MÜSNED-İ HANBEL

ORUÇ

 

DEVAM: 37- Bayram Günlerinde Oruç Tutmanın Yasaklanması

 

3. İbn Ömer (r.a.)

 

10464 (1) Ziyad b. Cübeyr: İbn Ömer'e, kişinin bir gün oruç tutmayı adaması, ancak bu günün Kurban veya Ramazan bayramı gününe denk gelmesi konusu sorulunca: "Allah adakların ifa edilmesini emretti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de böylesi günde (Bayram günlerinde) oruç tutmamızı yasakladı" dedi.

 

[-Sahih-]

 

Diğer tahric: Buhari (1994) ve Müslim (1139) rivayet ettiler.

 

 

 

10465- Ziyad b. Cübeyr anlatıyor: İbn Ömer, Mina'da yürürken adamın biri ona: "Her Salı veya Çarşamba günü oruç tutmayı adadım. Ancak bu gün Kurban bayramı gününe denk geldi. Ne yapayım?" diye sordu. İbn Ömer: "Allah adakların yerine getirilmesini emretti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de Kurban bayramı gününde oruç tutulmasını (veya tutmamızı) yasakladı" dedi. Ancak adam İbn Ömer'in soruyu duymadığını zannederek bir daha: "Her Salı veya Çarşamba günü oruç tutmayı adadım. Ancak bu gün Kurban bayramı gününe denk geldi (ne yapayım)" dedi. İbn Ömer yine: "Allah adakların ifa edilmesini emretti. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de Kurban bayramı gününde oruç tutulmasını (veya tutmamızı) yasakladı" karşılığını verdi ve dağın eteklerine uluşana kadar başka da bir şey söylemedi.

 

[Sahih]

 

 

 

10466 (3)- Ziyid b. Cübeyr der ki: Adamın biri İbn Ömer'e geldi ve her Çarşamba günü oruç tutmayı adadığını, Kurban veya Ramazan bayramı gününün bu güne denk geldiğini söyledi. İbn Ömer: "Allah adakların ifa edilmesini emretti. Resulullah da (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kurban bayramı gününde oruç tutmamızı yasakladı" dedi.

 

[Salıih]

 

Diğer tahric: Buhari (4/209,210) ve Müslim (1/314) rivayet ettiler.

 

 

 

4. Ebu Hureyre (r.a.)

 

10467 (1) Ebu Hureyre bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) biri Kurban bayramı biri de Ramazan bayramı günü olmak üzere iki günde oruç tutulmasını yasakladı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, adaM 10/24 (5571), Müslim, savm 2/800 (1142), Ebu Davud, savm (2416) ve Tirmizi, savm 3/132 (772) rivayet ettiler.

 

 

 

10468 (2)- Ebu Hureyre bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki tür satış şeklini, iki tür giyiniş şeklini, iki vakitte namaz kılmayı ve iki günde oruç tutmayı yasakladı. Mülamese (bakmaksızın el dokunmakla yapılan alışveriş) ile münabeze (alacağı malı evirip çevirip bakmadan sadece atmak) türü satışı yasakladı. Kolları içerde bırakacak şekilde tulum şeklindeki giyinme ile oturunca avret yerini havaya doğru açıkta bırakacak şekilde tek parçalık giysi ile giyinmeyi yasakladı. Güneş batana kadar ikindi namazından sonra, güneş doğana kadar da sabah namazından sonra namaz kılmayı yasakladı. Kurban bayramı ile Ramazan bayramlarında da oruç tutmayı yasakladı."

 

[-Sahih-]

 

3309 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

5. Ebu Said el-Hudri (r.a.)

 

10469- Ebu Said el-Hudri bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) biri Ramazan bayramı, biri de Kurban bayramı günü olmak üzere iki günde oruç tutulmasını yasakladı."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Buhari, adahi 10/24 (5571), Müslim, savm 2/800 (1142), Ebu Davud, savm (2416) ve Tirmizi, savm 3/132 (772) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ