MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

44- Muharrem Ayında Oruç Tutmanın Fazileti

 

1. Ali b. Ebi Talib (r.a.)

 

10536 (1)z Nu'man b. Sa'd der ki: Adamın biri Hz. Ali'ye: "Ey Mu'minlerin emiri! Ramazan ayından başka hangi ayda oruç tutmamı tavsiye edersin?" diye sorunca, Ali şöyle dedi: "Adamın biri de bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sormuştu ve o adamdan sonra bunu soranını hiç görmedim. O zamanlar adam: "Ey Allah'ın Resulü! Ramazan ayından başka hangi ayda oruç tutmamı tavsiye edersin?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ramazan ayından başka bir ayda oruç tutacaksan Muharrem ayında tut. Zira Muharrem ayı Allah'ın haram aylarındandır. Allah öyle bir ayda bir kavmin tövbesini kabul etmiştir ki başka toplulukların da tövbelerini kabul eder'' buyurmuştu."

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Tirmizi (2/53, 54, "hasen garib") ve Ebu Ya'la (267) rivayet ettiler.

 

 

 

10537 (2)-Z Hz. Ali bildiriyor: Adamın biri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Ramazan ayından başka hangi ayda oruç tutmamı tavsiye edersin?" diye sordu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ramazan ayından başka bir ayda oruç tutacaksan Muharrem ayında tut. Zira Muharrem ayı Allah'ın haram aylarındandır. Allah öyle bir ayda bir kavmin tövbesini kabul etmiştir ki başka toplulukların da tövbelerini kabul eder'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

 

 

2. Ebu Hureyre

 

10538- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Farz namazlardan sonra en üstün namaz hangisidir?" diye sorulunca: ''Gece yarısı kılınan namazdır'' dedi. "Ramazan orucundan sonra en üstün oruç hangisidir?" diye sorulunca da: ''Allah'ın haram aylarından biri olan ve sizin Muharrem dediğiniz ayda tutulan oruçtur'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (3/184) zikretti. Bezzar (602) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ