MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

46- Ramazan Orucunun Farz Kılınmasından Sonra Aşura Orucunun Tercihe Bırakılması

 

1. Hz. Aişe (r.anha)

 

10573 (1) Hz. Aişe der ki: "Aşura günü Kureyşlilerin Cahiliye döneminde oruç tuttukları bir gündü. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de bu günde oruç tutardı. Medine'ye hicret ettiği zaman da hem kendisi bu günde oruç tuttu, hem de Müslümanların tutmasını tavsiye etti. Ancak Ramazan orucu hakkında ayetler nazil olunca farz olan oruç bu ayın orucu oldu. Aşura günü orucu da bırakıldı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3831, 4504) rivayet etti.

 

 

 

10574 (2)- Hz. Aişe der ki: Ramazan orucu farz kılınmadan önce Aşura günü oruç tutulan ve Kabe'ye örtü konulan bir gündü. Allah, Ramazan orucunu farz kılınca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Aşura gününde dileyen oruç tutsun, dileyen de tutmasın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1592) rivayet etti.

 

 

 

10575 (3)- Hz. Aişe der ki: "Ramazan orucu farz kılınmadan önce Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Aşura gününde Müslümanların oruç tutmasını isterdi. Ramazan ayının orucu farz kılınınca artık Aşud. gününde dileyen oruç tutar, dileyen de tutmaz oldu."

 

[Sahih]

 

 

 

10576 (4)- Hz. Aişe der ki: "Aşura günü Kureyşlilerin Cahiliye döneminde oruç tuttukları bir gündü. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de bu günde oruç tutardı. Medine'ye hicret ettiği zaman da hem kendisi bu günde oruç tuttu, hem de Müslümanların tutmasını tavsiye etti. Ancak Ramazan orucu hakkında ayetler nazil olunca farz olan oruç bu ayın orucu oldu. Aşura gününde ise artık dileyen oruç tutar, dileyen de tutmaz."

 

[Sahih]

 

 

 

10577 (5)- Hz. Aişe der ki: "Aşura günü Kureyşlilerin Cahiliye döneminde oruç tuttukları bir gündü. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'de bu günde oruç tutardı. Medine'ye hicret ettiği zaman da hem kendisi bu günde oruç tuttu, hem de Müslümanların tutmasını tavsiye etti. Ancak Ramazan orucu hakkında ayetler nazil olunca Aşura orucu bırakıldı ve bu ayın orucu tutuldu. Aşura gününde ise artık dileyen oruç tutar, dileyen de tutmaz oldu."

 

[Sahih]

 

 

 

2. Abdullah bin Mes'ud (r.a.)

 

10578 (1) Abdurrahman b. Yezid der ki: Aşura gününde Eş'as b. Kays, Abdullah b. Mes'ud'un yanına girdiğinde Abdullah öğle yemeğini yiyordu. "Ey Ebu Muhammed! Buyur sen de ye" diye onu davet edince, Eş'as: "Bu günün Aşura günü olduğunu bilmiyor musun?" dedi. Bunun üzerine Abdullah ona: "Peki, Aşura gününün ne olduğunu biliyor musun?" dedi ve şöyle devam etti: "Ramazan orucu farz kılınmadan önce Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in oruç tuttuğu bir gündür. Ancak Ramazan orucu farz kılınınca bu oruç bırakıldı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1127) rivayet etti.

 

 

 

10579 (2)- Abdurrahman b. Yezid der ki: Eş'as b. Kays, Abdullah b. Mes'ud'un yanına girdiğinde Abdullah öğle yemeğini yiyordu. "Ey Ebu Muhammed! Buyur sen de ye" diye onu davet edince, Eş'as: "Bugün Aşura günü değil mi ki?" dedi. Abdullah da ona: "Aşura günü ne ki? Ramazan orucu farz kılınmadan önce Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in oruç tuttuğu bir gündü. Ancak Ramazan orucu farz kılınınca bu oruç bırakıldı" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2618, 2619) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ