MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

41- Devamlı Oruç Tutmak

 

1. Abdullah b. Amr (r.a.)

 

10500 (1) Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bütün günlerini oruçla geçiren kişi, hiç oruç tutmamış gibidir'' buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari (4/192, 193), Müslim (1/320), Nesai (1/323), İbn Mace (1/268), Tayalisı (2255) ve Hatib, Tdrfhu Bağdad'da (1/307) rivayet ettiler.

 

 

 

10501 (2)- Abdullah b. Amr der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "En güzeloruç tutma şekli kardeşim Davud’un tuttuğu oruçtur. O gün aşırı oruç tutar ve düşmanla karşılaştığı zaman da dönüp kaçmazdı'' buyurdu. Yine: ''Bütün günlerini oruçla geçiren kişi, hiç oruç tutmamış gibidir'' buyurdu.

 

[-Sahih-]

 

 

 

10502 (3)- Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): I'Bütün günlerini oruçla geçiren kişi, hiç oruç tutmamış gibidir'' buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari (4/192, 193), Müslim (1/320) ve Nesai (1/323) rivayet ettiler.

 

 

 

10503 (4)- Abdullah b. Ann'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): liBütün günlerini oruçla geçiren kişi, hiç oruç tutmamış gibidir'' buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

 

 

2. İmran b. Husayn (r.a.)

 

10504 (1) İnıran b. Husayn der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e:

"Filan kişi yılın tüm günlerini oruçlu geçiriyor" denilince: ''Böyle bir kişi ne oruç tutmuş, ne de tutmamıştır'' dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (1/435), İbn Huzeyme (2151), İbn Hibban (3582) ve Hakim (1/435) rivayet ettiler.

 

 

 

10505 (2)- İmran b. Husayn der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e:

"Filan kişi yılın tüm günlerini oruçlu geçiriyor" denilince: ''Böyle bir kişi ne oruç tutmuş, ne de tutmamıştır'' dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

10506 (3)- İmran b. Husayn der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e:

"Filan kişi tüm günlerini oruçlu geçiriyor" denilince: ''Böylesi bir kişi ne oruç tutmuş ne de tutmamıştır'' dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

3. Abdullah b. eş-Şıhhir

 

10507 (1) Mutarrif, babasından bildiriyor: Devamlı oruç tutan kişi hakkında Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Böylesi bir kişi ne oruç tutmuş ne de ttumamıştır'' veya: ''Oruç da tutmamıştır, iftar da etmemiştir'' buyurdu. Behz ise rivayet ederken: ''Oruç da tutmamıştır, iftar da etmemiştir'' lafzını kullanır.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, savm 2/812 (1159), Tirmizi 3/129 (767, "hasen"), Nesai 4/206 (2379), İbn Mace 1/544 (1705) ve Darimi 2/31 (1744) rivayet ettiler.

 

 

 

10508 (2)- Mutarrif b. Abdillah b. eş-Şıhhır, babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yılın tümünü oruçlu geçiren kişinin durumu sorulunca: ''Böylesi bir kişi ne oruç tutmuş, ne de ıftar etmiştir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

10509 (3)- Mutarrif, babasından bildiriyor: Adamın biri Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yılın tümünü oruçlu geçirmeyi sorunca: ''Böylesi bir kişi ne oruç tutmuş, ne de iftar etmiştir'' veya: ''Oruç da tutmamıştır, iftar da etmemiştir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

10510 (4)- Mutarrif, babasından bildiriyor: Adamın biri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yılın tümünü oruçlu geçinneyi sorunca: "Böylesi bir kişi ne oruç tutmuş, ne de iftar etmiştir'' veya: ''Oruç da tutmamıştır, iftar da etmemiştir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

10511 (5)- Mutarrif b. Abdillah b. eş-Şıhhir, babasından bildiriyor: Hz. Peygamber'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yılın tümünü oruçlu geçiren kişinin durumu sorulunca: ''Böylesi bir kişi ne oruç tutmuş, ne de iftar etmiştir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

10512 (6)- Mutarrif b. eş-Şıhhir, babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gitmiş biri olan babamın bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bütün günlerini oruçla geçiren kişi, ne oruç tutabilmiş, ne de iftar edebilmiştı/ buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

4. Esma binti Yezid (radiyallahu anha)

 

10513- Esma binti Yezid der ki: Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir kap içecek getirildi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu kabı alıp ikram etmek için orada oturanları dolaştı. Oruçlu bir adama ulaşıp: ''İç'' buyurunca, oradakiler: "Ey Allah'ın Resulü! Bu adam devamlı olarak oruç tutuyor" veya: "Yılın tümünü oruçlu geçiriyor" denildi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bütün günlerini oruçla geçiren kişi, hiç oruç tutmamış gibidir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi (5166) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiş ve şöyle demiştir: Sürekli oruç tutan kişi ne yemek yemiş; ne de oruç tutmuştur. İsnadında yer alan Leys b. Ebi Süleym güvenilir; ancak aynı zamanda m üdellistir,"

 

 

SONRAKİ