MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

38- Teşrik Günlerinde Oruç Tutmanın Yasaklanması

 

1. Ali b. Ebi Talib (r.a.)

 

10470 (1) Amr b. Süleym, annesinden bildiriyor: Mina'dayken Ali b. Ebi Talib geldi ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu günler yeme içme günleridir. Onun için bu günlerde kimse oruç tutmasın'' buyuruyor!" diye seslendi. Devesi üzerinde bu şekilde insanları dolaşıp bunu bildirdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Şafii, er-Risale'de (1127) rivayet etti.

7911 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

10471 (2)- Yusuf b. Mes'ud, ninesinden bildiriyor: Teşrik günlerinde Mina'dayken adamın biri devesiyle hızlı bir şekilde geldi ve: "Bu günler (oruç değil) yeme içme günleridir" diye seslendi. Onun kim olduğunu sorduğumda Ali b. Ebi Talib olduğunu söylediler.

 

[Sahih]

 

Müsned'i tertip eden der ki: "Ali b Ebi Talib dışında sahabilerden de bayramlar konusu işlenirken hadisler aktarılmıştır. Burada tekrar zikretmiyoruz ki bunlar: Sa'd b. Ebi Vakkas, Ebu Hureyre, Bişr b. Suhaym, İbn Ömer, Nubeyşe el-Huzell, ashabdan bir adam, Abdullah b. HuzMe, Ka'b b. Malik ve Hamza b. Amr el-Esleml'dir."

 

 

 

2. Yunus b. Şeddad

 

10472-z Yunus b. Şeddad bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) teşrik günlerinde oruç tutulmasını yasakladı."

 

[Zayıf]

 

Heysemi (5236) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed'in oğlu Abdullah ve Bezzar rivayet etmiş ve şöyle demiştir: "Yünus sadece bu hadisi merfü olarak vermiştir." İsnadında yer alan Said b. Beşir güvenilirdir; ancak sonraları bunamıştır."

 

 

 

3. Ukbe b. Amir (r.a.)

 

10473 (1) Ukbe b. Amir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Arefel Kurban bayramı ve teşrik günleri biz Müslümanların bayram ettiği günlerdir. Bu günler yeme ve içme günleridir'' buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2419), Tirmizi (773) ve Nesai (5/252) rivayet ettiler.

10752 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

10474 (2)- Ukbe b. Amir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Kurban bayramı, Arefe, ve teşrik günleri biz Müslümanların bayram ettiği günlerdir. Bu günler yeme ve içme günleridir'' buyurmuştur.

 

[-Sahih-]

 

10753 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

 

4. Amr bin As (r.a.)

 

10475 (1) Ümmü Hani'nin azatlısı Ebu Murra bildiriyor: Teşrık günlerinde Abdullah b. Amr ile birlikte babasının (Amr b. el-As'ın) yanına girdik. Amr sofra hazırlayıp: "Buyurun!" diyerek yemeğe davet etti. Abdullah: "Ben oruçluyum" karşılığını verince, Amr: "Bu günler (teşrik günleri) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bize oruç tutmamayı emredip, yemek yememizi söylediği günlerdir" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, savm 2/803 (2418) ve Darimi, savm 2/24 (1767) rivayet ettiler.

 

 

 

10476 (2)- Cafer b. el-Muttalib bildiriyor: Abdullah b. Amr b. el-As, teşrık günlerinde yemek yiyen Amr b. el-As'ın yanına girdi. Amr onu yemeğe davet edince Abdulllah: "Oruçluyum" dedi. Aynı günlerde ikinci kez yemek yerken yanına girdiğinde yapılan davete aynı karşılığı verdi. Üçüncü kez yemek yerken yanına girdiğinde Amr yine onu yemeğe davet etti. Abdullah: "Bu konuda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işittiğin bir yasaklama yoksa yemem" deyince, Amr: "Böylesi bir yasağı Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işittim" dedi. 

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (2900) rivayet etti.

 

 

 

10477 (3)- Asım b. Süleyman bildiriyor: Amr b. el-As'ın çevresinden biri olan Cafer b. el-Muttalib, Kurban bayramıllin ikinci gününde bedevinin birini yemeğe davet etti. Bedevi: "Ben oruçluyum" karşılığılli verince, Cafer şöyle dedi: "Abdullah b. Amr da böylesi bir günde bir adamı yemeğe davet etti. Adam: "Oruçluyum" karşılığılli verince, Amr: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) böylesi bir günde oruç tutmayı yasakladı" dedi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Darakutni (2/187) rivayet etti.

Heysemi (3/203): "Ravileri Sahih'in ravileridir" demiştir.

 

 

SONRAKİ