MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

DEVAM: 41- Devamlı Oruç Tutmak

 

5. Ebu Katade el-Ensari (r.a.)

 

10514 (1) Ebu Katade der ki: Adamın biri tuttuğu orucu Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sorunca ona çok kızdı. Bunun üzerine Ömer: "Rab olarak Allah'a, din olarak İslam'a, Resul olarak Muhammed'e ve ettiğimiz biata razı olduk" dedi. Sonrasında Ömer veya başka bir adam kalkıp: "Ey Allah'ın Resulü! Yılın tümünü oruçlu geçiren kişi hakkında ne dersin?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ne oruç tutmuş, ne de iftar etmiştir'' veya: ''Ne orucu tutabilmiş, ne de ıftar edebifl11lştir'' dedi. "İki gün oruç tutup bir gün ara veren kişi hakkında ne dersin?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişinin buna gücü yeter mi ki?'' dedi. "Bir gün oruç tutup iki gün ara veren kişi için ne dersin?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Keşke Allah bizim de bunu yapabilmemiz için güç verse'' dedi.

 

"Gün aşırı oruç tutan kişi hakkında ne dersin?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kardeşim Davud'un orucu da böyleydi'' dedi. "Pazartesi ve Perşembe günlerinde oruç tutma konusunda ne dersin?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu gün (Pazartesi günü) doğduğum ve bana vahyin ilk nazil olduğu gündür'' dedi ve: "Kişi her aydan üç gün ile Ramazan orucunu tutsa yılın tümünü oruçlu geçirmiş sayılır'' buyurdu. "Arefe günü oruç tutma konusunda ne dersin?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Böylesi bir günde tutulan oruç, bir önceki ve bir sonraki yıl olmak üzere kişinin iki yıllık günahlarına kefaret olur'' buyurdu. "Aşura gününde oruç tutma konusunda ne dersin?" diye sorunca da, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir önceki yılın günahlarına kefaret olur'' dedi.

 

[-Sahih-]

 

Şu'be der ki: "Bunu rivayet eden GayHin'a: "Bu Ebu Katade Ensarlı olanı mı?" diye sorduğumda, 'Evet' anlamında başını salladı."

 

 

 

10515 (2)- Ebu Katade el-Ensari bildiriyor: "Bedevinin biri tuttuğu orucu Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sorunca ... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını bildiriyor. Ancak bunda: "Pazartesi günlerinde oruç tutma konusunda ne dersin?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bu gün doğduğu m ve bana vahyin ilk nazil olduğu gündür" dedi" ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

10516 (3)- Ebu Katade der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e nasıl oruç tuttuğu sorulunca buna kızdı. Bunun üzerine Ömer: "Rab olarak Allah'a, din olarak İslam'a ve Resul olarak Muhammed'e razı olduk" dedi. .. " Sonrasında ravi bir önceki hadisin aynısını aktarır.

 

[Sahih]

 

 

 

10517 (4)- Ebu Katade bildiriyor: Adamın biri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e Arefe gününde oruç tutmayı sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Böylesi bir günde tuttuğum orucun bir önceki ve bir sonraki yıl olmak üzere iki yıllık günahlarıma kefaret olmasını umarım" dedi. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! Günlerinin tümünü oruçlu geçiren kişi hakkında ne dersin?" diye sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ne oruç tutmuşı ne de iftar etmiştir'' veya: ''Ne orucu tutabilmişı ne de iftar edebilmiştir'' dedi. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! "Günaşırı oruç tutan kişi hakkında ne dersin?" diye sorunca, Resulullah (sallAllahu alayhi vasellam): ''Kardeşim Hz. Davud'un orucu da böyleydi '' dedi.

 

Adam: "Ey Allah'ın Resulü! Bir gün oruç tutup iki gün ara veren kişi hakkında ne dersin?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Gücümün yetip de bunu yapmayı ben de isterdim'' dedi. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! İki gün oruç tutup bir gün ara veren kişi hakkında ne dersin?" diye sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişinin buna gücü yeter mi ki?'' dedi. Aşura gününde tutulan oruç da sorulunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Böylesi bir günde tuttuğum orucun bir yıllık günahlarıma kefaret olmasını umarım '' dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Huzeyme (2117) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ