MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

43- Nafile Oruç için Kaza Gerekmemesi

 

1. Ümmü Hani (r.anha)

 

10527 (1) Ümmü Hani bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma girdi ve içecek bir şeyler istedi. Getirilen içecekten içtikten sonra bana uzattı. Ben de alıp içtim. Sonra: "Ey Allah'ın Resulü! Oysa ben oruçluydum" dedim. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Nafile ibadet yapan kişi, kendi kendinin komutanıdır. Dilerse orucuna devam eder, dilerse de bozar'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

Şu'be der ki: Ca'de'ye: "Bunu Ümmü Hani'den sen mi işittin?" diye sorduğumda: "Hayır! Bunu Ebu Salih ve yakınlarımızdan bazıları Ümmü Hani'den naklen rivayet ettiler" dedi. Zira Simak'ın bunu rivayet ederken: "Ümmü Hani'nin iki oğlu bana bildirdi" dediğini işitirdim. Ümmü Hani'nin bu iki oğlu içinde en hayırlı ve değerlisine gelip bunu sordum. Bu kişinin adı Ca'de idi.  [Zayıf]

 

Diğer tahric: Tirmizi 3/100 (732), Taberani, M. el-Evsat'ta 2/365 (1635) ve Beyhakı (4/277) rivayet ettiler.

 

 

 

10528 (2)- Simak, bir adamdan bildiriyor: Mekke'nin fethedildiği gün Hz. Fatıma gelip Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in solunda oturdu. Ümmü Hani de gelip sağında oturdu. Cariye içecek getirince Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içtikten sonra sağında bulunan Ümmü Hani'ye verdi. Ümmü Hani içtikten sonra: "Oruçluydum" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kaza orucu muydu?'' diye sordu. Ümmü Hani: "Hayıd" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O zaman bir zararı olmaz'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Tirmizi (731) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (3306) rivayet etti.

 

 

 

10529 (3)- Ca' de, ninesi Ümmü Hani'den bildiriyor: Mekke'nin fethedildiği gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma girdi. Kendisine içecek ikram edilince içti ve kalanı bana uzattı. "Ben oruçluydum" dediğimde: ''Nafile ibadet yapan kiş( kendi kendinin komutanıdır. Onun için dilersen orucuna devam eder, dilersen de bozarsın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

10530 (4)- Ümmü Hani bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) getirilen içecekten içtikten sonra içmem için bana uzattı. Ben de alıp içtim. Sonra: "Ey Allah'ın Resulü! Ben oruçluydum, ama senden arta kalan içeceği reddetmeyi de istemedim" dedim. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Şayet Ramazan orucunun bir kazası ise yerine başka bir gün daha tut. Ancak nafile oruç ise istersen kaza et, istersen de etme'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (3305) rivayet etti.

 

 

 

10531 (5)- Ümmü Hani der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma girince içecek bir şeyler istedi. Getirdiğim içecekten içtikten sonra kalanı içmem için bana uzattı. İçtikten sonra: "Ey Allah'ın Resulü! Ben oruçluydum, ama senden arta kalan içeceği reddetmeyi de istemedim" dedim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kaza orucu muydu?" diye sorunca:

"Hayır!" dedim. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman bir zararı olmaz'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

 

 

10532 (6)- Ebu Salih bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'yi fethettiği zaman Ümmü Hani'nin evine girdi. Ümmü Hani ona içecek getirince içti ve arta kalanı içmesi için Ümmü Hani'ye uzattı. Ümmü Hani içtikten sonra: "Ey Allah'ın Resulü! Bir iş yaptım, ama doğru mu yoksa yanlış mı bulursun bilmiyorum" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Ey Ümmü Hani! Ne yaptın?'' diye sorunca, Ümmü Hani: " Oruçlu olduğum halde senden arta kalan suyu reddetmemek için içtim" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kaza orucu muydu, yoksa nafile bir oruç muydu?'' diye sorunca, Ümmü Hani: "Nafile bir oruçtu" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Nafile oruç tutan kişi muhayyerdir. Dilerse orucunu devam ettirir, dilerse de bozar'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ