buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari, savm 3/57 (2005), Müslim 2/796 (1131) ve İbn Ebi Şeybe (3/55) rivayet ettiler.

 

 

 

10568 (2)- Mezide b. Cabir, a,mesinden bildiriyor: Hz. Osman'ın hilafeti döneminde Kufe mescidindeydim. Valimiz de Ebu Musa el-Eş'ari'ydi. Mescidde Ebu Musa'nın: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Aşura gününde oruç tutmamızı emretti. Bundan dolayı siz bugün de oruç tutun" dediğini işittim.

 

[Zayıf]

 

 

 

11. Huzaa Kabilesinden Biri

 

10569- Abdurrahman b. Seleme el-Huzai, amcasından bildiriyor: Aşura gününde sabahleyin Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldik. Sabah yemeğini de yemiştik. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bugün oruçlu musunuz?'' diye sorunca: "Sabah yemeğini yedik" dedik. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman günün kalan kısmını oruçlu geçirin'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2447) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (2851) rivayet ettiler.

9987 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

 

12. Ba'ce b. Abdillah'ın Babası

 

10570- Ba'ce b. Abdillah, babasından bildiriyor: Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize: ''Bugün Aşurd günüdür, bu günde oruç tutun'' buyurdu. Amr b. Avf oğullarından bir adam: "Ey Allah'ın Resulü! Kabilemin yanından geldiğimde kimisi oruçluydu, kimisi de yemeğini yemişti" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onlara git ve yemek yemiş olanların günün kalan kısmını oruçlu geçirmelerini söyle'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Heysemi (5110) der ki: "Hadisi Bezzar ve Taberani de el-Mu'cemu'l-evsat ve el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiştir. İsnadı hasendir."

 

 

 

13. Rubeyyi' binti Muavviz (r.anha)

 

10571 (1) Rubeyyi' binti Muavviz der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ensar'dan olan köylere (Aşura gününde): ''Güne oruçlu başlayanlar orucunu tamamlasını yemek yemiş olanlar ise günün kalan kısmını oruçlu geçirsinler'' şeklinde haber gönderdi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari, savm 4/200 (1960) ve Müslim, savm 2/798 (1136) rivayet ettiler.

 

 

 

10572 (2)- Halid b. Zekvan der ki: Rubeyyi' binti Muavviz b. Afra'ya Aşura gününün orucunu sorduğumda şöyle dedi: "Aşura gününde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize: ''İçinizden güne oruçla başlayan var mı ?'' diye sordu. "Kimimiz oruçluyuz, kimimiz de oruçsuzuz" dediğimizde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruç tutmamış olanlara: ''Günün kalan kısmını oruçlu geçirin. Civar köylere de haber yollayını onlar da günün kalan kısmını oruçlu geçirsinler'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

 

SONRAKİ