MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

DEVAM: 45- Aşura Gününün Fazileti; Ramazan Orucu Farz Kıllnmadan Önce Aşura Orucunun Emredilmesi

 

3. Ebu Katade el-Ensari

 

10548 (1) Ebu Katade der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e Arefe gününde oruç tutma sorulduğunda: ''Böylesi bir günde tutulan oruç, bir önceki ve bir sonraki yıl olmak üzere kişinin iki yıllık günahlarına kefaret o/ur'' buyurdu. Aşura gününde oruç tutma sorulduğunda da: "Bu günde oruç tutmak kişinin bir yıllık günahlarına kefaret o/ur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, savm 2/818 (1162) ve İbn Mace, savm 1/551 (1730) rivayet ettiler.

 

 

 

10549 (2)- Ebu Katade der ki: "Arefe günü tutulan oruç, kişinin iki yılının günahlarına kefaret olur. Aşura günü oruç tutmak ise, kişinin bir yıllık günahlarına kefaret olur."

 

[Sahih]

 

Ahmed der ki: "Süfyan bunu rivayet ederken merfü olarak rivayet etmedi, ancak hadis merfU bir hadistiL"

Abdullah der ki: "Nasr b. Ali ise bize bunu Süfyan'dan Nebi'e (sallAllahu aleyhi V8SeHem) dayandırarak rivayet etti."

 

 

 

10550 (3)- Ebu Katade'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Arefe günü tutulan oruç, bir önceki ve bir sonraki yıl o/mak üzere kişinin iki yı/ının günahlarına kefaret olur. Aşura günü oruç tutmak ise, kişinin bir yıllık günahlarına kefaret olur'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

10551 (4)- Ebu Katade'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): lArefe günü tutulan oruç bir önceki ve bir sonraki yil olmak üzere kişinin iki yılı/un günahlarına kefaret olur. Aşura günü oruç tutmak ise, kişinin bir yıllık günahlarına kefaret olur'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

10552 (5)- Hemmam der ki: Benim de bulunduğum bir ortamda Ata b. Ebi Rebah'a Aşura gününde oruç tutmanın fazileti sorulunca şöyle dedi: "Ey Irak ahalisi! Bu yönde bir hadis yine sizlerden biri tarafından bana rivayet edildi. Ebu'l-Halil'in Harmale b. İyas'tan, onun da Ebu Katade'den rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu günün fazileti konusunda: lArefe gününde tutulan orucun sevab!; iki yıllık oruucun sevabınai Aşara günü tutulan orucun sevabı da, bir yıllık orucun sevabına denktir'' buyurmuştur."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da O rivayet etti.

 

 

 

10553 (6)- Ebu Katade bildiriyor: Adamın biri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Arefe gününde tutulan oruç hakkında ne dersin?" diye sorunca: ''Allah'tan, bir önceki ve bir sonraki yıl olmak üzere kişinin iki yıllık günahlarına kefaret kılmasını umarım'' buyurdu. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! Aşura gününde tutulan oruç hakkında ne dersin?" diye sorunca da: ''Allah'tan, kişinin bir yıllık günahlarına kefaret kılmasını umarım'' buyurdu. 

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2717) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ