MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

DEVAM: 42- Kadının Kocasından izinsiz Nafile Oruç Tutamaması

 

2. Ebu Said el-Hudri (r.a.)

 

10525 (1) Ebu Said el-Hudri der ki: Bizler yanındayken Hz. Peygamber'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Safvan b. Muattal'ın karısı geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Kocam Safvan b. el-Muattal (nafile) namaz kıldığımda beni dövüyor, oruç tuttuğum zaman orucumu bozduruyor. Sabah namazını da güneş doğuncaya kadar geciktiriyor" diyerek kocasından şikayette bulundu. Safvan da oradaydı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Safvan'a, karısının dediklerini sorduğunda Safvan: "Ey Allah'ın Resulü! Benim onu dövdüğümü söylüyor, ama ben yapmamasını söylememe rağmen namaz kıldığı zaman iki tane sure okuyor" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Tek bir sure okumak insanlara yeterli olur'' buyurdu. Safvan: "Orucunu bozdurduğumu söylemesine gelince, kendisi durmadan (nafile) oruç tutuyor, bense gencim ve sabredemiyorum" deyince, işte o anda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kadın, kocasının izni olmadan (nafile) oruç tutmasın'' buyurdu. Safvan devamen: "Güneş doğana dek sabalı namazını geciktirmeme gelince, biz uykucu bir aile olarak tanınıyoruz ve ancak güneş doğduktan sonra uyanabiliyoruz" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Uyandığın zaman namazı kıl'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, savm 2/330 (2458) ve İbn Mace (1762) rivayet ettiler. Hakim (1/437), Buhari ile Müslim'in şartlarına göre sahih olduğunu söylemiş, Zehebi: bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

 

10526 (2)- Ebu Said el-Hudri anlatıyor: Safvan b. Muattal'ın karısı Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Kocam Safvan oruç tuttuğum zaman orucumu bozduruyor, namaz kıldığımda beni dövüyor. Sabalı namazını da güneş doğuncaya kadar geciktiriyor" diyerek kocasından şikayette bulundu. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) haber gönderip Safvan'ı yanına çağırttı ve: ''Bu kadın ne diyor?'' diye sordu. Safvan: "Orucunu bozdurduğumu söylüyor, fakat kendisi durmadan (nafile) oruç tutuyor, bense gencim ve sabredemiyorum" deyince, işte o gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kadının, kocasının izni olmadan (nafile) oruç tutmasını yasakladı. Safvan devamında: "Namaz için benim onu dövdüğümü söylüyor, ama namazda iki tane sure okuyup benim tek sure okumama engeloluyor" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Herkes senin gibi (tek sare) oku sa yeterli olur'' buyurdu. Safvan: "Güneş doğana dek sabah namazını geciktirmeme gelince, uykusu ağır olan biriyim ve uykucu bir aile olarak da tanınıyoruz" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Uyandığın zaman namazı kıl'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

SONRAKİ