MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

39- Cuma Gününü Oruca Tahsis Etmenin Yasaklanması

 

1. Ebu Hureyre (r.a.)

 

10478 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Cuma günü bayram günüdür. Bundan dolayı bir önceki günü oruçlu geçirmedikten sonra veya bir sonraki günde de oruç tutacak olmadıktan sonra sadece Cuma günü oruç tutmayın.''

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: İbn Huzeyme (2161, 2166) ve Hakim, Müstedrek'te (1/437) rivayet ettiler.

 

 

 

10479 (2)- Muhammed b. Cafer el-Mahzumi der ki: Adamın biri tavaf esnasında Ebu Hureyre ile karşılaştı ve ona: "Ey Ebu Hureyre! İnsanların Cuma gününde oruç tutmalarını sen mi yasakladın?" diye sordu. Ebu Hureyre de: "Kabe'nin Rabbine andolsun ki ben yasaklamış değilim. Bunu bizzat Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yasakladı" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (1723) rivayet etti.

 

 

 

10480 (3)- Ebu Hureyre der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) haftanın sadece Cuma gününde oruç tutulmasını yasakladı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1144) rivayet etti.

 

 

 

10481 (4)- Ebu Hureyre bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir öncesi veya bir sonrasında da tutulmadıktan sonra sadece Cuma gününde oruç tutulmasını yasakladı.,,

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: İbn Mace 2/549 (1723) rivayet etti.

 

 

 

10482 (5)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Bir önceki günü oruçlu geçirmedikten sonra veya bir sonraki günde de oruç tutacak olmadıktan sonra sadece Cuma günü oruç tutmayın."

 

-Sahih-]

 

Diğer tahric: Müslim (1144) rivayet etti.

 

 

 

10483 (6)- Amir b. Ludeyn el-Eş'ari der ki: Ebu Hureyre'ye Cuma gününde oruç tutmayı sorduğumda şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cuma günü bayram günüdür. Bundan dolayı bir önceki günü oruçlu geçirmedikten sonra veya bir sonraki günde de oruç tutacak olmadıktan sonra sadece bu bayram gününüzü oruç günü yapmayın'' buyurdu."

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ