MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

45- Aşura Gününün Fazileti; Ramazan Orucu Farz Kıllnmadan Önce Aşura Orucunun Emredilmesi

 

1. Ali b. Ebi Talib (r.a.)

 

10539-z Hz. Ali bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Aşura gününde oruç tutar, bizim de tutmamızı söylerdi."

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Müslim (2726-7) ve İbn Mace (1742) rivayet ettiler.

5981 (1)' de tekrar etmiştir.

 

 

 

2. İbn Abbas (r.a.)

 

10540 (1) İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Aşura gününde (Medine dışında kalan) dört (veya iki) fersah uzaklığındaki her bir kasaba ahalisine: ''Bugün yemek yiyen artık yemeği bırakıp günün kalan kısmını oruçlu geçırsin. Yemek yemeyenler de orucunu tamamlasın'' şeklinde haber yolladı.

 

[Zayıf]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (3/184, 185): "Ahmed ile Taberani rivayet ettiler" demiştir.

 

 

 

10541 (2)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'ye hicret ettiği zaman oradaki Yahudilerin Aşura gününde oruç tuttuklarını gördü. ''Bu günde neden oruç tutuyorsunuz?'' diye sorunca: "Bu gün hayırlı bir gündür. Zira Allah böylesi bir günde düşmanlarına karşı İsrailoğullarına yardım etmiş, Hz. Musa da buna karşılık bu günlerde oruç tutmuştur" dediler. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben Musa peygambere sizden daha yakınım'' buyurdu ve hem kendisi bu günde oruç tutmaya başladı, hem de ashabının bu günde oruç tutmalarını istedi. 

 

[Salıih]

 

Diğer tahric: Buhari (2004), Müslim (130) ve İbn Mace (1734) rivayet ettiler.

 

 

 

10542 (3)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'ye hicret ettiği zaman oradaki Yahudilerin Aşura gününde oruç tuttuklarını gördü. ''Bu günde neden oruç tutuyorsunuz?'' diye sorunca: "Bugün büyük bir gündür. Zira bu günde Allah, Hz. Musa'yı kurtarıp Firavun'u suda boğmuştur. Buna bir şükür olarak da Hz. Musa bu günde oruç tutmuştur" dediler. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben Musa peygambere sizden daha yakınım ve onun tuttuğu orucu ihya etmek sizden çok bana düşer'' buyurdu ve hem kendisi bu günde oruç tutmaya başladı, hem de ashabının bu günde oruç tutmalarını istedi.

 

[Sahih]

 

 

 

10543 (4)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'ye hicret ettiği zaman oradaki Yahudilerin Aşura gününde oruç tuttuklarını gördü. Bunun sebebini kendilerine sorunca: "Bu günde Hz. Musa, Firavun'a karşı galip gelmişti" dediler. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabına: "Siz Musa peygambere onlardan daha yakınsınız'' buyurdu ve bu günde oruç tutmaya başladılar. 

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4737, 4680) ve Müslim (1130) rivayet ettiler.

24670 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

10544 (5)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Aşura gününden başka diğer günlerden üstün tutarak oruçlu geçirmeye özen gösterdiği bir gün bilmiyorum." Süfyan başka bir defasında rivayet ederken: "Günler içinde Aşura günü, aylar içinde de Ramazan ayından başka ... " lafzını kullanır.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2006) ve Müslim (1132) rivayet ettiler.

 

 

 

10545 (6)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in günler içinde Aşur3. günü, aylar içinde de Ramazan ayından başka diğerlerinden üstün tutarak oruçlu geçirmeye özen gösterdiği bir gün ve ay bilmiyorum."

 

[Sahih]

 

 

 

10546 (7)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'ye hicret ettiği zaman oradaki Yahudilerin Aşura gününde oruç tuttuklarını gördü. ''Bu günde neden oruç tutuyorsunuz?'' diye sorunca: "Bu gün hayırlı bir gündür. Zira Allah böylesi bir günde düşmanlarına karşı İsrail oğullarına yardım etmiş, Hz. Musa da buna karşılık bu günlerde oruç tutmuştur" dediler. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben Musa peygambere sizden daha yakınım'' buyurdu ve hem kendisi bu günde oruç tutmaya başladı, hem de ashabının bu günde oruç tutmalarını istedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2004, 3397) ve Müslim (1130) rivayet ettiler.

 

 

 

10547 (8)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in günler içinde Aşura günü, aylar içinde de Ramazan ayından başka diğerlerinden üstün tutarak oruçlu geçirmeye özen gösterdiği bir gün ve ay bilmiyorum."

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ